Mahir Ünal'dan flaş açıklama! Şartlara uymayanlar kapatılacak

Mahir Ünal'dan flaş açıklama! Şartlara uymayanlar kapatılacak

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afşin-Elbistan A Termik Santrali hakkında yaptıkları görüşmede santralde gerekli önlem alınması için talimat verdi.

"Kül tutan filtrelerin tamamlanmaması, ilk ateşlemenin fuel oil (akaryakıt) yerine doğal gaz ile yapılması ve duman filtrelerinin de en kısa zamanda projelendirilmesi tedbirlerinin alınmaması durumunda kapatılması" talimatların başnıda geliyor. Ünal, "Bu şartlar yerine getirilmezse de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burasının kapatılacağı kesindir" açıklamasında bulundu. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şubesi'ni ziyaretinde Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu ve yönetimiyle bir araya gelen Ünal, daha sonra gündemi değerlendirdi.
 
"Merkel'in, Macron'un, Jonson'ın esamesi okunmuyor"
Nisan ve Temmuz ayında Türkiye'de ekonominin çok kötüye gideceğinin konuşulduğunu, hatta doların 11 lirayı bulacağını söyleyenlerin çıktığını belirten Ünal, bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini söyledi. Ünal:

"Türkiye, hamdolsun en son OECD Türkiye'nin büyüme rakamlarını güncelledi. Daha önce  eksi 0.3 olarak kullandığı büyüme oranını artı 0.3 olarak OECD güncelledi ve 2020 yılında da artı 3 büyüme beklendiğini ifade etti. Yani Türkiye ekonomisi büyüyor, sorunlarını çözüyor. Türkiye ekonomisi büyürken hem refahın tabana yayılması, hem de özellikle dezavantajlı grupların devlet tarafından korunması layıkıyla yerine getiriliyor. Yani Türkiye hem ekonomik anlamda büyürken hem de diğer taraftan sosyal devlet olmanın gereğini yerine getiriyor. Tabii bu Ak Parti'nin, Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ile gerçekleşiyor. Yani günümüzde dünyada en büyük avantaj ülkeler açısından nedir diye soracak olursanız, günümüzde ülkeler açısından en büyük avantaj liderlik arkadaşlar. Liderleri olan ülkeler son derece yüksek bir avantaja sahipler. Bugün Avrupa'ya baktığınızda, Avrupa'da artık Merkel'in Macron'un, Jonson'ın pek de fazla bir esamesinin okunmadığını görüyorsunuz. Dolayısıyla bizim Cumhurbaşkanımız, Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye her geçen gün büyüyor, gelişiyor ve sorunlarını çözüyor."

Tedbir alınmazsa kapatılması talimatı

Mahir Ünal, termik santrallere filtre takılmasına yönelik sürenin uzatılmasını sağlayan torba yasanın TBMM'de kabul edilmesiyle Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki 'Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin çevreye olan zararı ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. 21 Ekim 1984 yılından bu yana elektrik üreten santralin 1997'de özelleştirilmesine rağmen yeni özelleştirilmiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ünal, tüm Kahramanmaraş milletvekillerinin Temmuz ayında Meclis'e verdikleri önerge ile süre uzatımını engellediklerini söyledi.

Daha sonra milletvekilleri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüklerini kaydeden Ünal, "Cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede kendisi 'Burası gerekirse kapatılsın' dedi. Gerekli tedbirler ne? Bir, hızlı bir şekilde kül tutan filtrelerin tamamlanması. Bu ilgili firma, yüzde 80 oranında kül tutan filtrelerin tamamlandığını söyledi, şimdi bunun denetimini Elektrik Üretim AŞ. gerçekleştirecek. İkinci olarak ateşleme 'fuel oil' ile yapıldığı için çok ciddi bir hava kirliliği oluşturuyor. Bu ateşlemenin 'fuel oil' ile değil de doğal gazla yapılması ve hızla doğal gaza geçilmesi şartı koşuldu. Ve duman filtrelerinin de en kısa zamanda 6 ay içerisinde projelendirilmesi şartı getirildi. Bunlarla ilgili gerekli tedbirler alındı ve Cumhurbaşkanımız eğer bu tedbirler hayata geçirilmezse burası kapatılsın talimatını verdi. Şimdi dolayısıyla verilen süre dikkate alındığında bu tedbirlerin yerine getirilmesi şartının yanı sıra görmemiz gereken bir şey daha var" diye konuştu.
 
Yıllık maksimum 8,1 milyar kilovat saat elektrik üretimi kapasitesine sahip olan A Termik Santrali'nin Türkiye'nin önemli enerji ihtiyacını karşıladığını hatırlatan AKP'li Ünal, santralin kapatılması durumunda çalışanların işsiz kalacağını, bunun da çalışanlarla birlikte 10 bin kişiyi etkileyeceğini belirtti.

Termik santralin kapanması durumunda devletin yaklaşık 19 milyar 200 milyonluk bir doğal gaz alımı yapması gerektiğini aktaran Ünal,  "Devletin 19 milyar 200 milyonluk bir doğal gaz alımı yapması ve bu doğal gaz alımı üzerinden de bu 19 milyar 200 milyonluk doğal gazın çevrim santrallerinde elektriğe dönüştürülmesi gerekiyor. Bütün bunlar dikkate alındığında buranın, Türkiye'nin elektrik ihtiyacı açısından gerekli tedbirleri alarak çevreye zarar vermeden çalıştırılması gerekliliği sonucu ortaya çıkmıştır. Biz yine söylediğimizin arkasındayız. Burasının değil 36 ay, 1 gün bile durması zarar. Çünkü bu külden, bu dumandan dolayı benim vatandaşımın sağlığının zarar görmemesi, benim vatandaşımın tırnağına taş değmemesi her şeyden daha kıymetlidir. Bu şartlar yerine getirilmezse de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burasının kapatılacağı kesindir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.