1. YAZARLAR

  2. Esra Aran

  3. KEFİRİN FAYDALARI...
Esra Aran

Esra Aran

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

KEFİRİN FAYDALARI...

A+A-

 

Son günlerin vazgeçilmezi, ara öğünlerin yıldızı #KEFİR…Doğal probiyotik kaynağıdır. Mide ve bağırsak üzerinde şaşırtan etkileri vardır. Kefirin faydaları kadar zararları da var mıdır? Önce kefirin faydalarından bahsetmek isterim.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Metabolizmayı çalıştırır.

  • Kilo vermenize yardımcı olur.

  • Şişkinliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır.

  • Uyku sorununa iyi gelir. Rahat uyumanıza yardımcı olur.

  • Vücuda ağır metal, tuz ve alkolik maddelerden temizler.

  • Vücut fonksiyonlarını düzene sokar.

  • Vücut direncini arttırır. Enerji verir.

  • Gut hastalığını tedavi edici özelliği vardır.

  • Mide ve bağırsak sağlığını korur.

  • Protein alımını ve sindirimini sağlar.






 

KEFİRİN ZARARLARI VAR MIDIR?

Kefirin yanlış kullanımı sonucunda bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bilinçli tüketilmesi gerekir.

  • Aşırı kefir tüketimi sonucu mide ve bağırsaklarda kramp oluşumuna yol açabilir.

  • Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilir.

  • Günlük bir bardaktan fazla tüketilmesi kilo alımına neden olur.

  • Kefirdeki bakterilerin bazı kişilerde ishale denen olabildiği görülmüştür.

  • Şeker hastalarının tüketmemesi gerekir.

  • 1 yaş altındaki bebeklere verilmemesi gerekir.

Ayrıca kefir çok çabuk bozulabilen bir süt ürünüdür. Hızlı tüketilmesi gerekir. Bu yüzden satın alacağınız ya da yapacağınız kefiri mutlaka buzdolabınızda ya da soğuk bir yerlerde saklamanız gerekmektedir.

Bozulan bir kefir asla tüketilmemeli ve bozulduğu anlaşıldığı zaman atılması gerekmektedir.

KEFİR NASIL YAPILIR?

MALZEMELER;

  • 1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir.)

  • 40 gram kefir mayası

YAPILIŞI;

  • İlk olarak çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır.

  • Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.

  • Kavanozun ağzı hava alacak ama toz girmeyecek bir şekilde tülbent ile  kapatılır.

  • 20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır.

  • 18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenilir.

  • Süt pıhtılaşınca kefir olmuş demektir.

  • Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir.

  • Sonra kefir plastik biz süzgeçle süzülür. Metale değdirmemek gerekir.

  • Süzülen kefir içilmeye hazırdır. Maksimum 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.

DİKKAT! Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve %0.5-1,5 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.