İZSU açıkladı: İzmir barajlarında son durum ne?

İZSU açıkladı: İzmir barajlarında son durum ne?

İZSU'nun açıkladığı verilere göre, İzmir'in barajlarında düşüş yaşanıyor.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteorolojik Kuraklık Haritası 12 aylık dönem verilerinde İzmir'in bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığını ortaya koyuyor.

Öte yandan İzmir'e su sağlayan Tahtalı, Gördes, Ürkmez, Güzelhisar ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarının doluluk oranları da tehlikeye işaret ediyor. Barajların su doluluk oranları, geçtiğimiz yıla oranla düşüş eğilimini sürdürüyor.

medyaege-izmir-baraj-doluluk-oranlari.jpg

El Nino etkisi ile yaz boyunca yaşanan sıcak hava dalgası da barajlarda buharlaşmaya neden olan su doluluk oranlarını etkiledi.

İZSU verilerine göre, kente su sağlayan 6 barajdaki doluluk oranları geçtiğimiz yıla göre düşüş gösteriyor.

Tabanında bulunan delik nedeniyle tartışmaların odağında bulunan Manisa Gördes Barajı en düşük su doluluk oranına sahip baraj olarak kaydedildi. Barajın bu yılki doluluk oranı yüzde 3,85 iken bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 4,11 idi.

tahtalibaraji.jpg

Balçova Barajında ise geçtiğimiz yıl doluluk oranı 28,27 iken bu yıl bu oran sadece yüzde 15,07 olarak kaydedildi.

İzmir’in ana suyunu aldığı Tahtalı Barajı da geçtiğimiz yıla oranla su seviyesi düşen barajlardan oldu. Barajın doluluk oranı geçtiğimiz yıl yüzde 45,04 iken bu yılki oran yüzde 30,78 olarak ölçüldü.

Ürkmez Barajında 2022 yılında doluluk oranı yüzde 52,99 iken; bu yıl doluluk oranı sadece yüzde 16,48.

Alaçatı Kutlu Aktaş Barajında ise geçtiğimiz yıl doluluk oranı yüzde 51,04 iken bu yıl yüzde 23,88 doluluk oranına sahip.

Kentin en dolu barajı yüzde 60,33’lük doluluk oranıyla Güzelhisar Barajı. Ancak Güzelhisar Barajı da geçtiğimiz yıla göre düşüş gösteriyor. Barajın 2022 yılındaki doluluk oranı yüzde 65,62 olarak ölçülmüştü.

medyaege-soyer-izmir-tahtali-baraji.jpg

Öte yandan Ağustos ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel iklim krizinin yanı sıra yanlış tarım politikaları ve bilinçsizce tüketilen su kaynaklarına Tahtalı Barajı Havzası’ndan verdiği mesajlarla dikkat çekmiş, şunları aktarmıştı; "İZSU Genel Müdürlüğü’nün 68 tane içme suyu arıtma tesisi var. Bu tesisler yıllık 584 milyon metreküp arıtma kapasitesine sahip. Kentin su ihtiyacı doğrultusunda verilen yıllık 312 milyon metreküplük su miktarının da üzerinde faaliyet gösteriyor. İzmirlilerin içi rahat olsun. İzmirlinin su ile ilgili hiçbir sıkıntısı olmayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü vatandaşlarımızın kullanım ve içme suyunu, tarımsal üretimde kullanılacak suyu karşılayacak kaynaklara, güce sahip. Ama daha tasarruflu, daha titiz su kullanmaya özen göstermeliyiz. Bütün vatandaşlarımızı daha hassas davranmaya davet ediyoruz."

f7-a-a-weaakwug.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.