Kiraz’a vanalar takılmaya başlandı

Kiraz’a vanalar takılmaya başlandı

Suyun daha etkin kullanımı için İzmir Kiraz Haliller ve Çatak Göletleri sulama sahalarında sayaç sistemine geçiliyor.  

Toplam 5090 dekar alana 89 adet ön ödemeli kartlı sayaç takılacak, hem üreticinin sulama maliyetleri düşecek hem de su tasarrufu sağlanacak. Projenin bu sezon tamamlanacağını belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Suyun her damlası değerli” diye konuştu. Küresel ısınma ve aşırı tüketim nedeniyle her yıl daha fazla önem kazananan suyun etkin kullanımı için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Kiraz Haliller ve Çatak Göletlerinin sulama sahalarında örnek bir projeye start verdi.

“İzmir İli Kiraz İlçesi Haliller ve Çatak Gölet Sulamaları Mekanik Teçhizat Malzeme Alım ve Montaj Projesi” kapsamında toplam 5090 dekar araziye 89 adet ön ödemeli kartlı sayaç sistemi yerleştirecek. Böylece Kiraz’da hem su tasarrufu sağlanacak hem de hem de üretici tükettiği kadar ödeyecek.

bm1-(1).jpg

Bu yıl tamamlanacak

Projeyi bu yıl tamamlamak istediklerini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar “ Suyun önemi tüm dünyada her yıl daha fazla hissediliyor. Bizde ülke olarak elimizdeki kaynakları en faydalı şekilde kullanarak, suyu modern yöntemlerle tarlalarla buluşturmak zorundayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin özel talimatı ile başlattığımız ön ödemeli sayaç sistemine Kiraz’da geçiyoruz. Bölge üreticisine hayırlı uğurlu olsun” dedi.


89 vana(Ön ödemeli Kartlı Sayaç) takılacak

Proje’den Haliller Göleti Sulama sahasında 2880, Çatak Göleti Sulama Sahasında ise 2110 dekar arazinin faydalanacağını açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü Çınar, bölgede sulama maliyetlerinin düşeceğini söyledi. Çınar “ Kiraz’a 87 adet DN80, 2 adet de DN100  yani toplam 89 vana takacağız. Vanaların fabrika kabulleri yapıldı. Montaj işlemlerine başlandı. Vanalar etkin olarak kullanılmaya başlandıktan sonra Haliller ve Çatak Göletlerinden kullanılan suyu anlık olarak takip edebileceğiz. Kaçak oranı düşecek. Üretici kullandığı su miktarını daha kolay takip edecek ve israftan kaçınacak. Böylece hem çiftçimiz sadece kullandığı suyun parasını öderken, hem de su tasarrufu sağlanmış olacak. Unutmayalım ki suyun her damlası değerli ” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.