Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

Kimler Dijital hizmet vergisi ödeyecek?

Değerli Okurlarım;

Dijital Hizmet Vergisine ilişkin 7194 sayılı Torba Kanun geçtiğimiz hafta sonu 07 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Özellikle yurtdışında dahi büyük tartışmalara yol açan Dijital Hizmet Vergisi bu Torba Kanun ile birlikte mevzuata girmiş oldu. 
Türkiye’de sunulan aşağıdaki sunulan hizmetler;

  • Dijital ortamda kullanıcılara sağlanan her türlü reklam hizmeti
  • Sesli, görsel ya da kayıt edilmesine yönelik olarak dijital ortamda sunulan hizmetler,
  • Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamın sağlanması ve işletilmesi hizmeti,

dijital hizmet vergisine tabidir.
Ayrıca yukarıda sayılan hizmetlerin yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de dijital hizmet vergisine tabidir.

  • Türkiye’de sunulan ve dijital ortamda sunulan reklam hizmetleri, dijital bir içeriğin dinlenilmesine izlenilmesine oynanmasına veya kaydedilmesi Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamın sağlanması ve aracılık hizmetleri dijital hizmet vergisine tabidir.
  • Dijital hizmet vergisinin mükellefi bu hizmetlerin sunanlardır.
  • Türkiye’de içinde elde edilen hasılat tutarı 20 milyon TL ya da dünya genelinde elde edilen hasılat tutarı 750 milyon € veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar bu vergiden muaftır.
  • Dijital hizmet vergisinin matrahı bir takvim yılında elde edilen hasılattır.
  • Dijital hizmet vergisi oranı ise % 7,5’dur.
  • Dijital hizmet vergisi takip eden ayın sonuna kadar beyan edilir.
  • KDV mükellefiyeti bulunanlar ilgili vergi dairesine bulunmayanlar Bakanlıkça belirlenecek vergi dairesine beyanname verirler.
  • Dijital hizmet vergisi mükellefler tarafından gelir veya kurumlar vergisine esas safi kazancın tespitinde gider olarak indirebilir.
  • Beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmeyen mükelleflere tebligat, ihtarda bulunulur ve GİB’in internet sitesine ilan edilir, 30 gün içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin erişimi engellenebilir.

Dijital ortamda yapılan aşağıdaki hizmetlerden elde edilen hasılat dijital hizmet vergisinden istisnadır ve bu hizmetlerden elde edilen hasılat birinci fıkradaki hadlerin tespitinde dikkate alınmaz:

a) 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37 nci maddesi kapsamında üzerinden Hazine payı ödenen hizmetler
b) 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesi kapsamında üzerinden özel iletişim vergisi alınan hizmetler
c) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 4 üncü maddesi kapsamındaki hizmetler
ç) 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde tanımlanan Ar-Ge merkezlerinde Ar-Ge faaliyetleri neticesinde oluşturulan ürünlerin satışı ile münhasıran bu ürünler üzerinden sunulan hizmetler
d) 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesi kapsamında yer alan ödeme hizmetleri

  • Dijital hizmet vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler, ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir. Diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümleri bu vergi bakımından geçersizdir.

Birde diğer ülkelere bu kanun ile ilgili göz atarsak ;

Avusturya’da yurt dışı hasılat eşiği 750 milyon euro, yurt içi hasılat eşiği 25 milyon euro. Vergi oranı yüzde 5. Teklif Ocak 2020’de yürürlüğe girecek.
Belçika’da bu rakamlar 750 milyon euro ve yurt içi rakamı 50 milyon euro, teklif aşamasında.
Çekya’da 750 milyon euro, 2 milyon euro; teklif aşamasında.
Fransa’da 750 milyon euro, 25 milyon euro. Vergi oranı yüzde 3. Ocak 2019’da yürürlüğe girdi.
Önümüzdeki günlerde internet üzerinden aldığımız hizmetlere yakında fiyat güncellemesi gelecektir .

Unutulmamalı ki ;
İnsanoğlu, hala tüm bilgisayarların en alışılmadık olanıdır.John F. Kennedy

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.