Kayadibi: Sunum becerisine sahip olmayanlar kaybetmeye mahkum!

Kayadibi: Sunum becerisine sahip olmayanlar kaybetmeye mahkum!

İKÇÜ Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, “Gençlerin iletişim teknolojilerini kullanma becerisi yüksek. Yetişkinlerse çok konuşarak her şeyi kontrol etmek istiyor. Üstelik ne kadar uzun anlatırlarsa, o kadar az hatırlanacaklarını da bilmiyorlar” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, 2018 / 2019 güz döneminin son “Konuşma eğitimi” dersinde etkili sunum tekniklerini uygulamalı olarak anlattı. Her bireyin içinde yaşadığı toplum tarafından kabul görmek için kendini anlatma, en iyi şekilde sunma ihtiyacı duyduğunu hatırlatan Kayadibi, herkesin bu ihtiyacı karşılama biçiminin aynı ölçüde etkili olmadığını söyledi. Günümüzde bireyin kendini beğendirmek için en güçlü silahının sunum yapmak olduğunu belirten iletişim uzmanı Kayadibi, “Çok yetenekli bazı kişiler yaptığı işi ve kendini yeterince etkili anlatamadığı için yaşam boyu sevmediği işleri yapmak zorunda kalıyor. Günümüzde iletişim teknolojileri ve buna bağlı olarak konuşma, dinleme alışkanlıklarıyla sunum teknikleri de gelişti. İnsanlar üzerinde en etkili sunumun teknikleri artık sır değil. Başarılı veya başarısız olmak; bu kurallara uyup uymama kararıyla ilgili bir durumdur. Psikolojik ve sosyolojik faktörler dikkate alındığında her sunumun olabildiğince kısa ve anlaşılır olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu kurala uymayanların başarısı hedefe ulaşamaz, tamamlanamaz. Siyasetçi, öğretmen, anne, baba başta olmak üzere otorite figürleri etkili sunum yapamadığı için başarılı olamıyor. Topluluk karşısında sunum yaparken, basit kuralları bile ihmal edenler, amaçlarına ulaşamadan unutulacaklarını da akıllarından çıkarmasın” dedi. 

AZ KONUŞ, HATIRDA KAL 

Etkili söz söyleme becerisi kadar, kendini başkasına taktim etme biçiminin günümüzde çok önemsendiğini kaydeden konuşma eğitimi uzmanı Ali Kayadibi, politikacıların da çok konuşarak hedefi şaşırdığını öne sürdü. Siyaset iletişiminin temel amacının, hedef kitleyi etkileyerek desteğini sağlamak olduğunu ifade eden Kayadibi, karmaşık ve dolaylı konuşmaların en kötü sunum biçimi olduğunu söyledi. Kayadibi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 3 ay sonra yapılacak seçim öncesi hazırlıksız olarak halkın karşısına çıkan, uzun uzun konuşan, mesajlarını bir cümleyle anlatamayanların kazanma şansı düşük. Özellikle sunum tekniklerinden habersiz politikacılar saatlerce konuşarak dinleyenleri sıkabiliyor. Çoğunluğu da hataları hatırlatıldığında, baskın bir savunma durumuna geçiyor. Sunum yöntemlerini bilmeyenler ve kürsüye çıkıp aklına geleni söyleyenler kısa sürede unutulacaktır. Yerinde ve etkili söz söyleme becerileri, hemen üç beş günde kazanılamaz. Bu yönde azimle gayret gösterenler ancak üç beş ayda başarılı bir sunucu olabilir. Her çağda bilginin kudreti bilinir. Özellikle gençlerin şimdiden hayata hazırlanırken doğru, etkili ve güzel konuşma eğitimleri, çalıştıkları alan bilgilerini iyi bir sunumla anlatma gibi faaliyetlerde bulunması gerekir.” 

Hedefleri belirlemeden konuşmanın kimseye faydasının olmayacağını öne süren Ali Kayadibi, sunum tekniklerine uymayan konuşmacıların anlattıklarıyla birlikte kısa sürede unutulduklarını ifade etti. Kayadibi, etkili konuşma, beden dilini doğru kullanma, konuşmadaki ahenk, vurgu ve tonlama da yoksa kazanılan ne kadar sempati varsa kaybetme riski de var.

FİKRİNİZİ İYİ SATIN 

Fikirlerin insan kültürüne şekil veren en büyük güç olduğuna dikkat çeken İKÇÜ Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, etkili sunum için şu önerilerde bulundu:

“Konuşmanızı sadece tek büyük fikirle sınırlayın. Fikirler karmaşık şeylerdir. En tutkulu olduğunuz tek bir fikre odaklanıp içeriğinizi kısaltmanız ve bir şeyi doğru şekilde açıklamanız için kendinize bir şans vermeniz gerekir.  
Dinleyicilere umurlarında olacak bir şey verin. Dilin gücünü ihmal etmeyin. Dinleyenin aklında ve dilinde karşılığı bulunan sözcükleri kullanın. Fikrinizin paylaşılmaya değer olması gerekir. Kendinizi, asla sunduğunuz konunun önüne çıkarmayın. Sizi dinleyenlerin seviyesinde konuşun. Dinleyicilerinizi önemseyin ve varlığınızı, samimiyetinizi hissettirin. Çok konuşarak hedefe ulaşamazsınız. Etkili ve güzel konuşma, beden dili ahengini kurmadan sunumunuz başarıya ulaşamaz. Yöntemleri uygulayanlar mutlaka başaracaktır.” 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.