Kömüre alternatif yakıt: Zeytin pirinası

Kömüre alternatif yakıt: Zeytin pirinası

Zeytini, insanoğlu binlerce yıldır aynı gelenekle üretip tüketmektedir. Tarih boyunca insanlık için çok önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağı, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle tam bir şifa deposudur.

Türkiye zeytin üretiminde dünyada İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra gelerek 4. Sırada yer almaktadır. Ülkemizde en yaygın zeytin ve zeytinyağı üreticiliği Ege ve Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Bazı büyük tesisler dışında yerel halkın butik olarak yaptığı işletmelerde bulunmaktadır. Zeytinler hasat edildikten hemen sonra yenmez, ancak belli bir işlemden geçtikten sonra sofralarda yer alabilir. Ülkemizde yaygın olmasa bile dünya genelinde toplanılan zeytinlerin %90’ı ile zeytinyağı üretilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle makineler sayesinde fabrikalarda üretilmeye başlanılan zeytinyağları, öncelikle zeytinlerin makinelerle ağaçlardan toplanıp ayıklama işlemi yapıldıktan sonra yıkanarak kurutuluyor. Temizlenen zeytinlerin çekirdekleri ayıklanarak, sadece etli kısımları kalacak şekilde hazırlanan zeytinlerin yağları makineler yardımıyla çıkarılıyor.

5c8cf4e545d2a079940a6d63.jpg

Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytinlerin çekirdeklerinin yolculuğu ise devam ediyor. Zeytinlerden çıkarılan çekirdekler yakacağa dönüştürülerek evlerin, binaların ısıtılmasında kullanılıyor. Sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak değerlendirilen ürünün atık olarak çıkan çekirdekleri pirina işleme tesisinde yakacağa dönüştürülüyor.

Zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın biyokütle özelliğinin bulunması ve kömürdeki karbondioksit ile zehirli gazlara göre çok temiz olmasından dolayı "çevreci yakıt" olarak biliniyor. Kömürün yarı fiyatına satılıyor. Kömürle aynı kaloriye sahip olan zeytin çekirdeği duman ve kül anlamında çevreye kömür kadar zararı yok. Organik bir ürün ve bitkisel bir ürün olan zeytin çekirdeği ihracatı yapılarak ta ekonomiye katkı sağlıyor.

Etli kısmı ve yağından sofralarda yararlanılan zeytinin, kalan posası da dünyayı kirleten fosil yakıtlara alternatif olarak günlük yaşamda kullanılmaya başlandı. Yerli kaliteli kömürlerin kalori değeri ortalama 4 bin- 4 bin 500 civarı olarak değerlendirilirken, zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıt ise 5 bin kalori olarak ısınma ihtiyacımızı karşılıyor. Zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıtın diğer bir özelliği ise 1 ton da yaklaşık 3-4 kilogram civarında kül (atık) bırakması. Çevre dostu olması ve bıraktığı kül-atık miktarı 1 ton da 3-4 kilogram civarında olmasıyla zeytin çekirdeğinden elde edilen yakıta talepler artmaya başladı.

Isıl değeri ve fiyatının odun ve petrol ürünleri fiyatlarının çok altında bulunması ile yakıt olarak kullanımının ülke ekonomisine getireceği faydalar açıktır. Kül miktarı diğer yakıtlara göre daha düşük, daha çevreci bir ürün.  1 ton zeytin çekirdeği atık olarak ortalama 3-4 kilogram civarında geriye kül bırakıyor. Zeytin çekirdeklerini sıkıştırdığınızda şömine odunu olarak kullanabiliyorsunuz. Bundan mangal kömürü de yapılıyor.  Duman ve kül anlamında çevreye kömür kadar zararı yok. Çünkü organik bir ürün, bitkisel bir ürün. Ham maddesi doğadan geliyor  ve her yıl üretiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.