Kilo verme sonrası oluşan sarkmalara dikkat!

Kilo verme sonrası oluşan sarkmalara dikkat!

Gerek sağlık gerekse de estetik kaygılarla birçok kişi aşırı kilo verme sonrasında deri ve doku sarkmasıyla karşı karşıya kalıyor.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, aşırı kilo kaybı sonucu deri ve dokunun elastikiyetini kaybederek kol, meme, karın ve kalçada sarkmalar oluşacağını, yapılacak bir dizi operasyonla dokuların desteklenip, aşırı sarkan yağ ve derinin alınarak vücudun yeniden şekillendirilebileceğini söyledi.

Gerek sağlık gerekse de estetik kaygılarla birçok kişi aşırı kilo verme sonrasında deri ve doku sarkmasıyla karşı karşıya kalıyor. Özellikle vücutta yaklaşık 30 kiloluk kayıptan sonra gözle görünür biçimde sarkmalar meydana geliyor. Bunun sonucundaysa üst kolda, memelerde, kalçalarda, uyluk ve hatta yüzde hacim kaybı ve doku sarkmaları başlamaktadır.

Kilo alıp verme durmalı

Büyük kilo kaybı sonrası vücut şekillendirme operasyonuna yani postbariatrik cerrahiye geçmeye karar vermeden önce, kilo kaybının durağan hale gelmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, “Kilo vermeye devam edilirse, deride sarkma süreci devam edecektir. Aynı şekilde hızlı kilo geri alımı olursa zaten zayıflamış ve incelmiş deri daha fazla strese maruz kalır ve cilt çatlakları oluşur” dedi.

Genel sağlık durumu incelenir

Her yaştan yetişkinlerde kilo kaybı stabilize ise, yara iyileşmesini bozan faktörler (sigara, şeker hastalığı vb…) veya cerrahi riski arttırabilen tıbbi durumlar yoksa hastaların rahatlıkla postbariatrik cerrahiye başvurabileceğini ifade eden Mübin Hoşnuter, “Operasyon öncesi hastayla yapılan görüşmede öncelikle şikayetleri ve operasyon sonrası beklentiler değerlendirilir. Operasyon için olumlu ve gerçekçi hedefleri olan hastaların genel sağlık durumu, vücuttaki yağ miktarı ve dağılımı, cildin sarkıklığı ve fazlalığı ve deri kalitesine bakılır. Bu muayene sırasında; geçirilen hastalıklar ve şeker hastalığı gibi halen mevcut sağlık problemleri ve alışkanlıklar göz önünde bulundurulur” dedi.

İzler görünmeyecek şekilde yapılıyor

Postbariatrik cerrahide en çok yapılan işlemlerin karın ve kalça ve meme bölgesinde gerçekleştiğini ifade eden Dr. Hoşnuter, “Bunun yanı sıra kasık ve uyluk dış sarkmaları, kol germe, uyluk germe işlemleri de çok sık yapılıyor. Tüm vücut şekillendirme operasyonlarında aşırı cilt fazlalığını almak gerekir. Birçok durumda, bu kesikler geniş olabilir. İnsizyon uzunluğu ve lokasyonu alınacak fazla deri miktarı ve bulunduğu yere bağlıdır. Kesi izleri genellikle pek görünmeyen ve gizli kalan yerlerden yapılır” dedi. Postbariatrik cerrahiden sonra hastanede birkaç gün kalınacağını, eve çıkılmasının ardından yaklaşık 10-30 gün içinde de günlük hayata dönülebileceğini sözlerine ekleyen Hoşnuter, “skar izleri görünür olmakla birlikte kabul edilebilir sınırlardadır ve bazı deri tiplerinde hiç göze çarpmayacak kadar mükemmel iyileşebilir. Ameliyat izlerinin kabul edilebilir ölçülerde iyileşmesi 9 ay ila 1 yıl alabilir. Tamamen yok olmamasına rağmen insizyon izleri kıvrım hatlarında ve bikini altında saklanabilecek şekilde bırakılacağından sorun olmayacaktır. Hastaların çoğunda, düzenli egzersiz ve diyetle iyi sonuç yıllarca korunabilir. Ödemi çözmek, dokuları desteklemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için özel bir giysi 3-4 hafta giydirilir. Vücut şekillendirme operasyonlarının nihai sonuçları 6 ay-1 yıl sonra net olarak görülecektir” diye konuştu.

0-055.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.