Kaslı robotta flaş gelişme!

Kaslı robotta flaş gelişme!

Kaslı robot üretimi sürecinde sentetik ve elyaf kas dönemi

Kaslı robot üretimi sürecinde yeni bir noktaya gelindi. Daha önce konuşan, yürüyen ve hatta kaya duvarlarına tırmanan robotları görenler, geçtiğimiz yıllarda güçlü robotlara da şahit oldular. Bundan böyle mekanik dostlarımız, artık, daha da kuvvetli olacak çünkü onlar kendi ağırlığındaki ve bu ağırlığın üzerindeki cisimleri taşıyabilecekler.

Kaslı robot üretimi sürecinde sentetik ve elyaf kas dönemi

Robotlara kas verme girişimlerinin çoğu, ne yazık ki, yavaş işleyen süreçler olarak biliniyor. Buna ek olarak, yapay zekalara eklenen kol gücü de ağır çalışıyor. Bu konuya yoğunlaşan bilim insanları, hem sürecin hızlanması adına hem de kol kaslarının daha çevik bir hale getirilmesi amacı ile bir çözüm bulmak üzere. Peki, ilgili çözüm ne?

Robotlar için yapay kas görevi görebilecek lifler geliştiren bilim insanları; hafif, duyarlı (hassas) ve güçlü kollar üretmek istiyor. Yetkililer, bu bağlamda, ısıdaki hafif değişimlere bile maruz kaldığı takdirde güçlü bir çekme kuvveti ile reaksiyona giren ve çok farklı termal genleşme oranlarına sahip olan iki adet polimer kullandı. Bu lifler o kadar güçlü ki bir lif kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilir. Ayrıca kendisinin bir etkiye verdiği yanıt süresi de milisaniye cinsinden ölçülebilir. Liflerin bu denli güçlü olmasının sebebi, kullanılan polimerler.

Elyaf kasların kalınlığı, birkaç mikrometreden birkaç milimetreye kadar değişebilir ve yüzlerce metre uzunluğunda olabilir. Robotik bir uzuv, lifleri aktif etmek için dış hacimli ısı kaynaklarına ihtiyaç duymaz. Son olarak, elyafların birleşimi sayesinde kaslar üzerinde otomatik ve hassas bir kontrolün sağlanması da mümkün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.