Milletvekillerine Hediye Yasağı Sınırı 13 Bin Lira

Milletvekillerine Hediye Yasağı Sınırı 13 Bin Lira

AK Parti tarafından bakanlar ve milletvekillerinin uyması amacıyla Siyasi Etik Yasa Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Yasa geçerli olursa milletvekilleri alabilecekleri hediye yasağı sınır 13 bin lira olacak.

Meclise sunulan Siyasi Etik Yasa'sı kabul görürse, her partinin kendi içerisinde 5 ile 9 kişiden oluşan etik kurul kurulması öngörülüyor. Öte yandan etik denetimi için ihbarda bulunan kişinin ihbarının geçerli sayılabilmesi için kanıt sunması gerekliliği de dahil edilerek, söz konusu milletvekilinin önce kendi partisi içerisindeki etik kurulunda yapması bekleniyor. Teklifte uyarma cezalarının meclis başkanına bırakılması gibi bir hüküm de var.

Meclis bünyesinde kurulması planlanan 11 kişilik etik komisyonu da içeren yasa teklifinde, ihbar başvurularının soyut veya genel nitelikte olamayacağı yönündeyken, başvurularda kişi veya kişilerin karıştığı olaylara da yer vermesi gerekiyor. Teklifin yasalaşması durumunda, meclis başkanlığı kendilerine gelen ihbarı, hakkında ihbar gelen kişinin partisine iletecek, parti etik kurulundan çıkan karar ise tekrar Meclis Başkanlığı'na götürülecek. Partisinin hakkında vardığı kararı beğenmeyen milletvekili, Meclis Etik Komisyonu'na başvuruda bulunacak.

Meclis Etik Komisyonu'na itirazda bulunan milletvekilinin durumu, komisyon tarafından incelenerek hem milletvekiline hem de meclis başkanına sunulacak. Sürecin en son aşamasında ise uyarma cezası verilip verilmeyeceği meclis başkanının isteğine bağlı olarak uygulanacak.

AK Parti'nin meclise sunduğu etik teklifinde, hediye sınırı yasağı  bin 300 lira olan asgari ücretin 10 katı olarak belirlenerek 13 bin lira oldu. Bu rakam üzerinde alınan hediyelerin ise Meclis Başkanlığı'na teslim edilmesi istenildi. Öte yandan teklif kabul görürse, görev süresi sona eren vekillerin 3 yıl süreyle TBMM'nin veya TBMM ile ilgili alanlarda direkt veya dolaylı olarak iş veya görev alamayacaklar.

Üyeliğin düşmesi durumu

Üyelik düşmesini gerektirecek davranışlarda, meclis gizli oylama yaparak salt çoğunluğu oyuyla üyeliği düşürebilecek. Mal bildirimini usulsüz yapan veya yapmayan vekillere mal bildirimi yasası hükümleri uygulanacak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.