İZNİK MÜZESİ

İZNİK MÜZESİ

Suat Bıçak yazdı...

Merhaba sevgili okurlar, bu hafta kültürümüzün başkentlerinden biri olan İznik’teyiz. Burası bir çok medeniyete başkentlik yapmış, her tarafında ayrı bir tarih barındıran bir kentimiz. Biz bugün burada bulunan bir çok yapı içersinde İznik Müzesi’ni gezeceğiz. 

Müzeye girdiğinizde iki farklı medeniyet sizi karşılayacaktır. Bir taraftan Osmanlıdan kalma eski aletler, paralar varken diğer taraftan çok daha eski medeniyetlerden kalmış lahitler ve aletlere rastlayabilirsiniz.
foto-1-009.jpg
1388 yılında Sultan I. Murat’ın annesi Nilüfer Hatun’un anısına imarethane olarak inşa edildi. İçerisinde binlerce tarihi eser barındırıyor. Öyleki şu anki teknoloji ile aklımıza gelmeyen bir çok araç gereçleri burada göreceksiniz. Müzeyi önemli kılan bir diğer unsurda bahçesinde sergilenen lahitler. Osmanlıdan önceki medeniyetlerden kalan bu lahitler bize o zamanın yaşamları hakkında ufakta olsa bir bilgi veriyor. Süslemeleri ve detayları muhteşem. Her yönüyle ilginizi çekecek ülkemizin en eski müzelerinden birisidir.
foto-2-008.jpg
Müzede gerçekliği daha iyi anlatmak için birkaç bal mumu heykeli bulunuyor. Tabi bu içerideki mistik havanın sizi daha çok etkilemesine müsaade ediyor. Benim en çok ilgimi çeken alet ise kahve seven biri olduğum için kahve soğutucular oldu. Videoda dikkatlice baktığınızda kahve soğutucu gibi bir çok alete rastlayacaksınız. Beklide bir çoğu şimdiki teknoloji ile yapılamayacak aletler. Bunları gördüğünüzde insanın aklına ister istemez farklı icatlar geliyor.
foto-3-012.jpg

 Ailecek gitmeniz gereken, atalarımızın bıraktığı mirası tekrar hatırlatan ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir. Görmeyenleri şimdilik videomuza davet ediyorum. Umarım en yakın zamanda Hem İznik Müzesi'ni hemde bu tarihi kenti gezersiniz.
foto-4-010.jpg
Hazır müze konusu açılmışken her zamanki şikayetimi tekrar dile getirmek istiyorum. Ülkemizde tarihi eserlerden, tarihi yerlerden veya müzelerden ücret almayı bir an önce bırakmalıyız. Kendi kültürümüzü kendi tarihimizi bu topraklardan yaşayan insanlar olarak bir bedel karşılığında görmemiz çok gereksiz ve saçma. Diğer ülkeler kendi vatandaşlarına bu yerleri ziyaret ettiğinde herhangi bir ücret almıyorken bizde durum tam tersi. Umarım bu yanlıştan bir an önce vazgeçeriz. 

Haftaya görüşmek üzere,

Her zaman ne yapıyoruz,

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun…

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.