"Kemalpaşa'daki üniversite tartışması sona erdi" Cemil Dirim yazdı...

"Kemalpaşa'daki üniversite tartışması sona erdi" Cemil Dirim yazdı...

"Sonuçta CHP’li bir belediye başkanına “Kemalpaşa’ya üniversiteyi getiren Başkan” unvanını vermek istemediler."

Kemalpaşa’ya üniversitelerin bazı bölümlerinin kurulması konusu yıllardır gündemde ancak bir türlü hayata geçirilemedi. Kemalpaşa Belediye Meclisi’nin bu ayki toplantısında CHP Meclis Grubu’nun belediyeye ait üç tesisin İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsisi için Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’ya yetki verilmesine ilişkin önergesi Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri tarafından ret edildi. Ret kararının gerekçesi olarak ta açılacak bölümlerin iki yıllık olması gibi asılsız gerekçeler gösterildi. Ayrıca Kemalpaşa'ya üniversite kurulmasına açıkça karşı çıkamadıkları için komisyonlara göndererek konunun gündemden düşmesi ve zamana yayılması sağlandı. Siyaseten bakıldığında Cumhur İttifakına mensup meclis üyelerinin aldıkları karar doğru gibi görünebilir. Sonuçta CHP’li bir belediye başkanına “Kemalpaşa’ya üniversiteyi getiren Başkan” unvanını vermek istemediler. Ancak bu kararla hem Kemalpaşa’ya üniversitenin gelmesinin en az bir yıl geciktirdiler hem de “Kemalpaşa’ya üniversite gelmesi için her türlü fedakarlığa hazırım. Üniversite yeter ki gelsin. Eğer isterlerse mevcut belediye binasını da üniversiteye verir, çadıra çıkarım” diyen Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’ya da büyük haksızlık yaptılar.

Cumhur ittifakına mensup meclis üyelerinin partilerinin siyasi çıkarlarından çok Kemalpaşa’nın menfaatlerini ön planda tutmalarını beklerdim. Kemalpaşa kamuoyunda bu tartışmalar sürerken ilginç bir olay daha yaşandı. Kemalpaşa kamuoyundan oluşan tepkilerden rahatsızlık duymuş olacaklar ki AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Demirtaş’ın başkanlığında bir heyet İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçiper’i ziyaret ederek birlikte çektirdikleri fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Fotoğrafın altında da şu metin yer alıyordu:

“ ONLAR TARTIŞA DURSUN DEMİRTAŞ SON NOKTAYI KOYDU

AK Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ali Demirtaş rektörü ziyaret etti. Cumhur ittifakı ilçe başkanları ve meclis grup başkanvekilleri Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ile görüşerek son noktayı koydu. Görüşme sonucunda Kemalpaşa’ya üniversite kurulması noktasında mutabakata varıldı. Kemalpaşa’mıza hayırlı uğurlu olun.”

Evet. Fotoğrafla birlikte paylaşılan metin bu. Önce belediyenin üniversiteye tahsis etmek istediği eski belediye binası, kongre merkezi ve Ulucak’taki eski belediye binasının tahsisini engelleyip komisyonlara göndererek bu öğretim yılında üniversite açılmasını engelleyip sonra da rektöre gidip bu açıklamayı yapmayı nasıl izah edeceğiz. “ Taşra kurnazlığı” deyimi bu tür durumlar için söylenmiş demek ki. Tut ki rektörle anlaştınız söz konusu belediyeye ait binaları ne zaman ve nasıl üniversiteye tahsis edeceksiniz? O anlaşmanın altında Başkan Rıdvan Karakayalı’nın imzası olmayacak mı?  Üniversitenin açılmasını bir yıl geciktirmenizi vatandaşlara nasıl anlatacaksınız? Tüm bu soruların cevaplarını Kemalpaşalılar gibi bende merakla bekliyorum.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper’e de birkaç soru sormak istiyorum. Hocam ne zamandan beri bir üniversite rektörü, ilçenin seçilmiş belediye başkanı varken bir siyasi partinin ilçe başkanı ile görüşüp o ilçe ile ilgili kararlar alıyor? Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen aylardır üniversite konusunda büyük çaba harcarken, onlarla muhatap olmayıp, belediye meclisinde bu konunun tartışıldığı akşamın hemen ertesi günü ilçe başkanına randevu verilip, durumu kurtaracak açıklama yapmasına zemin hazırlanması sizce doğru mu? İsmi “ Demokrasi Üniversitesi” olan bir kurumun yöneticisi olarak, halkın oyları ile seçilmiş bir belediye başkanı yerine, atanmış bir ilçe başkanını muhatap almanız “ demokrasi” kelimesi ile çelişmiyor mu? Bu sorularımı lütfedip cevaplarsanız memnun olurum. Kemalpaşa ilçe başkanı ve diğerleri siyasi kaygılar ile hareket edebilirler ancak bu tartışmaların  içinde bu şekilde yer almak size yakışmadı Hocam. Bugüne kadar yapmış olduğunuz pek çok güzel icraatı bu tür tartışmalarda yer alarak heba etmeyiniz. İzmir de eski milletvekili rektörlerin içinde yer aldığı siyasi atraksiyonlara siz girmezseniz daha iyi edersiniz. Şahsınızı ve üniversitenizi bu tür siyasi tartışmalardan korumuş olursunuz.

Bizim bu yazıyı yazmamızdan sonra yeni bir gelişme oldu. Cumhur İttifakı meclis grubu geri adım atarak daha önce komisyonlara gönderdikleri öneriyi Cuma günü yapılan meclis toplantısında komisyonlarda kabul edilmesini sağladı. Geç te olsa aklıselim davranarak Kemalpaşa’nın çıkarları yönünde oy kullanan Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerini tebrik ediyorum. Siyasette hatalar yapılabilir. Önemli olan hata yaptığını görüp bu yanlıştan dönebilmektir. Alınan kararın Kemalpaşa’ya hayırlı olmasını diliyorum. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum