Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat!

Uzm. Dr. Saliha Demir, “Çocuklarda kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonları oluşturur." dedi ve özellikle çocuklarda görülmesi artan solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgiler verdi.

Kış aylarına girilmesiyle özelliklerle çocuklarda görülmesi artan solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, “Çocuklarda kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonları oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, okul ve kreş gibi toplu ve sıkışık ortamlar solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin yayılıp çoğalmasını kolaylaştırır” dedi.

Dr. Saliha Demir, "Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, sinüzit, farenjit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına da rastlandığını söyledi." dedi.

Nazofarenjit (Nezle): Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen nazofarenjit, üst solunum yollarını özellikle de burnu tutan bir hastalıktır. Okul dönemindeki çocukların yılda ortalama 3-5 kez bu hastalığı geçirmesi normal kabul ediliyor. Hastalığa virüsler yol açıyor.

Orta Kulak İltihabı (Otit): Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte, burun ve genizdeki ödem ve enfeksiyonun orta kulağa yayılması veya orta kulağın havalanma ve basınç dengesini bozması sonucu oluşur. Çocukluk çağında nezle ve gripten sonra en sık görülen hastalıktır.

Sinüzit: Alın kemiği, üst çene kemiği ve burun etrafındaki kemiklerin içindeki hava dolu boşlukların iltihabına sinüzit denir. Uzamış soğuk algınlığı şikayetleri mutlaka sinüziti akla getirmelidir.

Farenjit ve Larenjit: Enfeksiyon ya da iltihabi durumun boğazın arka duvarında olmasına farenjit, biraz daha aşağıda, nefes borusunun başlangıcında olmasına da larenjit denir. Düzelmeyen veya sık tekrarlayan farenjit ve larenjit durumlarında alerji veya reflü mutlaka araştırılmalıdır.

72472.jpg

Bronşit, Bronşiolit ve Pnömoni( Zartürre): Çocuklarda görülen alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle öksürük, hırıltılı solunum ve solunum zorluğu ile seyrederler. Tedavileri çocuk hekimi tarafından düzenlenmelidir.

Ne Zaman Hekime Başvurulmalıdır?

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle soğuk algınlığı şikayetleri olan burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş, boğaz ağrısı, öksürük ile başladığını belirten Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, “Basit soğuk algınlığı normalde 3-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ancak, şikayetlerin düzelmemesi veya artması, ateşin üç gün içinde normale dönmemesi, burun akıntısında koyulaşma ve yeşil renge dönüşme, öksürüğün giderek artması, solunum zorluğu, sık nefes alma hırıltı veya hışıltı, kulak ağrısı, duymama, daha sonra ortaya çıkan baş ağrısı, göz ağrısı durumlarında mutlaka bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir” diye konuştu.

Tedavi İle Birlikte Bunları da Yapın

Hekimin vereceği tedavi ile birlikte ailelere tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Saliha Demir şunları söyledi: “Dengeli beslenme, bol sıvı tüketilmesi özellikle taze meyve ve meyve suları, alerjisi yoksa ballı limonlu ılık su, protein zengin gıdalarla beslenme önemlidir. Her şey bir yana bu dönemde iştahı olmayan çocuğun yemek yemeye zorlanmaması tavsiye edilir. Mümkün oldukça bulunulan ortamın havalandırılması, çocuğun açık havaya çıkartılması ve istirahat iyileşme sürecini hızlandırır. Hasta çocuk okula gönderilmemeli. Bu konuda okul yönetimi ve aileler gerekli hassasiyeti göstermelidir. Evde hiçbir şekilde sigara içilmemeli. Sigara dumanı solunum yollarını tamamen kaplayan ve temizleyen mikroskobik tüyleri felç ederek enfeksiyonun alt solunum yollarına ilerlemesine veya uzun sürmesine veya tekrarlamasına neden olur.

Uzun süren veya sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarında mutlaka araştırılması gerekenler:

*Çocuğun beslenme düzeni ve sigara maruziyeti

*Doğuştan bağışıklık eksikliği hastalıkları

*Alerjik yapı, ailede alerji öyküsü

*Geniz Eti (Adenoid) ve Büyümüş Bademcikler

* Reflü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.