Mitoloji Gerçek İnsan Figürleriyle Buluştu

Mitoloji Gerçek İnsan Figürleriyle Buluştu

İzmirli Ressam Nur Aydın Evrensel, resim sanatının çok önemli ve fedakarlık isteyen bir dal olduğunu belirterek büyük bir tutkuyla yapılması gerektiğini söyledi.

Küçük yaşlardan beri elinden kalemi düşürmediğini, ilkokul yıllarında ders dinlerken bile ancak resim çizerek konsantre olabildiğini belirten Nur Aydın Evrensel, Anadolu'nun önemli bir kaynak olduğunu, eserlerinde mitolojik ve eski medeniyetlere dayanan bazı sembollerle bir hikaye anlattığını dile getirdi.

Rönesans döneminde yaşayan İtalyan ressam, mucit ve bilim adamı Leonardo Da Vinci'nin eserleri ve kişiliğiyle kendisini derinden etkilediğini ve resim tarzını oluştururken ondan esinlendiğini ifade eden Evrensel, klasik sanat normlarını günümüze uyarlayarak özgün bir stil geliştirdiğini kaydetti.

nur-aydin-evrensel.jpg

'ESERLERİMDE BİR HİKAYE ANLATIYORUM'

Eserlerinde gerçeğe yakın insan figürlerini bazı kavram ve sembollerle betimleyerek bir hikaye anlattığını dile getiren Nur Aydın Evrensel, “Sanat bir dışavurum ve hikaye anlatma aracı olarak ilk çağdan beri tüm insanların önemli bir ihtiyacı olmuştur. Bu iç güdüsel olarak var olan, sizi harekete geçiren bir duygu. Ben de küçük yaşlardan beri bu dürtü ile ressam olmayı istiyordum. İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölümünden mezun oldum. Mesleğimi daha profesyonelce yapabilmek için Kardıçalı Hanında bir atölye açtım. Yıllardır başarılı bir sanatçı olmak ve kendimi geliştirmek için çalışmalarımı sürdürüyorum. Bunun için de kendimi farklı kaynaklardan besleyerek bir yandan araştırma ve çalışmalarıma da devam ediyorum. Bir çok karma sergiye katıldım ve iki de kişisel sergim oldu. Dünya mitolojisine olan ilgim, resim sanatı için önemli bir kaynak. Bunları günümüze uyarlayarak farklı bir konsept oluşturmaya çalıştım. Ülkelerin kültürleri ve inanışları farklı olmasına rağmen hepsinin temelde belirli kaynaklarda ve bazı ortak alanlarda birleştiğini gördüm. Burada hedef aldığım nokta bu yüzden insan, doğa ve evren oldu. Eğitim asla bitmiyor her tabloda yeni bir şeyler öğreniyorum” diye konuştu.

'RESİM BENİM İÇİN BÜYÜK BİR TUTKU'

“Pandeminin bir bakıma faydasını gördüm, kendimle baş başa kalma fırsatım oldu” diye konuşan Ressam Nur Aydın Evrensel, şöyle devam etti: “ Pandemi sürecinde bu vakti okuyarak, yapacağım tablolar üzerinde düşünerek ve çalışarak geçirdim. Anadolu'daki medeniyetler ve mitoloji kaynakları üzerine de araştırmalar yaptım. Anadolu'nun sanatla eskiden beri iç içe bir bağı olduğunu gördüm. Fakat Cumhuriyet dönemine kadar bazı değişimler sebebiyle sanatta üretim zaman zaman azalmıştır. Rönesanstan beri batı sanatının belli bir tarzı vardı, her dönem farklı akımları sunmayı iyi başardilar fakat bizler bir adım geriden gelerek takip ettiğimiz için, sanatta onlar için yapılmış bitmiş işler, bizim için yeni başlıyordu. Bu yüzden eser verirken, bu alanda özgün işler yapma konusunda eksikliklerimiz oldu. Herşeye rağmen Türk resim sanatına katkısı olan değerli sanatçılarımız var. Bu dönem yeni bir çağın da başlangıcı. Ülkemizde yapılan işlere daha olumlu bir pencereden bakmak gerektiğini düşünüyorum. Kültürümüzde çok fazla kaynak var. En büyük hedefim bunları en iyi şekilde sanatıma uyarlamak ve dünya çapında başarılı işler sunmak. Instagramda nuraydinevrensel sayfasından birçok insanla buluşuyorum. Galerilerle ve koleksiyonerlerle iletişim halindeyim. Yakın bir süreçte önümüzde sergi projeleri var”

Resim sanatına yeni başlayacak olanlar için bazı önerilerde bulunan Nur Aydın Evrensel şunları söyledi: “Gençlere başlıca tavsiyelerim, öncelikle kendilerine olan inançlarını güçlü kılmaları, bu işi severek yapmaları, eğitim almaları, anatomi üzerinde çok çalışmalarıdır. Büyük ustaların öğretilerini dikkate almaları ve güncel sanatı çok yakından takip etmeleri de yerinde olur. Sanat yaşamın temel bir parçası ve bu iş için harcadığınız her zaman dilimi size başarı olarak geri dönecektir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.