Kola Vergisi Hayata Geçirildi

Kola Vergisi Hayata Geçirildi

Kola vergisi o şehirde uygulanılmaya başlanıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Penisilvanya eyaletinin en büyük şehri Philadelphia'da yapılan düzenlemeyle gazlı ve şekerli tüm içeceklere vergi getirildi. Kola vergisi olarak adlandırılan vergi içecek üreticileri tarafından yapılan milyon dolarlarla ölçülen engelleme girişimlerine karşı ek vergi yasası kabul edildi.

Philadelphia'ya getirilen yeni yasayla beraber içecek endüstrilerinin kısmi zarara uğrayacağı düşünülürken, şehir kasasına 90 milyon girecek. Kola vergisi olarak anılan yasanın kabulüyle beraber şehirde bulunan yaygın obezliğe karşı da büyük bir mücadele başlatılmış olacak. Yasanın kabul edilmesinde çok büyük oranda obezlik var.

1.5 milyon insanın sağlığına yarar hedefleniyor

Kola vergisinin savunucularının en büyük dayanağı vergiyle beraber (şehrin yüzde 68'i obezlik ile yaşıyor) 1.5 milyon insanın sağlıksız beslenme alışkanlığını da olumlu yönde etkileyeceği. Öte yandan konulan vergiyle beraber gelecek yıl kasasına 90 milyon dolarlık para girdisi de elde etmek bekleniyor. Ocak ayında yürürlüğe girecek olan verginin kasaya sokacağı 90 milyon dolar şehir adına büyük bir paraya karşılık geliyor.

Tarihi yatırım olarak adlandırdı

Demokrat Partili olan şehir başkanı Jim Kenney, kola vergisiyle kasaya girecek paranın çocuk yuvası, devlet okulu, yeşil alan ve kamusal alanlar için değerlendirileceğini açıklayarak, kararla beraber şehrin birçok alanda kullanılmak üzere tarihi bir yatırım yaptığını ifade etti.
 
Bir litreye 35 sent

Vergiyle beraber şekerli ve gazlı içeceklerin litresi başına 35 sent vergilendirilme yapılmasının yanı sıra vergi tüm şekerli ve yapay olarak tatlandırılmış içecekler adına alınacak. Öte yandan vergi üreticiye getirilmesiyle beraber üreticinin tüketiciye yansıtıp yansıtmaması konusunda serbestlik tanınacak. Aynı vergilendirme ABD'de 30'dan fazla şehirde denenmiş ancak bu konuda başarı sağlanamamıştı. Öte yandan benzer bir uygulama Kaliforniya eyaletinde Berkeley şehrinde de yapılıyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.