İzmir'in makina mühendisleri ekonomik bir ısınma için yapılacakları anlattı

İzmir'in makina mühendisleri ekonomik bir ısınma için yapılacakları anlattı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, ekonomik ve sağlıklı bir ısınma için yapılacakları anlattı.

Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik krize bağlı olarak enerji maliyetlerinin çok yükseldiği bugünlere yönelik TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, özellikle ısınma alanındaki kullanımı her geçen gün ağırlık kazanan kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı doğrultusunda yurttaşlara bazı tavsiyelerde bulundu.

Kış yaklaşırken evde kombi ve ısıtma tesisatı bakımlarının yaptırılması tavsiye eden makina mühendisleri, "Kombinizin uzun yıllar yüksek verimle yanabilmesi, enerji tasarrufu sağlanabilmesi, ileride yaşanabilecek muhtemel arızaların tespiti için, onarım ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi için kombi bakımlarının yaptırılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Mühendisler şubesi kombi bakımı ile elde edilecekleri şu şekilde sıraladı:

Elektriksel kontrol yapılır.

Gaz basınçları kontrol edilir.

Ana eşanjör yüzey temizliği yapılır.

Brülör ve fan temizliği yapılır.

Genleşme tankı gaz basınçları kontrol edilir.

Kullanım sıcak suyu eşanjörü bakımı yapılır.

Termostatlar ve sıcaklık sensörleri kontrolü yapılır.

Ateşleme elektrotları kontrol edilir.

Kontrol paneli kontrolü yapılır.

Atık gaz bacası bağlantıları ve sensörleri kontrol edilir.

Sirkülasyon pompası sıkışma ve ses kontrolü yapılır.

Oda termostatı veya termostatik vanalar kontrol edilir.

Ekonomik bir yanma sistemi için oda sıcaklıklarının 20-22 °C civarında olması gerektiğini belirten makina mühendisleri, "yüksek sıcaklıklarda ısınmaya çalışmak, yüksek yakıt maliyetlerine neden olacaktır. Ayrıca daha ekonomik bir ısınma için ısı yalıtımı çok önemlidir. Binalarda; çatı izolasyonu %7, dış duvar izolasyonu %40, pencere kapı izolasyonu %30, dış kapı merdiven boşlukları %10, döşeme %6 oranlarında enerji tasarrufu sağlayacaktır." açıklamalarında bulundu.

Sıcaklığın her 1 °C yükseltilmesi ile yakıt tüketiminde şehirlere göre değişen % 7 ile % 10 dolaylarında artışlar ortaya çıktığını belirten TMMOB MMO Şubesi, yüksek sıcaklıkların havayı kuruttuğu için üst solunum yolları hastalıklarına yol açtığını vurguladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, verimli bir ısınma sistemi kullanımı için pratik notları ise şu şekilde sıraladı:

· Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarımızı düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomiktir.

· Apartman giriş kapılarının otomatik kapanacak şekilde yapılması ve mümkünse küçük bir antre oluşturularak ikinci kapı ilave edilmesi, merdiven boşluklarından ısı kaybını azaltacaktır.

· Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayınız. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanabilirsiniz. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşlukları doldurunuz.

· Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvardan uzak tutunuz.

· Güney cepheli pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri pencereleri panjur, perde ve rüzgârlık ile kapatınız.

· Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18 °C’ye düşürünüz.

· Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.

· Radyatör arkalarına mümkünse ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz.

· Perdelerinizin, radyatörünüzü kapatmasına engel olunuz.

· Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre, merdiven vs.) radyatörlerini mümkün olduğunca kısınız.

· Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirmeye çalışınız. Çünkü nem, sıcaklığı daha çok hissetmenizi sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.