İzmir'de 1 Mayıs Kutlamalarında ''Laiklik'' Vurgusu

İzmir'de 1 Mayıs Kutlamalarında ''Laiklik'' Vurgusu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nın İzmir kutlamalarındaki adresi yine Gündoğdu Meydanı oldu.

İzmir’de 1 Mayıs coşkusunu kutlamak isteyen DİSK, KESK, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar, sivil toplum kuruluşları, öğrenci konfederasyonları, sol partiler ile işçiler, sabahın erken saatlerinde, Konak SGK, Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak Limanı önünde toplandı. Binlerce işçi, slogan, ıslık ve ellerinde pankartlarla kortejler halinde Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Gündoğdu Meydanı’na doğru ilerleyen kalabalık, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacak.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

4 bin polisin görev yaptığı kentte, toplanma noktaları ve Gündoğdu Meydanı'nda, sabah erken saatlerden itibaren bomba dedektörü köpeklerin de yardımıyla arama yapıldı. Güzergah ve toplanma yerleri çevresindeki çöp konteyneri ve çöp kutuları da önlem olarak kaldırıldı. Grup Gündoğdu meydanına kontrol noktalarında yapılan aramalar sonrası girecek.

IZMIR'DE, 1 MAYIS ISCI BAYRAMI KUTLAMALARINA KATILAN GRUPLARIN GUNDOGDU MEYDANI'NA GELISLERI SURUYOR. GUNDOGDU MEYDANI'NDAKI KUTLAMA ONCESINDE, HEM POLIS HEM DE TERTIP KOMITESI, GUVENLIGE BUYUK ONEM VERDI, ILK PLANA ALDI, POLIS ARAMA NOKTALARINA GELEN VATANDASLAR TEK TEK ARANDI. (FOTO: TAYLAN YILDIRIM / IZMIR DHA)

KORTEJLERİN TOPLANMA ALANLARI DA DEĞİŞTİRİLDİ

Geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi. Türk-iş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde toplanıp alana geçti. Türk İş'e bağlı sendikaların toplanmasında bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ise bu yıl, Konak'taki eski Sümerbank binası ve Konak Pier önünde toplanma kararı aldı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, eskiden arama yapılmadan oluşturulan kortejler için, Ankara Garı'ndaki geçen yılki patlama nedeniyle özel özen gösterildi. Bu kez, Sümerbank binası önünde ve Konak Pier önünde iki kez aramadan geçirildikten sonra kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Konak Pier önünde toplanan kortejler, Birinci Kordon'dan önce Cumhuriyet Meydanı'na, ardından Subay Ordu Evi önündeki üçüncü ve son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alınıyor. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına katılacak kişilerden ayrıca, sırt çantalarıyla gelmemeleri, kortejlerinde tanımadıkları kişilerin olması halinde görevlilere haber vermeleri de istendi.

'LAİKLİK' VURGUSU

Kortej yürüyüşleri de saat 11.30 sıralarında başladı. DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş'e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı'ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın, karşılama anonslarını ve sunumunu yaptığı kutlamalarda, Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alınan Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK sözcüsü Bahri Akkan'ın, ortak açıklamayı okuyacakları öğrenildi. Açıklamalardan sonra da, sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.