"İzmir Levantenleri" sergisi APİKAM’da!

 "İzmir Levantenleri" sergisi APİKAM’da!

“İzmir Levantenleri” sergisi bugün Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde açıldı. 

"İzmir Tarihinden İzler" başlıklı sergiler dizisi bugün Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) "İzmir Levantenleri" ile başladı. Serginin açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Levantenler Derneği Başkanı Peter Papi yaptı. Tunç Soyer, İzmir’deki Levanten kültürüne dair genel bir anlatı sunan serginin, İzmir'in çok renkliliğine de ayna tuttuğunu söyledi.

Sergide Levantenlerin ticaret ve ekonomi alanında yarattıkları değerlerin yanı sıra kültür ve sanat verdikleri eserlerin de bulunduğunu dile getiren Soyer, “Ayrıca Levantenler İzmir Belediyesi'nin kuruluş sürecinde de aktif rol oynamış ve belediyenin kuruluşunun ardından ilk mecliste de görev yapmışlardır” dedi. Soyer, Levantenlerin girişimleri arasında İzmir’in ilk havagazı ve elektrik şirketleri bulunduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Levantenler İzmir’deki ilk demiryolu hatlarının yapılmasına da büyük katkı koymuşlardır. İzmir tarih boyunca ‘Ön Asya’nın Başkenti’, ‘Doğu’nun Batı’ya Açılan Penceresi’ gibi birçok farklı şekilde tanımlanmıştır. Bu tanımlamalar haricinde Levantenlerin İzmir’e kattıkları nedeniyle İzmir aynı zamanda ‘Levant'ın incisi’ sıfatıyla da anılmıştır” dedi.

s303225.jpg

Gücümüz İzmir’in mirasından

Ticaretin kaçınılmaz sonuçlarından birinin farklı fikirlerin buluşması ve kültürler arası etkileşimi olduğunun altını çizen Soyer, “Farklı kültürler, diller, etnik grup ve inançlar farklı düşünceleri beraberinde getirir. Farklı düşünceler ise birbirini dinlemeyi, birbirine tahammül etmeyi, tartışmayı ve birbirini anlamayı, nihai olarak da ortak bir noktada buluşmayı ve uzlaşmayı yaratır. Biz de gücünü ve referansını İzmir’in bu mirasından alan, ufkunu dünyadaki ekonomik, siyasi, kültürel ve toplumsal gelişmelere açan, yerel ve evrensel arasındaki bağları benimseyen bir yaklaşımla İzmir’i yönetmeyi görev edindik” diye konuştu.

s812816.jpg

İzmir’in büyümesine yardımcı oldular

İzmir Levantenler Derneği Başkanı Peter Papi ise Levantenlerin getirdikleri alışkanlıklarla İzmir’deki yaşamın kaynaşmasın sonucunda hibrit bir yapı oluşturduklarını söyledi. Papi şöyle devam etti: “1800’ün ikinci yarısında çok renkli kültürleri birleştiren ve bunları canlı tutabilen şehirdir İzmir. Yaşam biçimiyle Londra, Paris ve Viyana’yla yarışır. Erken metropoldür İzmir. 1900’lerin sonrasında Levantenler İzmir’de yaşamlarını sürdürerek İzmir’in büyümesine yardımcı olmuşlardır.”

İzmir’in yüzyıllardır farklı kültürlerden insanlara ev sahipliği yaptığını belirten APİKAM Müdürü Kemal Saygı ise sergi hakkında bilgi verdi.

Hafta içi her gün ziyarete açık

Levanten kültürüne ilişkin bilgiler, fotoğraflar ve materyaller içeren sergi APİKAM Küçük Sergi Salonu'nda hafta içi her gün 08.30-17.30 saatleri arasında, Cumartesi günleri ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Sergide Fransız kartograf Joseph Roux’un 18. yüzyılda hazırladığı İzmir Körfezi'ni gösteren harita, fotoğraflar, kartpostallar ve Şark Halı Üreticileri Kataloğu, tren düdüğü, şapkalar, mandolin, karne ve hisse senedi gibi materyaller yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.