Kadın Doğumda Robotik cerrahi teknolojisi

Kadın Doğumda Robotik cerrahi teknolojisi

Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, robotik cerrahi ile yapılan laparoskopik (kapalı) minimal invaziv cerrahisinin ameliyat başarısını artırdığını belirtti.

Gelişen teknolojiyle birlikte kullanımı giderek yaygınlaşan robot teknolojisinin hem doktorlara hem de hastalara avantajlar sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Şendağ, Özel Sağlık Hastanesi olarak Robotik cerrahide uluslararası bir merkez olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

3 boyutlu görüntüleme ve laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilen robotik operasyonlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Robotik cerrahide, açık ameliyat yöntemine göre hastanın vücudunda daha az kesi ve travma oluştuğu için iyileşme süresi de ciddi oranda azalıyor. Eskiden bir ay kadar devam eden iyileşme süresi bu yöntemle birlikte ertesi gün veya 1 hafta kadar sürüyor. Açık cerrahiye kıyasla, insanlar normal yaşantısına daha erken dönebiliyor ve iş gücü kaybında da azalma görülüyor. Robotun kolları 540 derecelik manevralarla el bileğinin tüm hareketini ve fazlasını yapabilen hareket kabiliyetine sahip. Hastaya dokunmadan uzaktan çok zor ameliyatları yapabiliyoruz. 3 boyutlu olara büyük görüntülerle açık cerrahide göremeyeceğimiz ince damarları, sinirleri ve milimetrik yapıları görebiliyoruz. Hassas ameliyatlarda robotik cerrahiyi tercih ediyoruz” diye konuştu.

prof.-dr.-fatih-şendağ.jpg

ROBOTİK CERRAHİ TEKNOLOJİSİ

Prof. Dr. Fatih Şendağ, Özel Sağlık Hastanesinde Da Vinci robotik cerrahi teknolojisini kullandıklarını ve bu robotla farklı türlerdeki operasyonları yapabildiklerini kaydetti.

Şendağ, “Miyom, çikolata kisti, kanser ameliyatları, rahim, yumurtalık tüpleri ameliyatı, rahim sarkması, idrar kaçırma gibi cerrahilerin hepsini uygulayabiliyoruz. Bu alanda referans bir merkez haline gelmek istiyoruz. Bu bir ekip işidir; cerrahi ekipman, ameliyathane ekibi ve en önemlisi de cerrahin deneyimi ve bu teknolojiye hakim olması da çok önemlidir” dedi.

CANLI YAYINLA AMELİYAT

Normalde 4- 5 delikten yapılan laparoskopik ve robotik cerrahi ameliyatlarında bir ilke imza atarak göbek deliğinden tek delikle ameliyat gerçekleştirdiği bilgisini veren Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Normalde çoklu deliklerden gerçekleştirilen laparoskopik operasyonu Türkiye'de ilk defa 2009 yılında tek delikten gerçekleştirerek yaptım. Bana ait olan bu teknikle aynı operasyonu robotik cerrahi ile de 2012 yılında gerçekleştirdim. Bu operasyon İzmirden Washington'a canlı yayınla dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir ameliyat olarak literatüre girdi. Amerika'da ve Avrupa'da laparoskopik ve robotik cerrahi konusunda önemli kongrelere hem konuşmacı hem de eğitmen olarak katılıyorum. Hem ülkemizde hem de dünyada otör olarak kabul ediliyorum. Dünyanın her yerine gidiyorum. Bu anlamda Türkiye'de de bu tekniklerin gelişmesi için eğitimler düzenledik. Elde ettiğim bu deneyimlerimi paylaşmak ve yaygınlaştırmak için Türkiye'nin 4 bir yanına giderek her yerde ameliyatlar yaptım ve meslektaşlarıma eğitimler verdim” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Fatih Şendağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Dünyada hem kadın doğum hem üroloji hem de genel cerrahi alanında miminal invaziv ve robotik cerrahi merkezi olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel Sağlık Hastanesi olarak dünyada kabul gören ve tıp alanında bilim adamı yetiştiren bir üniversite kurma hedefimiz de bulunuyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.