Morfinden daha güçlü ama bağımlılık yapmıyor!

Morfinden daha güçlü ama bağımlılık yapmıyor!

Wake Forest Üniversitesi araştırmacıları, morfin gibi opioidlerden 100 kat daha etkili ve bağımlılık yapmayan ağrı kesici geliştirdi.

1999-2016 yılları arasında Amerika'da, yüksek dozda Ağrı kesici alımından kaynaklı 200 binden fazla ölüm yaşandı. 
Wake Forest Üniversitesi araştırmacılarının Science Translational Medicine dergisinde yayınladıkları araştırmaya göre yeni, çok efektif ve belirli bir bağımlılığı olmayan bir ağrı kesici geliştirildi.  

AT-121 adlı ilaç, normal ağrı kesicilerin yaptığı gibi beynin ağrıyı kontrol eden ilgili bölümünü uyuşturuyor. Ancak ilaç aynı zamanda nociceptin/orphanin FQ peptit (NOP) reseptörleri adı verilen ve beynin bağımlılığı oluşturan bölümünü de engelliyor.

Wake Forest Üniversitesi Farmakoloji Profesörü Mei-Chuan Ko, yeni çalışmanın Rhesus maymunları (Macaca mulatta) üzerinde yapılan deneylerde başarıyla sonuçlandığını söyledi ve ekledi "İki şeyin bir arada çalıştığını görmek heyecan verici. Bu nedenle, hem güvenli hem de bağımlılık yapmaz."

Mei-Chuan Ko, geleneksel ağrı kesicilerin beyin ve omurilikte bulunan Mu reseptörlerini etkilediğini, bu reseptörlerin bir kere aktif olduktan sonra hücrelerin ağrıyı hissetmemesini sağlayan moleküler bir kaskadı tetiklediğini söyledi. Doğal ağrı giderici moleküller vücut tarafından serbest bırakıldığında ortaya çıkanlar sorumlu olanlarla aynıdır. Ancak, morfin gibi opioid ilaçlar, aynı sinyalleme yolunda diğer proteinleri de aktive eder, bu da kabızlığa neden olur.

Maymunlarda test edilen ilaç, morfinden 100 kat daha etkili. Maymunlar ilacın etkisindeyken kuyruklarını 50 santigrat derecelik suda birkaç dakika tutabilirken, aynı süreye morfinde erişebilmek için birkaç doz daha gerekli oldu. Maymun denekler daha sonra morfini tekrar isterken, AT-121'de böyle bir şey gerçekleşmedi.

Diğer araştırmacılar geçmişte benzer geçici ilaçlar bulmaya çalıştılar. Bazıları oksikodonun kimyasal yapısını değiştirmeye çalışt, böylece kan-beyin bariyerini daha yavaş geçdi. Diğerleri ise düşük solunum hızı gibi yan etkilere sahip olmayan ilaçlar geliştirdi. Ko, alternatiflerin çoğunun hala insanları bağımlılığa yatkın hale getirecek hafif bir artış yarattığını söylüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.