MAKTEK İzmir Fuarı kapılarını açtı!

MAKTEK İzmir Fuarı kapılarını açtı!

 Makine sektörünün tüm temel taşlarını 2’inci kez bir araya getirmek için yola çıkan MAKTEK İzmir, günü kapılarını açtı.

Fuarın açılışında TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı S. Emre Gencer’in yanı sıra T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve bürokrasinin önemli isimleri katıldı. 

t.c.-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank-(4).jpg

Varank: Bugüne kadar sektörün 31 milyar liralık yatırımına teşvik verdik

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,  MAKTEK İzmir özelinden sektörün 500 milyon dolarlık iş hacmi hedefi olduğunu hatırlattı. Her sektörde olduğu gibi makine sektöründe de nitelikli eleman açığının farkında olduklarını belirten Bakan Varank, “Ara eleman kavramını kullanmayı pek sevmiyorum. Güçlü bir sanayi için nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. Bunun da yolu iyi tasarlanmış mesleki eğitimden geçiyor. Sektörü değerlendirecek olursak makine sektörümüz yılın ilk 8 ayında 12 milyar dolarlık ihracat hacmiyle geçtiğimiz senenin aynı dönemindeki performansını geride bıraktı.  Tabii sektörün bugünlere gelmesinde verdiğimiz desteklerin önemli bir kaldıraç etkisi var. Yatırım teşviklerimizde makine sektörü öncelikli bir yere sahip.  Makine imalatı yatırımlarını 4. bölge desteklerinden faydalandırıyoruz. Ayrıca, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle üretilen projeler 5. bölge teşviklerden yararlanabiliyor. Eğer yaptığınız makine yatırımı belli kriterleri sağlıyorsa stratejik yatırım teşviki de alabiliyor” dedi. 

Bugüne kadar sektörün 31 milyar liralık yatırımına teşvik verdiklerini ve bu sayede 50 binin üzerinde istihdam oluşmasına katkı sunduklarını ifade eden Bakan Varank,  sektörün dünyadaki durumunu da şu ifadelerle anlattı; "Biliyorsunuz makine yapan makineler, yani takım tezgahları, sanayinin tüm aşamalarında kullanılıyor. Çin, Almanya, Japonya ve Kore dünyada bu alanda söz sahibi ülkelerin başında geliyor. Bahse konu ülkelerin ortak özelliği, sanayi öncülüğünde kalkınmada ciddi başarılara imza atmış olmaları. Yani zenginliklerini sanayilerine borçlu olmaları. Türkiye'ye baktığımızda, ilk takım tezgahının 1984'de devlet tarafından üretildiğini görüyoruz. Zaman içinde sanayinin gelişmesi, özellikle beyaz eşya, otomotiv yan sanayi ve havacılık sektörlerindeki ilerlemeler, bu alandaki talebi de artırdı. Yurt içi üretimimiz, mevcut talebi karşılamada oldukça yetersiz. İşte bu yüzden, takım tezgahlarını da içine alan makine sektörünü; 11. Kalkınma Planı ile 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde öncelikli sektör olarak ilan ettik. Hedefimiz sanayide kilit rol üstlenen bu sektörde yurt içi katma değeri, rekabetçiliği ve verimliliği artırmak. Dijital dönüşümü dikkate alarak ve yıkıcı teknolojileri kullanarak inovatif ürünler geliştirilmesini sağlamak” dedi. 

tuyap-tum-fuarcilik-yapim-a.s.-genel-muduru-ilhan-ersozlu.jpg

Ersözlü: İnovasyon şovunu kaçırmayın 

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, ihracat limanı olan İzmir de her yıl ortalama 185 milyon dolarlık makinenin kurulduğunu söyledi.  İçinde bulunduğumuz ekonomik konjektörde üretimin; ülke ve istihdam için ne denli önemli olduğunu söyleyen Ersözlü, “Her türlü sektörde katma değeri yüksek üretimin yapılması, ileri teknoloji ürünleri üretebilecek kapasiteye gelmemiz ülkemizin geleceği için önemli. Bu denli önemli bir amaca hizmet eden MAKTEK İzmir Fuarı’nın, 2 yıl aradan sonra İzmir’de açmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugünden itibaren 12 Ekim Cumartesi akşamına kadar devam edecek bu büyük sektör buluşmasına, bu yıl ilk kez 88 farklı yeni firma katıldı.  Bu bakış açısıyla inovasyon şovunu ülkemizde tüm sektörlerde üretim yapan ihracat yapan tüm kuruluşların, fabrikaların yöneticilerinin kaçırmamasını tavsiye ediyorum. 2017 yılında 250 milyon dolarlık iş hacmi ile sektöre önemli ölçüde katkı sağladık. Bu yıl 500 milyon dolarlık hedefimizle; 56 (Türkiye dahil) ülkeden ve Türkiye’nin 42 farklı ilinden online kayıt yaptıran 35.000’i aşkın sektör profesyonelini 17 ülkeden 370 firma ve firma temsilciliğini 43.000 m2 kapalı alanda buluşturmanın haklı gururu içerisindeyiz. TÜYAP’ın yurt dışı ofisleri kanalı ile 20 ülkeden ve online kayıt sistemimiz vasıtasıyla 55 ülkeden 1000’e yakın iş insanını ağırlayacağız. Ayrıca MAKTEK VIP Müşteri Ağırlama Programı kapsamında 1.126 üretici - ihracatçı şirketlerin üst düzey yöneticilerini fuarımızda misafir edeceğiz.

tiad-baskani-fatih-varlik.jpg

“Hayalimiz yerli ve milli otomobilini, uçağını, ağır sanayisini üreten bir ülke olmak”

TİAD Başkanı Fatih Varlık ise “TİAD olarak her zaman söylediğimiz şey; “Takım tezgahlarından bağımsız bir sanayi düşünülemeyeceği…” Çünkü takım tezgahları olmadan sanayide üretim yapılamaz. Dolayısıyla takım tezgahları, sanayinin itici gücü ve ekonomik kalkınmanın belkemiği. Türkiye olarak her alanda yerli ve milli üretimi bir strateji haline getirdik. Hayalimiz yerli ve milli otomobilini, uçağını, ağır sanayisini üreten bir ülke olmak… Bunu ileri teknolojili takım tezgahlarıyla gerçekleştireceğiz. TİAD, işte bu ciddi sektörün ülkemizdeki en yetkin temsilci kuruluşu. Ve kurumumuz sanayimizi geliştiren faaliyetler gerçekleştiriyor. Kuşkusuz bu faaliyetlerin arasında en önemlisi, MAKTEK Fuarlarıdır. Bugün bizi buraya getiren şey ise: Ege sanayisinin ihtiyaçları ve MAKTEK’in marka gücü” diye açıkladı.

“Rekabetçi bir imalat sanayisi için takım tezgahları önemli bir parametre” 

Diğer bir açılış konuşmasını gerçekleştiren MİB Başkanı S. Emre Gencer de, “Küresel ölçekte daha rekabetçi bir imalat sanayi üretim altyapısını oluşturmanın temel taşı takım tezgahları sanayi sektörüdür. Gelecekte hızlı talep artışına sahne olacak ileri teknolojili ürünlerde öncü ülkeler arasında yer alabilmemiz bu sektördeki başarılarımızla doğrudan ilişkilidir. Bu anlayışla MAKTEK’i destekliyor ve gelişimine katkıda bulunmaya çaba gösteriyoruz. Fuarın bu yıl ikinci kez İzmir’de düzenleniyor olmasından da gurur duyuyoruz. Makine imalatçıları ailesi olarak İzmir’in önümüzdeki dönemde ticaret ve yatırım merkezi olarak uluslararası düzeyde çok daha ön plana çıkacağını görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Dünya devi bir otomotiv üreticisinin Ege Bölgesini yeni yatırım için seçmesi bu yeni döneminin habercisidir” dedi. 

İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise İzmir’in bir fuar şehri olduğunu, gerçekleşen fuarların en önemli ayaklarından biri olan MAKTEK İzmir’in 2.kez makine sektörünü bir araya getirdiğini söyledi.  Makine sektörü için önemli bir konumda olan takım tezgahlarının gelişimini ilgiyle takip ettiklerini söyleyen Vali Ayyıldız,  fuarın sektörü gelişiminde önemli bir rol üstlendiğini ve bu bakış açısıyla da fuarın bereketli geçeceğine inandıklarını belirtti.

t.c.-sanayi-ve-teknoloji-bakani-mustafa-varank-(3).jpg

Soyer:  Canlı ve yaşayan bir ekonomiye sahip olmak için inovasyon şart

MAKTEK İzmir açılışında davetlilere seslenen İzmir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, “Fuar İzmir’de ülkemizin sanayi gelişiminde çok kritik bir rolü olan makine sektörü üreticilerini en iyi şekilde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.  İzmir’in sanayideki ve ekonomideki elde ettiği başarıları elbette çok önemsiyoruz fakat yeterli görmüyoruz.  Hepimiz biliyoruz ki İzmir, tarihsel açıdan dünyanın en zengin ve en gelişmiş kentlerinden biri.  Bir liman şehri olan İzmir’in ekonomik gelişimini ve geleceğini mevcut olanla tarif etmek eksik olacaktır. Bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ekonomiyi salt teknik bir mesele olarak ele almıyoruz. Ekonomik kırılganlıklar şehirlerde yeni yaklaşımlar geliştirmemizi, ekonomiyi doğayla, demokrasiyle kültür sanatla ve daha birçok hususla beraber ele almamız gerektiğini gösteriyor. Hedefimiz İzmir’in tarihsel gelişimini yeniden gün yüzüne çıkartmak dünyada yaşanan ekonomik kırılganlıklara karşı şehrimizi dirençli tutmaktır. Canlı ve yaşayan bir ekonomiye sahip olmak için dünyanın farklı yerlerindeki yatırımcı ve inovasyonları İzmir’e çekmeyi hedefliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.