İzmir'in barajlarında tehlike çanları çalıyor

İzmir'in barajlarında tehlike çanları çalıyor

İzmir'in barajlarında geçtiğimiz yıla oranla su seviyeleri düşüyor.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinde İzmir'in bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığını ortaya koyuyor.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamada ise, son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten bin 346 metreküpe inmesi ve barajların doluluk seviyesindeki ciddi düşüş sebebiyle su tasarrufu çağrısında bulundu.

Öte yandan İzmir'e su sağlayan Manisa, Gördes ve Balçova barajlarında doluluk oranları tehlikeye işaret ediyor.

qqwerfaw.jpg

Tahtalı, Ürkmez, Güzelhisar ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarında da geçen yola göre daha az su doluluk oranı göze çarpıyor.

Yeni bir sıcak dalgasının hakim olduğu Türkiye ve İzmir’de sıcak hava barajlarda buharlaşmaya neden olan su doluluk oranlarını da etkiliyor.

Öte yandan tabanında bir delik olan ve Manisa'da bulunması nedeniyle tartışmaların odağındaki Gördes Barajı sadece yüzde 4 su doluluk oranına sahip.

Güzelhisar Barajında yüzde 65,77 oranı ile en fazla doluluk oranına sahip baraj. Ancak Güzelhisar Barajı da geçtiğimiz yıl yüzde 71,18 su doluluk oranına sahipti.

1-yagislar-en-cok-guzelhisar-barajina-yaradi.jpg

Ürkmez Barajında 2022 yılında doluluk oranı yüzde 58,76 iken; bu yıl doluluk oranı sadece yüzde 35,67.

Alaçatı Kutlu Aktaş Barajında ise geçtiğimiz yıl doluluk oranı yüzde 61,3 iken bu yıl yüzde 36,71 doluluk oranına sahip.

Tahtalı Barajında geçtiğimiz yıl su doluluk oranı yüzde 50,22 iken bu yıl bu oran yüzde 35,16’ya düştü.

58262-aw538549-04.jpg

Balçova’da ise bu yıl doluluk oranı yüzde 31,62 iken geçtiğimiz yıl yüzde 34,73 idi.

İZSU, barajlarda su doluluk oranının azalmasına ilişkin yaptığı tasarruf açıklamasında vatandaşlara “Türkiye henüz su fakiri değil ama çok dikkat edilmesi gerekiyor. Son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten bin 346 metreküpe indiği belirtiliyor. Eğer etkili adımlar atılmazsa, 2030 yılındaki nüfus tahminlerine göre ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Banyo ve tuvalette kullanılan su, evin tamamının su tüketiminin yüzde 70'i kadardır. Tuvalet rezervuarı 16 litrelik ise 2 adet şişe koyarak su tüketimini yüzde 20 azaltabilirsiniz” önerisinde bulunuldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.