Kalkan: "Turkiye'nin geleceği rüzgar enerjisi santrallerinde"

Kalkan: "Turkiye'nin geleceği rüzgar enerjisi santrallerinde"

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan TBMM tarafından kurulan heyetle Hamburg'da düzenlenen Elektrik, Elektronik Sektörü, Rüzgar Gücü ve Rüzgar Enerjisi fuarına katıldı.

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan TBMM tarafından kurulan heyetle Hamburg'da düzenlenen Elektrik, Elektronik Sektörü, Rüzgar Gücü ve Rüzgar Enerjisi fuarına katıldı. Kalkan, Turkiye'nin geleceğinin rüzgar enerjisi santrallerinde olduğunu belirtti ve fuarda sağladıkları temasların ülkemizin enerji sektöründe yapılacak yeni yatırımlarla karşılık bulacağını belirtti.

Türkiye'de kurulu 151 rüzgar enerjisi santralinin gücünün 5 bin megawattan fazla olduğunun altını çizen Kalkan, 5 yıl içinde kurulu gücün 2 bin megawata yükseleceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl rüzgar enerjisi santralleriyle 11.5 milyar KW saat elektrik üretildiğine dikkat çeken Kalkan, "Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kuruldu. Bugün ise tükettiğimiz enerjinin yüzde 4,4'ünü rüzgardan karşılıyoruz. Halen devreye alınan 751 santrallin tam kapasite çalışmasıyla 761 Megawatt kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 5 bin 927 Megawat kapasiteye ulaşacak" dedi.

Rüzgar Enerjisi İzmir için özel öneme sahip
Yatırımı devam eden 65 santral ile projenin tamamlandığında Türkiye rüzgar santrali kurulu gücünün 7 bin 238 MW'a ulaşacağını ifade eden Kalkan, "Ülkede elektrik tüketiminin 10.6'sını rüzgar enerjisinden karşılanabilecek. EPDK 2018 sonuna kadar 3 bin Megawat daha rüzgar enerjisi başvurusu kabul edecek. Çeşme ve Karaburun Yarımadasında halen 550 Megawatt'ın üzerinde rüzgar santrali işletmede. Buna inşa halindeki 170 megawatt kapasiteyide eklersek iki yıl içinde bölgedeki rüzgar kurulu gücü 720 Megawatt'ı bulacak; beş yıl içinde de toplam gücün iki bin Megawatt'a yükseltilmesi mümkün olacak. Rüzgar enerjisi ülke ekeonomisine verdiği destek açısından İzmir için özel öneme sahip. Rüzgar tribünlerinin kule ve kanat elemanları artık İzmir ve çevresinde üretiliyor. Üretici sayısının artması, jenaratör ve elektronik aksam gibi parçalarında üretilmesi biraz da bu projelerin önlerinin açılmasıyla alakalı" diye konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.