Mobilyada yıl sonu hedef 4 milyar dolar

Mobilyada yıl sonu hedef 4 milyar dolar

Dünyanın en büyük 13. üreticisi olan Türk mobilya sektörü 2020’nin ilk yedi ayında 1,838 milyar dolarlık ihracat yaptı. 

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden mobilyada pandemi kaynaklı daralmanın hızla geri çekildiğini, yıl sonu ihracat hedeflerinin ise 4 milyar dolar olduğunu kaydetti. Güleç’in verdiği bilgilere göre yedi aylık mobilya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7’lik bir artış gösterirken, bir önceki aya göre yaşanan artış yüzde 17,43 oldu. 

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün yedi aylık ihracat karnesini açıkladı. Hali hazırda 500 bin kişiyi istihdam eden, aynı zamanda dünyanın 13. büyük üreticisi durumunda bulunan Türk mobilya sektörünün 2020’nin ilk yedi ayında 1,838 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Güleç, geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış miktarını da yüzde 11,7 olarak açıkladı.  Güleç’in verdiği bilgiye göre Türk mobilya sektörü sadece temmuz ayında 347 milyon dolarlık ihracat yaparak bir önceki aya göre ihracatta yüzde 17,43’lük bir artış yakaladı.  

Haziran – temmuz aylarında mobilya tarafında yaşanan güçlü toparlanma ve talep artışının yılın kalan aylarında da devam etmesini beklediklerini söyleyen Güleç, “Hedefimiz net ve kesin. Geçen yıl 3,5 milyar dolar olan ihracatımızı yüzde 17-18 oranında artırarak yılı 4 milyar dolar ihracatla kapatmak istiyoruz” dedi. 

200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk mobilya sektörünün lider pazarlardaki durumu hakkında da bilgi veren Güleç, şunları kaydetti : ”Temmuzda bu yılın en yüksek dış satım rakamlarını yakaladık. Dünyanın 13. büyük üreticisi, 12. büyük ihracatçısı durumunda bulunan Türk mobilya sektörü aldığı yeni siparişler ve bağlantılarla oldukça yoğun günler yaşıyor. Bu yılın ilk 7 ayında en çok Irak, Almanya, Suudi Arabistan, ABD, Libya, İsrail, Fransa, Romanya, İngiltere ve Katar’a ihracat yaptık. Hedef pazar olarak ilan ettiğimiz ABD'de ihracatımız artıyor. İsrail pazarındaki etkinliğimiz yükseliş trendinde. Aynı durum İngiltere’de de yaşanıyor. Özellikle son 3-4 yılda Katar ile siyasi ilişkiler nedeniyle otel, iş hanı ve konutlarda Türk mobilyası tercih ediliyor.  Dolayısıyla burada güçlü bir yükseliş grafiği yakaladık ve bu artarak sürecek gibi gözüküyor. Libya bizim sürekli ihracat yaptığımız pazarların başında geliyor. Şu andaki projeksiyonlarımız Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden mobilya tarafında işlerin hızla yoluna gireceğini gösteriyor. Şu andaki tablo itibariyle sadece bazı ülkelerin pandemi nedeniyle kapıları tekrar kapatması bizi sıkıntıya sokabilir. Ancak bugün itibariyle bu senaryolu öngörmüyoruz.”

Türk mobilya sektörünün üretim gücü 12 milyar dolar

12 milyar dolarlık üretim gücü ile dünyanın 13. büyük üreticisi durumunda bulunan Türk mobilya sektörünün 2020 yılsonu ihracat hedefinin 4 milyar dolar olduğunu yineleyen Güleç, “Mobilya sektörünün iç pazarı da ihracat gibi şu anda çok güzel gidiyor. Ağustos ayı beklentilerimiz yüksek. Yurt içinde yılsonu satış hedefimiz 60 milyar TL. İnşallah bu performans devam ederse hedeflerimizi yakaladığımız bir yıl olacak” dedi. 

İstanbul Uluslararası Mobilya Fuarı Ocak 2021’de düzenlenecek

Türk mobilyasının tasarım gücünü ve kalitesini göstermek için fiziki organizasyonların yanı sıra dijital çalışmalara da ağırlık verdiklerini ve o tarafta yoğun bir takvimleri olduğunu söyleyen Güleç, “Temmuz ayı içinde iki önemli organizasyon gerçekleştirdik. Çin’in Guangzhou kentinde 27-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen CIFF Uluslararası Mobilya Fuarı’na 45 firmamız 4 bin metrekarelik alanda katılım sağladılar. Yanı sıra ilk uluslararası sanal mobilya fuarımızı gerçekleştirdik. Furnistry2020  Virtual Fair adı altında düzenlediğimiz sanal mobilya fuarına dünyanın en önemli satın almacıları ziyaret etti, yeni ilişkiler yakalandı. Şu anda Ocak 2021’de İstanbul’da düzenleyeceğimiz Uluslararası Mobilya Fuarına hazırlanıyoruz” diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.