“İzmir’in Endemik ve Nadir Bitkileri Fotoğraf Sergisi” Ege Üniversitesi'nde açıldı!

“İzmir’in Endemik ve Nadir Bitkileri Fotoğraf Sergisi” Ege Üniversitesi'nde açıldı!

“İzmir’in Endemik ve Nadir Bitkileri Fotoğraf Sergisi” Ege Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluştu

EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi Sanat Galerisinde düzenlenen serginin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yaşa,  EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Güvensen, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Serginin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezimiz ile Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen ‘İzmir’in Endemik ve Nadir Bitkileri Fotoğraf Sergisi’nin açılışını yaptık. Sergide emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi. Prof. Dr. Budak sergi boyunca yer alan eserler hakkında Doç. Dr. Yıldırım’dan bilgiler aldı. 

“Endemik bitkiler misafirlerimizdir, iyi ağırlamalıyız”

Serginin yapılma amacının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güvensen, “Endemik bitkiler, özel ekolojik şartlarda yayılış gösteren bitkilerdir. Sınırlı alanlarda görülürler. Endemik bitki çeşitliliğimiz 12 bin tür civarındadır. Bunlar arasında Türkiye’ye özgü 3 bin 400 civarında endemik bitki bulunuyor. Ülkemizin bu zengin florasını, bizden 15 kat daha büyük bir alana sahip olan Avrupa kıtası ile karşılaştırıldığında tüm kıtanın toplamından daha büyük bir endemik bitki zenginliğine sahip olduğumuz görülüyor” dedi.

Endemik bitkilerin özel koşullarda yayılış gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Güvensen, “Endemik bitkiler farklı yükseklikler ve özel ekolojik alanlarda yayılış gösterdiklerinden endemik bitkiler çok duyarlıdırlar. Bu bitkiler aslında misafirdirler, bizler de bu endemik türleri iyi ağırlamamız gerekiyor. Eğer bizler bu türlerin ekosistemlerini korursak hem doğayı, hem de endemik bitkilerin yaşamlarını korumuş oluruz” dedi. Sergide en dikkat çeken fotoğraf ise yeşili kendisine vizyon edinen Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde görülen, Ayırmalı (Arum Hygrophilum) isimli endemik bitki oldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.