"Mehmet Akif Ersoy ahlak abidesidir"

"Mehmet Akif Ersoy ahlak abidesidir"

Prof. Dr. Fazıl Gökçek, usta şairin ölüm yıl dönümünde duygu ve düşüncelerini aktardı.

Tuğçe Kaş-Seza Nur Demirparmak / İZMİR (Ege Ajans)- İstiklal Marşı’nın yazarı ve Milli Mücadele Dönemi’nin güçlü kalemlerinden Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün üzerinden 80 yıl geçti. Her yıl özlem ve saygıyla anılan Ersoy, düşünceleriyle gelecek nesile ışık tutuyor. Eserleri bugün hala okullarda okutulmaya devam ediyor. Vatan sevgisini her eserinde dile getiren usta şair, edebiyatımızda önemli bir yere sahip.

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Profesör Doktor Fazıl Gökçek özel kılan şeyin karakteri ve eserleri arasındaki uyum olduğunu söyledi.

‘’MEHMET AKİF AHLAK ABİDESİDİR’’

Mehmet Akif Ersoy’un önemli bir şair, fikir adamı ve model şahsiyet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökçek, ’’Onu özel kılan karakteriyle eserleri arasındaki uyumdur’’ ifadelerinde bulundu.

Prof. Dr. Gökçek, ‘’Mehmet Akif yazdıklarına benzeyen bir adam, ahlak abidesi, karakter heykelidir’’ dedi. Ersoy’un bir dürüstlük abidesi olduğunu söyleyen Gökçek, bu düşüncelerini kanıtlayan bir hikaye de aktararak: ‘’Gençliğinde bir arkadaşıyla konuşurken ileride evlenip çocuk sahibi olduğunda eğer bir gün ölürlerse birbirlerinin çocuklarına bakacağına dair söz vermişlerdir. Yıllar sonra Ersoy’un arkadaşı öldüğünde geride bıraktığı 3 çocuğunu Mehmet Akif büyütmüş, sözünü tutmuştur’’ dedi.

Mehmet Akif’i özel birisi olarak tanımlayan Gökçek, ‘’Günümüzde anlatılması ve örnek alınması gereken birisidir’’ ifadesinde bulundu.

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873'te İstanbul'da doğdu. Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, annesi Emine Cemile Hanımdır. Mehmet Akif’in Nuriye adında bir kız kardeşi de vardı.

Mehmet Akif’in ilk eseri 1895 yılında kaleme aldığı 7 beyitlik "Kur'an'a Hitab" gazeli Servet-i Fünun Gazetesi'nde yayınlandı.

İstiklal Marşı için açılan yarışmaya giren Mehmet Akif Ersoy, 724 şiir arasından yarışmayı kazandı. 18 Mart 1921'de kabul edilen şiir, 1924 yılında Osman Zeki Üngör tarafından bestelenerek "Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Marşı" olarak ilan edildi. Mehmet Akif Ersoy yarışmadan kazandığı 500 lirayı kabul etmeyerek Türk Ordusu'na armağan etti.

Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936'da İstanbul'da vefat etti. Mezarı Edirnekapı Şehitliği'nde bulunmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.