İzmir Tarihi Kent Merkezi UNESCO Adaylık Başvurusu Tamamlandı

İzmir Tarihi Kent Merkezi UNESCO Adaylık Başvurusu Tamamlandı

2.500 yıllık tarihe sahip olan, Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgelerini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne dahil olabilmesi için ilk adım atıldı.

Geçici liste adaylık başvurusu, UNESCO'ya iletilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edildi. İzmir Valiliği'nin talimatı ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonunda Kentimiz İzmir Derneği ve TARKEM tarafından hazırlanan başvuru dosyası İzmir'in Tarihi Kent Merkezi'nin korunması ve yaşatılması için önemli dönüm noktalarından biri olacak. Bugün TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube Müdürü Kıvılcım Neşe Akdoğan'a teslim edilen dosya ön değerlendirmeden sonra UNESCO'ya sunulacak.

unnamed-512.jpg

Adayları Birleştiren Proje

Mahalli İdareler Genel Seçimine kısa bir süre kala adaylık süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarını birleştirdi. Tüm adaylar Kemeraltı ve çevresinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmenin önemini ve asıl liste sürecinde her türlü desteği vereceğini vurguladı.

Tüm Yerel Paydaşlar Projeye Destek Veriyor

Aşağıdaki metinle hazırlanan destek yazısını imzalayan İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İMEAK Deniz Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği projenin arkasında olduklarını belirtti.

"UNESCO Dünya Miras Geçici Liste Başvuru Dosyası İzmir için birleştirici bir proje olarak hazırlanmıştır. Başvuru dosyasının hazırlık sürecinde yerelde ilgili tüm kurumlar destek vermiştir. Tarihi alanın geçici listede yer alması ile birlikte asıl liste başvurusunun hazırlanması sırasında da yine ilgili tüm yerel kuruluşlar olarak işbirliği içerisinde aynı bilinçle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ederiz."

unnamed-051.png

İzmir Tarihi Kent Merkezi'nde yapılacak çalışmalar konusunda daha önce TARKEM ile ortak hareket edeceklerini beyan eden tüm kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri bu çalışmada da bir araya geldi ve başvurunun arkasında olduklarını resmen bildirdi. Asıl dosyanın hazırlanma sürecinde çok daha yakın işbirliği sağlanacak olan yerel paydaşlar, bu başvurunun bölgeye ve İzmir'e değer katacağı konusunda hemfikir. Bundan sonraki süreçte alanın Geçici Liste'ye girmesi durumunda, ilgili kurumlardan kurulacak olan koordinasyon ekibi ile Asıl Liste'ye girmek için ana başvuru dosyası hazırlanacak.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Girmenin Bölgeye Faydası Ne Olacak?

Asıl amacı kültürel mirası korumak olan bu çalışmanın bölgeye birçok faydası oluyor. Listeye girmek, bölgeyi kullanan insanlarda bilinç oluşturarak, kültürel değerlerin yaşatılmasını sağlıyor. Dünya çapında bilinen bir kurum tarafından bu değerler tescil edilmiş oluyor ve bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalarda ülkemizde listeye giren varlıklarımızın ziyaretçi sayılarında ciddi artışlar yaşanmış. Bölgeye bir marka değer de kazandıran bu çalışma, aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışı birçok fonun da önünü açıyor. Bu çalışma ile İzmirlilerin bölgeyi daha çok sahiplenmesi ve koruması bekleniyor.

unnamed-(1)-012.png

İzmir'den 3. Miras

En son geçtiğimiz yıl Göbeklitepe'nin asıl listeye girmesi neticesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 18 adet varlığımızın alınması sağlanmıştı. Bu listede İzmir'den Efes ve Bergama yer alıyor. Türkiye'de İzmir dışında, aynı ilden birden fazla varlığın bulunmadığı listeye, Tarihi Kent Merkezi de dahil olduğunda toplamda 3 nokta yer almış olacak. Geçici Liste'de İzmir'den Birgi Tarihi Kenti ve Foça ve Çandarlı Kaleleri de bulunuyor.

unnamed-(2)-009.png

"İzmir Tarihi Liman Kenti"

Yaklaşık 8 ay süren bir çalışma sonrasında hazırlanan dosyanın danışmanlığını, daha önce Bergama UNESCO başvurusunda da yer alan Yaşagül Ekinci yaptı. Bu süreçte TARKEM ve Kentimiz İzmir Derneği ekibinin yoğun çalışmasıyla; bölgeyle ilgili 51 kitap, onlarca makale ve tez tarandı, 19 toplantı gerçekleştirildi ve 48 tane benzer başvuru dosyası incelendi. M.Ö. 4. yüzyıldan itibaren Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin incelendiği çalışma sonucu dosyanın "İzmir Tarihi Liman Kenti" başlığı üzerinden hazırlanmasına karar verildi. Alan UNESCO'nun listeye girmek için belirlediği 3 kritere de uyuyor.

unnamed-(1)-439.jpg

UNESCO Dünya Mirası Nedir?

Dünya Miras Listesi, UNESCO’ya bağlı Dünya Mirasları Komitesi tarafından belirlenmiş ve bulundukları ülkenin devleti tarafın­dan korunması garanti edilmiş, tüm dünya için önemli bir değer taşıdığı kabul edilen doğal ve kültürel varlıkla­rın listesidir.  Dünya Kültür ve Doğal Mirasının Korunması Söz­leşmesi’ne dayanılarak 1978 yılında oluşturulmuştur. Amaç doğal ve kültürel mirasın daha iyi tanınmasını, tartışılmasını ve korunma - kullanma şartlarında uluslararası üst normların oluşturulmasıdır.

unnamed-(3)-003.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.