Macar Milli Günü Ankara'da Kutlandı

Macar Milli Günü Ankara'da Kutlandı

23 Ekim 1956 Macaristan'ın bağımsızlık ve özgürlük Milli Günü'nün 61. yıldönümü, Ankara Büyükelçiliğince JW Marriott Hotel'de yapılan bir resepsiyonla kutlandı.

Büyükelçi Gabor Kiss ile eşi Dora Kiss Henezi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr.Faruk Özlü ve Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss’in yanı sıra Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Bölge Valisi  Demeter Ervin, Başbakanlık 1. Danışmanı Szőcs Géza, Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Türk Macar Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Aydın ve çok sayıda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, diplomatik temsilciler, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri, üst düzey bürokratlar, iş adamları ve Türkiye’de yaşayan Macar vatandaşlar katıldı.

macar-milli-günü-2017-.1-(1).jpg
Bakan Özlü, buradaki konuşmasında, 1956’da Macar halkının başlattığı hareketin, özgürlüğün kapılarını açan, şanlı bir hareket olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak, bu direniş ile hedeflerini gerçeğe dönüştürenleri saygıyla selamladığını söyledi.


Türkiye ile Macaristan arasındaki münasebetlerin, her geçen yıl daha da derinleşmesinin memnuniyetle karşıladığını belirten Özlü, “Türkler ve Macarlar, ortak geçmişlerinin birikimi ve bilinciyle, birbirlerini anlayan ve dost olarak gören iki halktır.” ifadesini kullandı.


Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Kiss, resepsiyona katılanların, Türk-Macar dostluğuna değerli bir katkı olan “2 Ülke 1 Kamera” sergisine göz atma imkanına sahip olacaklarını belirterek, Büyükelçiliğin Ankara, Budapeşte ve Pecs’te fotoğraf sergileri düzenlediğini kaydetti.


Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan'ın Anadolu Bölgesi Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ise,'' İkinci Dünya Savaşı sonunda Macaristan Kızıl Ordu tarafından işgal edilmiş; Stalin'in desteğiyle komünist bir hükümet iktidara gelmiştir.  Stalin'in ölümünün ardından Sovyetler Birliği içerisinde Stalin'e yönelik eleştirilerin yükseldiği bir dönemde Macaristan'da, özellikle üniversite öğrencileri arasında mevcut rejime yönelik tepkili sesler yükselmeye başlamıştır. 23 Ekim 1956 günü Macar gençliği, Polonya'da yaşananları protesto etmek için Budapeşte'de bir gösteri düzenlemişlerdi. İşte o gün  Macarlar yeni nesiller için büyük bir bedel ödemişler ve Macaristan bağımsızlığına kavuşmuştur. Macar ve Türk halkları kardeş halklardır. Tarihten gelen bu yakınlığımızı karşılıklı dayanışma içinde gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir.'' dedi.


Çigan orkestrasının Macar müziği icra ettiği resepsiyonda, Norbert Papp’ın kum animasyonu gösterisi sunuldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.