Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden sahil esnafına yeni vizyon

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden sahil esnafına yeni vizyon

Sokak Ekonomisi çalışmalarıyla Nobel Ödülüne göz kırpan Dr. Osman Sirkeci Muğla’da sezonluk mikro esnaflarına yeni vizyon çizecek reçeteyi hazırladığını söyledi.

TECRÜBELİ BAŞKAN ÇALIŞMALARINI ÇEK ETTİRDİ

Sokak Ekonomisi konusunda Türkiye’nin uluslararası gururu olan Dr. Osman Sirkeci, dünyanın talep ettiği ekonomi formüllerini yazıyor. Çalışmaları kapsamında Türkiye’nin turizm merkezlerinden Muğla’da incelemelerde bulunan Sirkeci, Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye ilçelerindeki esnaflarla bir araya geldi. 5 dönemdir seçim kazanan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile Dr. Osman Sirkeci görüş alışverişinde bulundu. Küçük esnafın durumunun ele alındığı görüşmede tecrübeli Başkan Gürün, bugüne kadar esnafa yönelik yaptıkları çalışmaları içeren bilgiyi Dr. Sirkeci’ye takdim  etti. Başkan Gürün, “Çalışmalarımızı inceleyin. Örnek çalışmalarımız diğer yerel yönetimlere rehber olsun. Ama eksik gördüğünüz, daha yapmamız gereken çalışmalar konusunda bizi bilgilendirmenizi sizden istirham ediyorum”dedi.

dr.osman-sirkeci.jpg

GİRİŞİMCİ DALGALI DENİZLERİN KAPTANIDIR  

Girdi maliyetlerinin artması, alım gücünün azalması ve kısıtlı sezonun kendilerine zorluklar yaşattığını belirten esnaflar ünlü ekonomist Dr. Osman Sirkeci’den sorunlarını çözecek çareler istedi. Esnaflarla tek tek ilgilenen Dr. Sirkeci, “Yaz aylarında sahilde esnaflık yapmak birçok girişimcinin rüyalarını süslüyor.  Haziran ayının başında kumsala koşan 7’den 77’ye mikro girişimciler var gücüyle çalışıp ekmeklerini kazanıyorlar. Okulların açılmasıyla evli evine köylü köyüne gidiyor sahiller boşalıyor. Sezonda rüyaları süsleyen sahillerde esnaflık yapmak kabusa dönüşüyor. Asıl hakiki esnaflık, girişimcilik sezon dışında da ayakta kalabilmeyi gerektiriyor. Dalgalı denizlerde gemisini kurtaran kaptan olmayı gerektiriyor”dedi. 

FORMÜLÜ BİRLİKTE YAZACAĞIZ

Kapitalizmin ağır çarkları arasında ezilen küçük esnafın ayakta tutulmasını esas alan formüller ve çarelerin tüm dünyanın beklentisi olduğuna dikkat çeken Dr. Osman Sirkeci formülleri mikro esnaflarla birlikte yazacağını söyledi. Dr. Sirkeci, “Dünyada küçük esnafın halini anlayacak düzeyde yönetim kadroları oluşmadığı için sıkıntılar sarmala dönüşüyor. ABD ekonomisinden büyük bir ekonomi görmezden geliniyor. Türkiye’de 6 milyon kişi sokaklarda kayıtlı ya da kayıtsız esnaflık yapıyor. Yaklaşık 200 milyar TL gayrisafi milli hasılaya katma değer sağlıyor. Dünyanın 200 ülkesinde 2 milyar kişi sokaklarda çalışıyor. 100 trilyon dolarlık potansiyel dünya ekonomisinin yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu ticaretin büyük bölümü sahil kesimlerinde ve yaz sezonlarında gerçekleşiyor. 25 triyon dolarlık ABD ekonomisinden daha büyük olan bu ticari etkinliklerin yaz ayları dışında da aktif olmasını sağlamak hepimizin vazifesidir. Yaz sezonunda mikro girişimcilere ev sahipliği yapan aşını ekmeğini paylaşan sahil esnafına yaşam hakkı tanımalıyız. Bunun formülünü birlikte yazacağız”şeklinde konuştu. 

NOBELİ BİRLİKTE ALACAĞIZ

Çalışmalarının Nobel ödülüne aday gösterileceği yönündeki haberleri doğrulayan Dr. Osman Sirkeci, Türkiye’nin önemli otoritelerinin bu konuda kendisini ve çalışmalarını desteklediğini ifade etti. Dr. Sirkeci, “Tarımsal üretim yapan ve ürettiklerini pazarda satan bir ailenin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Küçük yaşlardaki hayallerimi akademisyenliğinde formülize etmeyi başardım. Malta’da Türkiyeli akademisyenler, sokak girişimcileri ve geri dönüşümcülerin öndeliğinde ve katkılarıyla gerçekleştirilen Dünya Sokak Ekonomisi Kongresi ve onun ardından farklı şehirlerde gerçekleşen konferanslar, seminerler içinde bulunduğumuz 2019 yılının şubat ayında Ankara’da Türkiye Barolar Birliği eğitim merkezinde ILO temsilcileri, esnaf sanatkârlar odası temsilcileri, sendikalar, politikacılar, sivil toplum temsilcileri ve Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli sektörlerdeki sokak esnaflarının doğrudan ve temsilcileriyle katılımlarıyla sağlanmasıyla ‘’Güvencesizler Ve Sokak Ekonomisi’’  çalıştayı  önemli bir yön gösterici kılavuz birikimi sağlamıştır. Bu çalışmalarımızı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daveti ile belediye bünyesine taşıdık. Nobel Ödülü değerlendirme komitesi bu çalışmayı çok konuşacaktır”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.