Lojistik Yük Merkezleri Meclis gündeminde

Lojistik Yük Merkezleri Meclis gündeminde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 5 yıldaki zararları 47 milyon TL’yi geçen Lojistik Yük Merkezleri’ni soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer’in 2.6 milyar TL’ye mal olan 12 adet Lojistik Yük Merkezinin zarar etmesinin neden önlenemediğine dair sorduğu önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu merkezlerin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kent merkezlerinde kaldığı için yük garlarının Lojistik Yük Merkezlerine dönüştürülmesi ve bu merkezlerin sürekli zarar etmesini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

fotograf-(1)-019.jpeg

5 YILDA 47 MİLYON TL ZARAR 

Gürer, soru önergesinde, şu sorularına yanıt istedi:

“Lojistik merkezlerinin son 5 yıldaki toplam geliri 51 milyon TL, giderleri ise 98 milyon TL seviyesinde oluşmuştur. Merkezlerin son 5 yıllık zarar tutarının 47 milyon TL’yi bulmasının nedeni nedir? Projede planlanan hedefe neden ulaşılamamıştır?

Tamamlanarak işletmeye açılan lojistik merkezlerin bulunduğu bölgelerde; bu merkezler açılmadan önceki demiryolu yük taşıma miktarı yıllık yaklaşık 2,1 milyon ton iken, merkezler açıldıktan sonraki yıllarda, demiryolu yük taşıma miktarının yıllık ortalaması 2,3 milyon ton düzeyinde olmasına rağmen neden zarar engellenememiştir?

Kurulum maliyetleri, işletme zararları ve yük taşımacılığındaki artışlarla birlikte değerlendirildiğinde, bu merkezlerden beklenen fayda seviyesine henüz ulaşılamamasının nedenleri nelerdir?

Diğer taraftan kurumun yatırım planlaması kapsamında; inşaat çalışmaları devam eden 2 adet, ihale süreci devam eden 2 adet, ihalesine çıkılması planlanan 4 adet ve proje çalışmaları devam eden 3 adet lojistik merkezi projesi ne zaman sonuçlanacaktır?

Niğde iline 2021 yılında bu kapsamda bir yatırım yapılacak mıdır?

Mevcut lojistik merkezlerinden beklenen fayda seviyesine henüz ulaşılamadığı dikkate alınarak, bu merkezlerin işlerlik ve hasılatlarının artırılmasına yönelik değerlendirmelerin yapılması ve proje aşamasındaki lojistik merkezlerine ilişkin yatırım önceliklerinin bu değerlendirmeler çerçevesinde belirlenmesi için çalışmalar yapılmakta mıdır?”

YILLIK 2.4 MİLYON TON YÜK TAŞINMIŞ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “2016-2020 yılları arasında Köseköy, Halkalı, Uşak, Gökköy, Gelemen, Palandöken, Türkoğlu, Yenice ve Kaklık Lojistik Merkezlerinden toplam 12 milyon ton taşıma yapılmış, yıllık ortalama taşıma miktarı 2,4 milyon tona denk gelmektedir” açıklamasında bulundu. 

AÇILAN LOJİSTİK YÜK MERKEZLERİ 

Bakan Karaismailoğlu, Yenice (Mersin) ve Kayacık (Konya) Lojistik Merkezlerinin işletmeye alındığını, Kars lojistik merkezinin yapımının ise tamamlandığını ve açılışa hazır duruma getirildiğini belirtti. 

ETKİN VE VERİMLİ KULLANMAK İÇİN ANLAŞMA YAPILMIŞ 

Lojistik Yük Merkezlerinin neden zarar ettiğine dair soruyu yanıtsız bırakan Bakan Karaismailoğlu, “Hizmete açılan lojistik merkezlerinin daha etkin ve verimli kullanılmasına yönelik TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) işbirliği ile gerekli çalışmalar yapılmaktadır” ifadelerini kullardı. 

2.6 MİLYAR TL’YE MAL OLDU 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kent merkezi içinde kalmış olan yük garları yerine lojistik merkezi projeleri kapsamında TCDD tarafından 12 adet lojistik merkezi tamamlanarak işletmeye açıldığını anımsatarak, “Bu lojistik merkezlerinin maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olup, ayrıca kamulaştırılan ve kurum mülkiyetinde olan bu projelere tahsis edilen taşınmaz bedelleri de hesaba katıldığında maliyet tutarı yaklaşık 2,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi. 

NİĞDE LOJİSTİK MERKEZİ NE OLDU? 

Niğde’de de Hüyük mevkiinde 2015 yılından bu yana yapılacağı açıklanan Lojistik Yük Merkeziyle ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını da ifade eden Gürer, “Sayın Bakan, özellikle kalsit üreticilerinin sabırsızlıkla beklediği lojistik yük merkeziyle ilgili Niğdeli ihracatçıların beklentilerini içiren sorumuza olumlu ya da olumsuz yönde yanıt verme nezaketini bile göstermemiştir. En azından yapılacak veya yapılmayacak şeklinde bir yanıt alabilmiş olsa idik, Niğdeli kalsit üreticileri de beklentilerini ona göre belirleyebilirlerdi” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.