Malzeme Fiyatlarındaki Aşırı Artış, Kamu Müteahhitlerini Zarar Ettiriyor

Malzeme Fiyatlarındaki Aşırı Artış, Kamu Müteahhitlerini Zarar Ettiriyor

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, inşaat malzemelerindeki fiyat artışı ve temini konusundaki yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Son bir yıldır inşaat malzemelerindeki aşırı fiyat artışı nedeniyle sektörün adeta durma noktasına geldiğini belirten Kahraman, inşaat sektörü çalışanlarının faaliyetlerine devam etme konusunda zorluk yaşadığını ifade etti.

Kamu ihalelerinde hizmet veren müteahhitlerin fiyat farkı nedeniyle zarar ettiğini ve malzeme bulamaması nedeniyle taahhütlerini de yerine getiremediğini vurgulayan İsmail Kahraman:

“İnşaat ve inşaat altyapı sektörlerindeki üyelerimizin en fazla dile getirdiği konulardan birisi malzeme fiyatlarındaki artışlardır. Son 1 yıl içerisinde artan fiyatlar nedeniyle üyelerimiz zarar etmekte, faaliyetlerini devam ettirmekte zorlanmaktadır. Oda olarak bu konudaki taleplerimizi ilgili Bakanlıklara ilettik. Bununla birlikte fiyat farkı ile ilgili bir çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca pandemi döneminde inşaat malzemelerinde terminlerden kaynaklı yaşanan gecikmeler nedeniyle 3 ay süre verilmesi konusunda da destek bekliyoruz”' dedi.

toplanti-001.jpg

ÇÖZÜM VE DESTEK BEKLİYORUZ

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, Meclis üyeleri Alaattin Epözdemir, Bekir Arduçlu ve komite üyeleriyle birlikte katıldıkları toplantıda, talep ve çözüm önerilerini de ilgili Bakanlıklara, Kamu İhale Kurumu yetkililerine ilettiklerini dile getirdi.

Kamu ihale kurumundan yetkililerine başlıca sorunlar hakkında bilgi veren Kahraman: “Kamu ihalelerinde uygulanan sınır değer hesabındaki N katsayısının uygulanmasında sorun yaşıyoruz. Bununla beraber Hak edişin yapılması ve geçici kabulün yapılması için ilgili idareye verilen dilekçeler de 5-6 ay bekletiliyor. Bu konuda da bir yaptırım talep ediyoruz.

İhalelerle ilgili ortak girişimlerin kabul edilmesi, şirketlerde nevi değişikliği, alt yüklenici sorunları başta olmak üzere sektör için önem arz eden hususlar konularında da reform çalışmaları beklemekteyiz. Bunların yanısıra kamu ihalelerinde, ihale dışı bırakılma kriteri olan SGK ve Vergi borçlarının oranlarının yükseltilmesi, İhalelerde geçici kabullerde teminatın % 50’sinin iadesine ilişkin ilişiksiz belgesi istenmemesi, hak edişlerden KDV tevkifatı ve stopaj kesilmemesi, fesih aşaması ve ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen teknik personele ilişkin talepler; hizmet alım işlerinde yapı araçlarının yükleniciye ait olma şartının olmaması ve İhalelerde alt yüklenici oranının değiştirilmesi gibi başlıklarda da yaşanan sorunların çözülebilmesi için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi de sektörümüz adına büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.