İzmir'in doğa harikasına yapılacak: Sabancı'ya RES izni çıktı

İzmir'in doğa harikasına yapılacak: Sabancı'ya RES izni çıktı

Sabancı Holding Enerjisa Enerji Üretim A.Ş.,’nin çam fıstığı üretimiyle bilinen Kozak Yaylası ve kuşların göç yoluna kuracağı Uygar Rüzgar Enerji Santali (RES) Projesi için bakanlıktan vize çıktı.

Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırında yer alan bölgede hayata geçirmek istediği ve ÇED onayı alan Uygar Rüzgar Enerji Santali (RES) Projesi için yeni bir gelişme yaşandı.

Şirket geçtiğimiz aylarda proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlatmıştı. Öte yandan bakanlık sadece 3 ay sonra 630 milyona mal olacak proje için “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Proje kapsamında; Balıkesir’in Burhaniye, Savaştepe, İlçeleri, Haydar, İkizce, Büyükyenice ve Taşdibi Mahalleleri; İzmir’in Bergama İlçesi, Oruçlar, Ürkütler, Yukarıada, İneşir, Alhatlı, Durmuşlar, Çamoba ve Kozluca Mahalleleri ve Manisa’nın Soma İlçesi, Kiraz Mahallesi Mevkiinde 252,5 MWm/250 MWe kurulu gücünde 60 türbinlik RES dikilecek.

kozak-ya.jpg

12 bin 500 hektarlık alanda kurulacak olan projede inşa edilecek 60 türbinin 29 tanesi İzmir ili sınırları içerisinde yer alacak.

Proje raporunda; RES projesinin kurulacağı alanın İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında göre Orman Alanı, Tarım Alanı ve Mera Alanı kullanımında kaldığı belirtildi.

49 yıl işletme ömrü olacak olan Uyar RES, Rüzgâr türbinlerinden bir kısmının İzmir’de çam fıstığı kaynağı olarak bilinen Kozak Yaylası'na dikilecek. Uygar RES projesi ayrıca kuşların göç yolu üzerinde olması ve bunu olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle bölge halkından da tepki görmüştü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.