Martta yaşanan siyasi ve toplumsal başlıklar

Martta yaşanan siyasi ve toplumsal başlıklar

Medya Takip Merkezi (MTM), Mart ayında gündemde yer alan siyasi ve toplumsal başlıkları araştırdı. Yapılan incelemede ay boyunca medyada en çok yazılan konunun, Afrin’in terör örgütlerinden temizlenmesi operasyonu olduğu kaydedildi

Çiftlik Bank skandalı kendi mağdurlarını yaratırken, benzer diğer uygulamalar da soruşturmalardan payını aldı. Cumhurbaşkanından bir kez daha erken seçim yok açıklaması geldi.  İşte araştırmanın detayları…


Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu’nun Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58'inci gününde Afrin kent merkezinde kontrol sağlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu ve Şehitler Abidesi'nde düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103. yılı töreninde, Afrin'in merkezinin tamamen kontrol altına alındığını açıkladı. MTM’nin medyada yaptığı incelemede Afrin Operasyonu ile ilgili 250 bin 409 haberin yer aldığı belirlendi.
 

Çiftlik Bank önergesi TBMM'de kabul edilmedi

Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen ve yankıları hala devam eden Çiftlik Bank olayı, çok konuşuldu. Yaklaşık 80 bin kişi dolandırılırken, SPK raporuna göre Çiftlik Bank sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplantı. Meclisi’nde gündeminde tartışmalara sebep olan sistem ile ilgili CHP ve HDP araştırma komisyonu kurulması önerisinde bulundu. Öneri, TBMM Genel Kurulunda reddedildi. Siyasileri de karşı karşıya getiren olay, 34 bin 505 haber ile medyada konuşuldu.

Seçimler 2019 Mart ve Kasım'da yapılacak

Gündemden düşmeyen bir konu olan erken seçim tartışmalarına Cumhurbaşkanı son noktayı koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’nin MYK toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Erken seçim konusunda açılma yapan Erdoğan, “erken seçim filan yok. Bu tartışmaları artık gündemden çıkarın. Çünkü bu tartışmalar en çok da ekonomiye zarar veriyor” diyerek uyarıda bulundu. Erken seçim başlığı 6 bin 378 haber ile medyada yer aldı.

Devlet Bahçeli, yeniden genel başkan seçildi
 

18 Mart’ta gerçekleşen bir diğer gelişme ise MHP’nin 12. Olağan Kurultayı'nı gerçekleştirmesiydi. Tek aday olan Devlet Bahçeli, kullanılan bin 169 oyun, geçerli olan bin 167'sinin tamamını olarak Genel Başkanlığa yeniden seçildi. Bahçeli, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek aksi bir gelişme olmadığı sürece Cumhur İttifakının bozulmayacağını ifade etti. 12. Olağan Kurultay medyada bin 390 haberle yer buldu.

CHP'li kadınlardan TBMM Başkanı Kahraman'a tepki


18 Mart Çanakkale Zaferi sanatçılardan, siyasete herkes tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından düzenlenen “Meclis Sohbetleri” programında kadın oyuncuların sahneye çıkarılmalarına izin verilmediği iddia edildi. İsminin yayınlanmasını istemeyen bir tiyatro sanatçısı ise bu talebin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’dan geldiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları üyeleri bu durum karşısında Meclis Başkanı Kahraman’ı istifaya davet etti. Birçok sanatçı eleştiride bulunurken ülkenin çeşitli illerinde de kadınlar tarafından düzenlenen eylemler ile konu medyanın gündeminde yer alan başlıklardan oldu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.