Milletvekili Ösen, İzmir Limanının satış iddialarını Meclis'e taşıdı

Milletvekili Ösen, İzmir Limanının satış iddialarını Meclis'e taşıdı

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İzmir Alsancak Limanının Abu Dhabi Port'a satılacağı iddialarına ilişkin Meclis'e bir soru önergesi verdi.

MEDYA EGE - DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İzmir Alsancak Limanının Abu Dhabi Port'a satılacağı iddialarına ilişkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e bir soru önergesi sundu.

deva-partisi-izmir-seda-kaya-osen.webp

Milletvekili Ösen, önergesinde şu sorulara yer verdi:

Alsancak Limanı‘nın işletme haklarının devredilmesini gerektirecek nedenler nelerdir? Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Alsancak Limanı mevcut yönetimiyle zarar mı etmektedir?

Alsancak Limanı‘nın işletme haklarının satışı için neden yalnızca Körfez Ülkeleriyle görüşülmektedir? Limanın özelleştirilmesinin tüm evreleri ve ilgili dokümantasyonu ile geniş katılımlı ve rekabete tam açık bir şekilde yapılması için hangi hazırlıklar yapılmıştır?

Jeopolitik konumu dolayısıyla tercih edilir bir liman olan Alsancak Limanı‘na son 10 yıldır hangi yatırımlar yapılmıştır? Liman sahası genişletilmiş midir? Limana yaklaşma alanı taranmış mıdır? Günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde uygun fiziki altyapı, donanım, sair makine ve ekipman yatırımları yapılarak bugüne değin ne ölçüde bir fiili kapasiteye kavuşturulmuştur?

0-nz42-cover.jpg

25 Kasım 2021’de AD Ports Grubu ve Türkiye Varlık Fonu ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşması kapsamında yürütülen çalışmaların kesin sonucu ne olmuştur? Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan alt yapı, üst yapı dahil olmak üzere limana yapılması beklenen yatırımlar nelerdir?

Alsancak Limanı‘nın işletme haklarının satışı ile elde edilmesi öngörülen gelir ne kadardır? İşletme haklarının satışından elde edilecek gelir, hangi alanda ve ne şekilde kullanılacaktır? Beklenen gelirler ademi tahsis ilkesi doğrultusunda genel bütçeye mi aktarılacaktır?

Alsancak Limanı‘nın işletme haklarının devri ile gerçekleşecek yatırımların bölgenin ekonomisi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin ne olması beklenmektedir? Ek olarak bölgenin sanayi, ticari potansiyeline katkıları/kayıpları hakkında ön çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa beklenen kamu yararı nedir?

Eğer varsa Türkiye’nin Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı planlarında Türkiye’nin ihracat ve ithalat hedefleri ile başa çıkabilecek liman kapasitesi hesaplanmış mıdır? Bu hesaplar içerisinde mevcut veya geliştirilmiş haliyle Alsancak Limanı’nın yeri nedir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.