Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Araç sahibi olmak bazı sorumlulukları da beraberinde getirir.

Araç sahibi olmak bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Bunların başında ise trafik sigortası zorunluluğu yer alır. Karayolları Trafik Kanunu motosiklet, otomobil, kamyon gibi çeşitli araçlar için bu sigortayı zorunlu kılar. Zorunlu trafik sigortası yıllık periyotlarla düzenlenir. Trafiğe çıkabilmek için her araç sahibi tarafından mutlaka yapılması gereken bir sigorta türüdür. Bu sigorta poliçesi ile olası kaza durumlarında karşı tarafta meydana gelen hasarın karşılanması söz konusudur. Trafik sigortası yapılmayan araçla seyir durumunda hem para cezası uygulanır hem de araç trafikten men edilir. Araç muayenesi için de yapılması zorunludur.

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Yasal olarak trafiğe çıkan her araç sahibine yapılması zorunlu tutulan trafik sigortası maddi ve manevi açıdan teminat sağlar. Karayolunda seyreden araçlar için küçük ya da büyük farklı boyutlarda kazalarla karşılaşılması olasılıklar dahilindedir. Seyir halindeyken karşılaşılan kazalarda karşı taraftaki aracın yanı sıra araçtaki kişilerde de sağlık tedavi masrafları meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hasarı karşılayabilmek adına çeşitli teklifler arasından seçim yapılabilir. Araçlarda meydana gelen hasarlara karşı teminat içeren bu sigorta aynı zamanda karşı taraftaki kişilerin sağlık giderlerini de karşılar. Kaza sonucunda meydana gelen olası ölüm ve sakatlanma durumlarına ilişkin olarak da teminatlar sunar. Karayolunda seyreden herkesi çeşitli kazalara karşı koruma altına almayı amaçlayan trafik sigortası üçüncü kişilere verilen maddi hasarları da karşılar. Kaza sırasında çevrede bulunan ev ve işyeri hasarları da bu kapsamda değerlendirilir. Kamu mallarına verilen zararın karşılanması da sigorta teminatları arasında yer alır. Kusuru bulunmayan kişilerin avukatlık ücreti yanı sıra çalışamaz durumdaki kişilerin giderleri de bu sigorta kapsamında karşılanır. Kaza sonucunda vefat söz konusu ise defin işlemlerine ait masraflar da trafik sigortasına dahildir. Bu sigorta türünde genellikle ilk akla gelen otomobil, kamyon gibi araçlar söz konusu olsa da motosiklet trafik sigortası da yapılması zorunludur.

Trafik Sigortası Poliçe Hesaplamasında Etkili Unsurlar

Karayolu araçları için zorunlu tutulan trafik sigortası teklifi hazırlanırken araç ve sürücüyle ilgili unsurlar dikkate alınır. Farklı türdeki araçlar için aracın markası ile modeli ve teknik donanımı kriterler sıralamasında öne çıkar. Ayrıca aracın yaşı, kilometresi, büyüklüğü ve hasar geçmişi gibi unsurlar da trafik sigortası fiyatları konusunda belirleyici olan unsurlar arasındadır. Trafikte kendinizi ve diğer kişileri güvence altına alabilmeyi sağlayan sigorta poliçesi fiyatlarında sürücüyle ilgili faktörler de etkili olur. Sürücü cinsiyet ve yaşı bu noktada öne çıkan unsurlardır. Yaşanılan şehir, araç sahibinin kaç yaşında olduğu da trafik sigortası fiyatlarının hesaplanmasında göz önüne alınır. Ancak poliçe içeriği belirlenirken kişisel beklentilere göre eklenebilecek ek teminatlar da fiyatlar üzerinde etkilidir. Kaza sonrası yol yardımı, araç çekici, taksi gibi hizmetler de poliçeye dahil edilebilir. Ek avantajlar trafik sigortası poliçesinde fiyatları etkileyebilir.

En Avantajlı Trafik Sigortası Teklifi Sigortayeri’nde!

Karayolunda meydana gelen kazalarda trafik sigortası ile kusurlu sürücünün karşı tarafa verdiği hasarlar teminat altına alınır. Kusurlu olan sürücünün karşı tarafa olan maddi sorumluluğunu karşılamayı hedefleyen sigorta poliçesi için teklifler alınabilir. Hazırlanan teklifte araç sahibinin istekleri doğrultusunda ek teminatlara da yer verilebilir. Tekliflerini geniş fiyat yelpazesiyle müşterilerine sunan Sigortayeri önde gelen sigorta şirketleriyle işbirliği yapar. Size farklı sigorta şirketleri tarafından hazırlanan sigorta alternatiflerini sunar. Karşılaştırmalı olarak en avantajlı sigorta poliçesini inceleyerek size en uygun olanını değerlendirebilmenize olanak tanır. Trafik sigortası ile seyahatlerinizde güvende hissetmek için Sigortayeri’nden teklifler alabilir, kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.