İZMİR'DEN UZAYA CANLI BAĞLANTI KURULDU

 İZMİR'DEN UZAYA CANLI BAĞLANTI KURULDU

Uzay Kampı Türkiye, 20’nci yıl kutlamaları kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonunda görevli NASA Astronotu Andrew Morgan ile canlı telsiz bağlantısı gerçekleştirdi.

Uzay Kampı Türkiye’nin TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti) İzmir şubesi ile birlikte yürüttüğü etkinlikte, öğrencilerden ses kaydı ile alınan sorular, NASA’nın Houston’daki merkezi üzerinden canlı bağlantı kurularak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Expedition 62 mürettebatından Astronot Andrew Morgan’a iletildi. Rezervasyonu aylar önce yapılan ARISS (Uluslararası Uzay İstasyonunda Amatör Radyo) bağlantısında Astronot Morgan; 5-13 yaş aralığındaki 16 öğrenciden gelen birbirinden ilginç soruları canlı bağlantı ile yanıtladı.

“Ağırlıksız Ortamda Hapşırmak Farklı mı?”

Kamp, COVID-19 virüsü ile ilgili gelişen duruma aldığı önlemler kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonuna telsizle bağlantı kurma etkinliğine davet ettiği öğrencilerin katılımını iptal etti ve soracakları soruların ses kayıtlarını önceden alarak, canlı bağlantı ile astronota yönlendirdi. Astronot Morgan öğrencilerden gelen, “Uzayda hiç baş aşağı durduğunuzu hissediyor musunuz?“ sorusuna cevap olarak; “Düşük yerçekimine ilk maruz kaldığımızda o ‘baş üstü durma’ hissini yaşıyoruz. Ancak bir kaç gün sonra vücudunuz gerçekten çok hızlı uyum sağlıyor. Ben sekiz aydır buradayım ve şu anda bir yer, yön duygum yok. Eğer tavanda yürüseydim, tam olarak yerde yürüyormuşum gibi hissederdim” dedi. Astronot Morgan, “Ağırlıksızlığı yaşadığınız ortamda hapşırmak farklı mı oluyor?” sorusuna da, “Genel olarak ağırlıksızlığı yaşadığımız bir ortamda hapşırmanın dünyadaki gibi hissetirdiğini söyleyebilirim. Şimdi hiçbir şeye tutunmazken hapşırırsam biraz hareket etmeme neden olabilir” sözleriyle cevap verdi. Astronot Andrew istasyon ile bağlantı kurulabilecek 10 dk’lık zamanda birbirinden ilginç 16 soruyu cevaplandırdı.

Uluslararası Uzay İstasyonu ile telsiz bağlantısı kurulması Türkiye’de ilk kez 2003 yılında yine Uzay Kampı Türkiye’den gerçekleştirilmiş; 7-18 yaş grubu arasındaki çocuklara uzayla ilgili uygulamalı eğitimlerin verildiği kamptan, 2005 yılında da uzay istasyonuna bağlantı yapılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.