Menemen’de kredi yetkisi tartışması…

Menemen’de kredi yetkisi tartışması…

Menemen Belediyesi’nin meclis toplantısında 65 milyon TL kredi yetkisi talebi tartışma yarattı. Daha önce Belediye Başkanvekili seçiminde fire veren Millet İttifakı meclis üyeleri bu kez kredi yetkisi hakkındaki oylamada fire verdi.

 Millet İttifakı’nın ret oyu vermesine rağmen CHP’den Hasan Ünal, Ali Aydın ve Yiğit Özge, kredi yetkisine olumlu oy kullandı. Kredi yetkisi oy çokluğuyla kabul edildi. Menemen Belediyesi Mart ayı olağan birinci meclis oturumu Menemen Belediye Başkanvekili AK Partili Aydın Pehlivan’ın yönetiminde gerçekleşti. Belediye Başkan Yardımcısı kadrosu açmak üzere tanzim edilen (I) sayılı Memur Kadro İhdası Cetvelinin onaylanarak geçerlilik kazandırılmasına ilişkin önerge Millet İttifakı’nın ret oylarıyla oy çokluğu ile reddedildi. CHP’li meclis üyesi Hasan Ünal ise çekimser oy kullandı. Cumhur İttifakı’nın ret oyu verdiği Enerji Kentleri Birliği’ne üye olunması hakkındaki önerge oy çokluğu ile kabul edildi.  Asil üye CHP’li Çağlar Gülez, yedek üye ise CHP’li İhsan Perçin oldu.

HAKARETLERİ KABUL ETMİYORUZ

Meclis başlangıcında söz alan CHP Grup Sözcüsü Ali Yılmaz, “Geçtiğimiz ay yapılan olağan meclis toplantısında tutanaklara geçmiş ya da geçmemiş olan CHP’ye yapılmış birtakım hakaretler var. ‘Serdar Başkan’ın yolu yolumdur’ diyenleri arkanıza alacaksınız ‘CHP’nin yolu yolumdur’ diyen meclis üyelerine en ağır hakaretleri ve iftiraları yapacaksınız. Biz CHP grubu olarak bunu kabul edemiyoruz, bunun gereğini yapmasını rica ediyoruz” dedi.

İNŞALLAH SÜKUNETLE GEÇER

CHP’li Yılmaz’ın ardından konuşan AK Partili Pehlivan, “Geçtiğimiz süreç hepimiz açısından gergin geçti. Şahsıma da dahil olmak üzere burada birçok hakaret edildi. Bundan sonraki süreçte meclisimiz inşallah sükunetle, Menemen halkına katkı koyacak şekilde sevgi saygı çerçevesinde geçer” dedi. Mecliste, belediyenin toplam 65 milyon TL borçlanması için belediye başkanvekiline yetki verilmesi hakkındaki önerge görüşüldü.

KANUNİ OLARAK KREDİ KARARI ALMIYORUZ

Mecliste, belediyenin toplam 65 milyon TL kredi çekmesi için belediye başkanvekiline borçlanma yetkisi verilmesi hakkındaki önerge görüşüldü. Komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilerek meclis gündemine gelen önerge hakkında söz alan CHP’li Ali Yılmaz, “Önceki ay yapılan meclis toplantısında bize bütçe ve borçlanma bilgisi verdiniz. Bu verilen bilgilerde toplam borcumuzun 531 milyon olduğu söylenmişti, bunun 331 milyonu vergi dairesi SGK, 180 milyonu piyasa borçları personel borçlarından oluşmaktadır. Siz de bu düşünceyle personele olan borçları ödemek ve esnafa olan borçları ödemek için meclisimizden kredi talebinde bulundunuz. CHP olarak düşüncemiz şudur; Deniz hanım ve bizler, Serdar Başkanın ardından görevde olduğumuz 4 ayda personel borçlarını ödedik, esnafa borçları ödedik. Mali disiplin içerisinde bu borçların ödenebileceğini düşünüyoruz ki biz bunu ispatladık. Ayrıca kanuni olarak kredi çekme kararı alamıyoruz. Kredi kullanabilmemiz için mutlaka bu borçları bir şekilde kaynak yaratarak önceki yılın gelir rakamının altına çekmemiz lazım. Aksi takdirde borçlanma kararı alamıyoruz. Kredi kullanamayız ama olur da kullanırsak krediden doğan faiz giderleri, borçlanma kararını uygulayanlardan talep edilir, yani zimmet çıkartılır. Biz Menemen Belediyesi’nin içinde bulunduğu durumun farkındayız, mali disiplin uygulanmasını istiyoruz. Komisyon raporlarında da mevzuat gereği belediyemizin kredi kullanılmayacağı belirtilmiştir. Siz bu krediye işçilerin maaşların bahane etmeyelim. Ciddi bir mali disiplin işçilerin maaşları ödenebilir” dedi.

BU PARA MENEMENLİYE DAĞITILACAK

AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Demircioğlu, “Ali Bey’i hayretler içerisinde dinledik. Serdar Bey döneminde meclis üyesiydi. Bu borçlar o dönemde de vardı. Ciddi sayfalarca icralarla karşı karşıyayız. Emlak vergilerin yoğun geldiği sırada sizler personelin parasını ödediniz. Ödemezseydiniz sokakta gezecek haliniz kalmazdı. Mali tablo çok kötü olmasına rağmen tüm maaşları tamamını yatırdık. Üstün bir şekilde yönetim sergiliyor. Ellerini kolaylaştıracak, bir can suyu olacak. Bu gelen para menemen’e dağıtılacak. Esnafı, çocuğu, herkes faydalanacak. Nasipse yeri geldiğinde bu borçların tamamı kapanacak. Daha önce Serdar Bey 30 milyon krediyi meclise sunmuş, sizler de kabul etmişti. Bu borçlar için bir komisyon kurulsun, her partiden üyeler yer alsın, komisyon borçları yönetsin dedik ama yeterince ilgi görmedi. ” diye konuştu.

CHP’DEN 3 FİRE, OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ

Cumhur İttifakı meclis üyelerinin kredi yetkisine onay verilmesi gerektiğini belirtmesi ve Millet İttifakı’nın ret tavrını eleştirmesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Yılmaz, “Mali disiplinle bu borçların ödenebileceğini söyledik. İşçilere, esnafa olan borcu bahane etmeyin” dedi. CHP’li Meclis üyeleri; Ali Aydın, Hasan Ünal ve Yiğit Özge ise personel maaşlarının ödenmesi gerektiğini esnafın da mağdur olmaması gerektiğini dile getirerek, krediye olumlu oy kullanacaklarını söyledi

MALİ DİSİPLİN SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR

İYİ Parti Grup Sözcüsü Halil Akbulut, “Mali disiplini sağlamamız lazım. Mali disiplini sağlayamazsak bu borcu da ödeyemeyiz. Gelecek yıl personel ödemesi için yine borçlanma yapmak zorunda kalırız. Sadece personel alacaklarından dolayı borçlanma talebi doğru değil. Menemen Belediyesi’nin mali gücü o alacakları ödemeye yeter. Bence daha iyi bir mali tablo sergileyebilirseniz personelin borcunu rahat rahat ödeyebileceğinizi göreceksiniz” dedi.

İŞÇİ VE ESNAFIMIZ BURADA ÇIKACAK MÜJDELİ HABERİ BEKLİYOR

Konuyla ilgili söz açıklamada bulunan Pehlivan, “Bugün itibariyle kasamızda 750 bin TL para olduğu söylendi. Günlük 100-150 civarında kasamıza para giriyor. Onla ilgili detaylı şekilde, dilediğiniz zaman bürokratlarımızla birlikte veririz. Malumuz 1,5 aydır Başkan Vekilliği görevini yürütüyorum. Bu borcu ben ya da siz yapmadınız. Şuan 530 borç trafiğine 65 milyon eklenmeyecek. Borcumuzu 595 milyon yapmıyoruz. Burada işçilerimizden çok yoğun talepler çıkıyor. Bunun doğrultusunda yola çıktık. Çok uzun yıllardır personelimizin birikmiş ikramiye alacağı var. Bu arkadaşlarımızın kimi kemoterapi görüyor, kimi protez ayağını yaptırmak istiyor, kimisi anjiyo olacağım diyor. İşçilerimiz ama bahane üretiyor ama ihtiyacı var. Geldiğimiz olduğu noktada işçi kardeşlerimizin bu paraya ihtiyacı olduğu hakikaten bir gerçek. İşçi kardeşimiz buradan çıkacak müjdeli haberi bekliyor. Menemenli esnafımız buradan çıkacak haberi bekliyor. Bu krediyle ilgili şuan Meclis’ten onay alsak bile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayıyla tahsis yapılıyor. Eğer bu konuda bir kanunsuzluk söz konusuyla bu kredi bize zaten verilmez. O yüzden hukuksuzluk içerisinde değiliz. Bunu bilmenizi istiyoruz” dedi. 

HERKESİN ÖNÜNDE SİZDEN SÖZ İSTİYORUM

Gündem dışı konuşmalar söz hakkı alan CHP’li Deniz Karakurt, “Geçen meclis toplantısı yaptık, o akşam tüm birim amirlerinize yazılı talimat geldi, ‘Bana yetkiler verilmedi, işçiler işbaşı yapamaz’ diye. Birçok işçi mağdur edildi. Bu süreci yaşadık ve tüm Menemen halkı şunu bilsin ki; yetkileri vermek istememe nedenimiz şirketlere biz sahip olalım değil, bizim tek amacımız yasanın uygulanması. Bu genelgeyi biz çıkarmadık. Herkesin bildiği gibi AKP Grubu’nun İstanbul Ankara gibi illerdeki meclis çoğunluğunun elinde olması nedeniyle bizim belediye başkanlarımıza yetki verilmemişti. Bu, Ticaret Bakanlığı’nın bir günde çıkardığı bir genelge, AKP’nin çıkardığı bir genelge. Bu genelge doğru mu? Ben hukukçuyum, hayır doğru değil yasaya aykırı. Fakat bu genelge AKP tarafından çıkarıldı ve Büyükşehirlerimizde uygulandı. Bizim direncimiz hukukun uygulanması içindi. Bir diğer konu da eğer biz yetkileri verirsek işçilerimizin halinin ne olacağını bilmiyorduk, işçilerimizi korumak istedik.

Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvuru yapıldı, bu başvuru genelgeye aykırı olduğu için reddedildi ve biz ticaret odasındaki arkadaşlarımızı aradık, bize Ticaret Bakanlığı’nı aradıklarını ve bu genelgenin uygulanması gerektiğini söylediler. Daha sonra Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Pazartesi başvuru yapıldı 3 gün içinde karar tebliğ edildi, karşı taraf cevap verdi, üçüncü gün gerekçeli karar yapıldı, dördüncü gün de tescil raporu verildi.  Ben 30 yıllık avukatım ilk defa yargının bu kadar hızlı işlediğini görüyorum.  Güzel bir şey ama hukuka uygun olsaydı, talimatla hareket edilmeseydi. Maalesef hukukumuz vesayet altına girmiştir. Bu hukukla sınırlı kalmış diğer kamu kurumlarımız da vesayet altına girmiştir. Bu yetkinin kullanılmasında bize göre sakınca var mı, yok. Ama bize göre şöyle bir sakınca var; hukuk ihlal ediliyor. Bu memleket de İstanbul’da farklı bir hukuk, Menemen’de farklı bir hukuk var. Umarız ki uygulanan karar İstanbul ve Ankara’ya da sirayet eder. Ve oradaki şirketlerimizde de yetki belediye başkanlarımıza verilir.

Herkesin önünde sizden söz istiyorum; Lütfen bu yetkileri işçinin mağduriyeti için kullanmayın, işçinin teminatı olun, hakkaniyetli olun. Bunu yapacağınızı ümit ediyorum. Şu bilinsin ki ben ve arkadaşlarım tüm işçilerimizin arkasında olacağız, takipte olacağız. Mağdur edilmemeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi.

SİZ GÖREVE GELDİNİZDE NEDEN İŞTEN ÇIKARDINIZ?

Karakurt’ta yanıt veren AK Partili Demircioğlu, “Biz en başından beri Menemen Belediyesi’nde çalışıp işini hakkıyla yapan işçi kardeşlerimizle hiçbir problemimiz yok. Ancak o kapının önündeki çadıra gelmek için, Menemen Belediyesi’nin yerini soran resmiyette Menemen Belediyesi’nde çalışan gözüken, insanlar da var. Belediye personellerin çeşitli öngürüler yapıldı. Herkesin yönetim tarzı farklı. Aydın Bey daha iyi performans alabileceğini düşündüğü için böyle bir kararlar alabilir. Şirketler üzerinden gördünüz üzere herhangi bir işçi çıkarılması söz konusu değildir. Daha önceki Tahir Şahin ve Serdar Aksoy döneminde işe alınanları siz göreve geldiğinizde işten çıkardınız. İnsanlar maden çalışıyorlardı madem işlerini yapıyorlardı siz neden çıkardınız?” diye konuştu. 

GÜNDEME BAKIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.