Merkez Bankası Cari açık rakamlarını açıkladı!

Merkez Bankası Cari açık rakamlarını açıkladı!

Cari işlemler açığı, Nisan ayında 5 milyar 62 milyon dolara yükseldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) açıklamasında, "Bu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 279 milyon dolar artarak 3 milyar 810 milyon dolara ulaşması ve geçen yılın Nisan ayında 2 milyar 333 milyon dolar net fazla veren hizmetler dengesinde bu ay 240 milyon dolar net açık gerçekleşmesi etkili oldu" denildi.

Buna göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, geçen yılın Nisan ayında 3 milyar 257 milyon dolar fazla vermişken, bu ayda 3 milyar 315 milyon dolar açık verdi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar da, bir önceki yılın aynı ayına göre 111 milyon dolar azalarak 1 milyar 36 milyon dolar oldu.

Buna karşılık, geçen yılın aynı ayında 13 milyon dolar çıkış kaydeden ikincil gelir dengesi kaleminde, Nisan'da 74 milyon dolar giriş gerçekleşti.

Doğrudan yatırımlarda, geçen yılın aynı ayında 433 milyon dolar giriş gerçekleşirken, bu yıl Nisan'da 133 milyon dolar çıkış gerçekleşti.

Portföy yatırımlarında da 2 milyar 365 milyon dolar net çıkış yaşandı. Bu kapsamda, yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 847 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 13 milyon dolar net satış yaptı.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 30 milyon dolar ve 763 milyon dolar net geri ödeme yapıldı.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2 milyar 262 milyon dolar ve yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları 742 milyon dolar net artış oldu.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 843 milyon dolar, 70 milyon dolar ve 62 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Resmi rezervler de bu ayda net 8 milyar 605 milyon dolar azaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.