“Kurban eti ikramında ısrar etmeyin”

“Kurban eti ikramında ısrar etmeyin”

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Güler Yılmaz, Kurban Bayramı'nda beslenme ve et tüketiminde dikkat çekti.

Yılmaz, "Obezite, yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlığı, şeker hastalığı bulunan yakınlarınıza et tüketiminde kesinlikte ısrar etmemeli onlara uygun sağlıklı alternatifler sunmaya çalışmalıyız" diye konuştu.


Yılmaz, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban eti tüketiminde vatandaşları uyardı. Yılmaz, "Kurban Bayramının olmazsa olmazı et ve tatlı tüketimidir. Ancak bayramınızı sağlıklı ve keyifli geçirmek uykusuzluk, mide ve sindirim problemleri gibi sorunlarla karşılaşmamak için Kurban Bayramı'nda beslenmeye daha fazla özen gösterilmelidir" uyarısında bulundu.


Bayram tatili ve bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlıların, şekerlerin ve yağlı hamur işlerinin kilo alımına davetiye çıkardığı belirten Yılmaz, "Yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumaya özen göstermeli, öğünlerde et grubu, süt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve gruplarından dengeli şekilde tüketilmelidir. Kırmızı et iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitamini içermektedir. Kırmızı ette C ve E vitamini bulunmamaktadır. Bu nedenle et sebzelerle birlikte pişirilmeli ya da yanında C vitamininden zengin sebze, salata tüketilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir.

 

Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Bu nedenle etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ekstra yağ eklenmemelidir. Sakatatların da yağ ve kolesterol içeriğinin çok yüksek olduğu unutulmamalıdır. Obezite, yüksek tansiyon, kalp damar rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan bireylerin et tüketirken aşırıya kaçmamaya çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu tarz rahatsızlıkları bulunan yakınlarımıza kesinlikte ısrar etmemeli ona uygun sağlıklı alternatifler sunmaya çalışmalıyız" ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.