Kemal Kılıçdaroğlu: Kan Dökmeden Başkanlık Sistemini Getiremezsiniz

Kemal Kılıçdaroğlu: Kan Dökmeden Başkanlık Sistemini Getiremezsiniz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Genel Kurulu'nda uzun süre tartışılacak bir konuşma gerçekleştirdi.

TOBB'un Genel Kurulu'nda konuşma gerçekleştiren Kemal Kılıçdaroğlu Anayasa'yı başkanlık sistemini değiştirmek için değiştirmenin, bir kişinin konuşması Türkiye'nin susması anlamına geldiğini söyleyerek, "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" şeklinde konuştu.

Başbakan'ın TOBB'un Genel Kurulu'na katılmamasını da eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, dünya tarafından TOBB'un Genel Kurulu'nun takip edildiğini belirterek, Davutoğlu'nun neden Genel Kurul'a katılamadığını ve kimin engel olduğunu sordu. Kılıçdaroğlu Başbakan'ın Genel Kurul'da olmamasının Türkiye'nin en derin krizlerinden biri olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu ayrıca Türkiye'nin önceden tek bir sorunu olduğunu ve bunun da ekonomi olduğunu söyleyerek şimdi 5 sorun olduğunu ifade etti. CHP lideri 5 temel sorunu, ekonomi, demokrasi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış olarak sıraladı.

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasına atıf yaptı

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasına atıfta bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yeni Anayasa'da can ve mal güvenliğinin güvence altına alınmalıdır sözünü kullandı. Can ve mal güvenliğinizin olmadığını siz de biliyorsunuz diyen Kılıçdaroğlu, "Yargı ve Anayasa benim için ayak bağıdır" cümlesi kurulduğunda neden içlerinden birinin çıkıp itiraz etmediği sordu. Yargıtay Başkanı'nın yargıya güvenin yüzde 30'lara düştüğün açıklamasını hatırlatan CHP lideri, bir ülkede adalet olmamasının o ülkede devlet olmadığı anlamına geldiğini söyledi.

Erdoğan'ın Parlamenter sistemin bekleme odasında olduğuna dair sözleri sert biçimde eleştiren Kılıçdaroğlu, parlamenter sistemin Osmanlı'dan beri geldiğini söyleyerek, tu kaka yapıldığını söyledi. Genel Kurul katılımcılarına soru yönelten CHP lideri, parlamenter sistem bekleme odasına alındığı söylendiğinde neden birisinin çıkıp itiraz etmediğini sordu.

Kılıçdaroğlu ayrıca parlamenter sistemin bekleme odasında olması demenin mili iradeyi tanımamak olduğunu söyleyerek, sitem etme hakkı olduğunu söyleyerek, bütün yükün kendi sırtına yüklenerek demokrasi arayışı içerisine girilmemesi ve kendisine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalı dendiğinde niye itiraz etmediniz?

İsmail Kahraman'ın laiklik söylemini hatırlatan CHP lideri, bu sözlere neden itiraz edilmediğini sorarak, laikliği vicdan özgürlüğü olup olmadığı sorusunu yöneltti.

24 saatte Halep'e gidiyoruz diyorlardı Kilis düştü düşecek

Kemal Kılıçdaroğlu daha önceki dönemde hükümet tarafından yapılan açıklamalardan olan "24 saatte Halep'e gireriz" cümlesini hatırlatarak, Kilis'e her gün top ve roket atıldığını söyledi.  Kilis'te Kilisliler'in iki katı kadar Suriyeli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Kilis'in şu an bir Suriye kenti olduğunu söyleyerek, Kilis'in gazeteye ilan vererek hükümeti aradığını söyledi.

Dış politika üçüncü ciddi sorunumuz

Türkiye'nin İsrail, Mısır, Suriye, İran ve Rusya ile arasını bozduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, sıranın Avrupa Birliği ile kavga etmeye geldiğini söyleyerek, AB'nin Türkiye'yi nasıl atacağını düşündüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca dış politikanın Türkiye'nin üçüncü ciddi sorunu olduğunu ifade etti.

"2002'de tek terör olayı yok 2016'da ülkenin doğusu kan gölüne döndü"

Ülkede yaşanan terör olayları konusunda çözüm yerinin Meclis olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, 2002'de ülkede tek bir terör olayı yaşanmadığını söyleyerek 2016'da ülkenin doğusunun kan gölüne döndüğünü söyledi. 14 yılda ülkenin bu hale geldiğini söyleyen CHP lideri, terör örgütünün Güneydoğu'da mahkemeler kurduğu, şehir içi veya şehirler arası yollarda trafik kontrolü uyguladığını söyledi.

Kılıçdaroğlu ayrıca Kürt sorununun kesinlikle çözülmesi gerektiğini ve bunun adresinin Meclis olduğunu belirterek çözüm anahtarının demokrasi ve özgürlükte yattığını işaret etti.

Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz

CHP lideri, mevcut Anayasa'nın hiçbir makamın yargıya emir ve talimat veremeyeceğini belirttiğini söyleyerek, hem Cumhurbaşkanı hem de Adalet Bakanı'nın yargıya talimat verdiğini defalarca kez ortaya koyduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu Anayasa'nın darbe hukukuyla beraber değiştirilmesi durumunda destek sağlayacağını söyleyerek, darbe hukukunun kalmasının istendiğini belirterek, başkanlık sisteminin gelmesiyle bir kişinin konuşacağını tüm Türkiye'nin susacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu ayrıca; "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net" şeklinde konuştu.

"Bütün formül Atatürk adını Anayasa'dan nasıl çıkarırız üstüne kurulu"

Kılıçdaroğlu son olarak Anayasa değiştirme tartışmaları hakkında şu yorumu yaptı; "Atatürk adını nasıl çıkarırız oradan, bütün formül onun üzerine kurulu. Kardeşim sen kim olursan ol, ne kadar güçlü olursan ol sen Atatürk'ün adını Anayasa'dan çıkaramazsın" şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.