Müteahhitler Federasyonu Yeni Yönetimi Belli oldu!

Müteahhitler Federasyonu Yeni Yönetimi Belli oldu!

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) genel kurul toplantısı İzmir milletvekili Necip Nasır, Narlıdere belediye başkanı Ali Engin, İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener, dernek başkanları ve federasyon üyelerinin katılımıyla düzenlendi

Müteahhitler Federasyonu Olağan genel kurul toplantısında İsmail Kahraman 2. Kez başkan seçilirken 29 kişilik yeni yönetim kurulu üyesinde de yeni isimler yer aldı. Necip Nasır da yeniden federasyonun onursal başkanı seçildi. 

Genel kurul sonrasında oluşan yeni yönetim kurulu şu şekilde;
Yönetim Kurulu Başkanı: İsmail Kahraman
Başkan yardımcıları: Ayhan Sulak, Barış Öncü 
Genel Sekreter: Ferhat Özmen
Basın Sözcüsü: İslam Yıldırım
Sayman: Bilal Özkan

Yönetim kurulu üyeleri: Mustafa Alkan, Hüseyin Yalçın, Sinan Bezircilioğlu, İrfan Keskin, Ahmet Akyüz, Özgün Ünver, İsmail Bazan, Okan Bildirici, Ali Şenay, Caner Tan, Koray Eroğlu, Zeki Yüksel, Ali Yılmaz, Servet Nasır, Faruk Yılmaz, Önder Akboğa, Necmi Okumuş, Seçkin Öner, Hasan Özkaya, Güray Kuluç, Önder Yeşilkaya, Cüneyt Ege, Osman Arnavut 

img_2443.jpg

BAKANLIKLARA ANINDA ULAŞTIK VE BİRÇOK TALEBİMİZ YERİNE GETİRİLDİ

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman şunları söyledi;

İmar yönetmeliği,  kentsel dönüşüm, müteahhitlerin sınıflandırılması, otopark yönetmenliği ve yapı denetim sistemi gibi alanlarda sürekli kanun ve yönetmelikler yapılıyor.  Yapılan değişikliklerle olumlu ve olumsuz sonuçlar oluşmaktadır. Bu kapsamda ticaret odamız, vekilimiz ve üyelerimizle beraber bu düzenlemelerle ilgili çalışmalarda bulunduk. İZTO aracılığıyla ilgili bakanlıklara anında ulaştık ve birçok talebi gerçekleştirme fırsatımız oldu. İzmirli müteahhitler olarak bu dönem çok şanslı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sorunların çözümünde MÜFED ve İZTO’nun kurumsal yapısı haricinde Mahmut Özgener’in sektörden gelen olumlu taleplerle bizzat ilgilenmesi ve sahip çıkması, kurucu ve onursal başkanımız Necip Nasır vekilimizin inşaat sektörüne büyük katkıları olmuştur. 

İHALELERDE İZMİRLİ FİRMALAR YOK

İzmir Türkiye’nin parlayan yıldızı. Tüm Türkiye’nin gözü İzmir’de. Özellikle kentsel dönüşüm ve yeni imar alanlarında uzun yıllar proje yapılacak alanlara sahip bir şehiriz. Burada bizlere çok iş düşüyor fakat İzmirli müteahhitler olarak bizlerde üzerimize düşen sorumluluklarımızın farkında olmamız gerekiyor. İzmir’de açılan ihalelere baktığımızda üzülerek ifade etmeliyim ki İzmirli müteahhitler yok. Burada çuvaldızı kendimize batırmanın zamanın geldiğini düşünüyorum. İZTO olarak inşaat ihalesine çıkıyoruz, tüm üyelerimize duyuru yapmamıza rağmen İzmirli 2-3 firma dışında katılım yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm ihalesine çıkıyor oranlar ideal olmasına rağmen İzmirli firmalarımız ilgi göstermiyor. Bizler eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. Küçük olsun benim olsun değil, büyük olsun hepimizin olsun anlayışına göre hareket etmemizde fayda olacağı kanaatindeyim. Gerektiğinde ekonomik iş birliği yaparak gücümüzün yetmediği işlerde proje ortaklığı yapmalıyız.

Derneklerimizin sektörel faaliyeti yoğun. Sürekli değişen yönetmeliklerde üyelerinin sesi oluyor. TOBB, Müteahhitler Meclisi, İMKON, İZTO inşaat komitesi ve en önemlisi onursal başkanımızın TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm komisyonunda olması ve Mahmut Özgener’in İZTO başkanı olması İzmir ve sektörümüz için önemli bir fırsattır.

MÜTEAHHİTLERİN SERMAYELERİNİ BİRLEŞTİRMESİ ARTIK KAÇINILMAZ

Narlıdere belediye başkanı Ali Engin konuşmasında şunlara yer verdi; İmar yönetmeliği, kentsel dönüşüm ve müteahhitlerin sınıflandırılması gibi düzenlemeleri destekliyorum. Artık müteahhitlerin standartları var. İnşaat piyasası büyüyüp derinleşiyor. Müteahhitliğe başladığımız yıllardaki gibi değil. Müşterilerin talepleri değişiyor. Bu taleplere bağlı olarak İzmir’de güzel binalar yapılıyor. Müteahhitler iyi mimarlarla çalışıyor. Kente değer katan binalar üretiliyor. Milyar dolarlık müteahhitler bile işbirliği yapıyor. Sermayenin birleştirilmesi artık kaçınılmaz. Zaten sektör büyüyor, bu birleşmelerle daha da büyüyebilir. İstanbul göç verirken İzmir göç alıyor. Beyaz yakalılar İzmir’de yaşamak için göç ediyor. Yurt dışından gelenler de İzmir’den gayrimenkul alıyorlar. Sektörün de hazırlık yapması gerekiyor.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SIKINTISI İNŞAAT MALİYETLERİ

İzmir Ticaret Odası başkanı Mahmut Özgener, "Kentimizin kalkınması ve sektörümüzün sorunlarının çözülmesi için taleplerimizi iletmeye ve işbirliği içerisinde olmaya devam edeceğiz. Sektörün gelişmesi için federasyonumuz ile işbirliği içerisinde çalıştık. Genel kurul sonrasında işbirliği yapmaya devam edeceğiz. İnşaat sektörü yarattığı katma değer ve istihdam ile ekonomiye önemli katkı sağlıyor. En büyük destekçimiz Necip Nasır. İzmir’in imar yönetmeliğinin onaylanmasında ve otopark yönetmeliğinin uzatılmasında verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim. İnşaat komitesi 7 bine yaklaşan üye sayısı ile en çok üye sayısına sahip komitemiz. İsmail Kahraman yönetim kurulu üyemiz. Odamız içerisinde çok aktif. Meslek komitemizin görüş ve önerileri doğrultusunda inşaat sektörünün sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Sektör 2021 yılına yüzde 3,5 küçülme ile başladı. Sektörün en büyük sıkıntısı inşaat maliyetlerinin artması. Fiyatlarla ilgili bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Bu konuda girişimlerde bulunduk ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz" dedi.

img_2476.jpg

ESKİDEN İMAR MÜDÜRLERİNİN ODASINA GİREMİYORDUK

Ak Parti İzmir milletvekili ve MÜFED onursal başkanı Necip Nasır, "Ülkemizin lokomotif sektörü olan bu inşaatın örgütlenmesi için 2011 yılında federasyonumuzu kurduk. Bir ilke ortaya koyduk. Tek amacımız sektörümüzün, İzmir’in ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağlamak. Eskiden imar müdürlerinin odasına bile girmemiz mümkün değildi. Sorunlarımızı dile getirmemiz mümkün değildi. Bundan dolayı girişimlerde bulunduk ve bugünlere geldik. Bu lokomotif sektörün oluşturduğu sinerjiyle İzmir’in, Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için siyasi platformlarda yer almaya başladık. Müteahhitler ilk defa siyasete girmeye başladı. Meslektaşlarımızdan belediye başkanı, meclis üyelerimiz ve milletvekilimiz var. Elini değil gövdesini taşın altına koyan bu sektörün hak ettiği yere gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. 300 bin müteahhit daha ciddi şekilde örgütlenmeli. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

İZMİRDE 700 BİN KONUTUN DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR

2012’den bu yana kentsel dönüşüm yapılması için çalışıyoruz. Çalıştayların, toplantıların en fazla yapıldığı İzmir’de kentsel dönüşümü bir türlü ilerletemedik. 10 Temmuz 2020’de TBMM’de bir konuşma yaptım. İzmir’in deprem gerçeğinden bahsettim. İzmir’de yaşanacak olası bir depremde büyük travmalar yaşayacağımızı ve önlem almamız gerektiğini söyledim. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’la görüştük. Sayın bakan 6306’yı İzmir’e kabul ettiremiyoruz dedi. Hem yerel yönetimin hem merkezi hükümetin hem de sektör paydaşlarının dahil edilerek İzmir’le ilgili bir kentsel dönüşüm stratejik planının yapılması talimatı verildi. Ben çalıştay için ilçe belediyelerini ziyaret etmeye başladım. İlerde yapılacak çalıştayda nasıl bir yol haritası çizeceğimizi görüştük. Ancak İzmir depremi nedeniyle çalıştayı düzenleyemedik. İzmir’de deprem olmasaydı 2 ay sonra çalıştay yapacaktık. Depremden 20 gün önce deprem araştırma komisyonu kurulması için önerge vermiştik. Deprem sonrasında komisyon kuruldu ve ben de komisyonda yer aldım. 100’e yakın kurumla bugüne kadarki en faydalı çalışmaları yapıyoruz. Ülkemizde dönüşümün kaçınılmaz olduğu ve teşvik edilmesi konusunda bütün siyasi partilerle hemfikir olduk. Yüzde 65’i kaçak ve gecekondu olan İzmir’de 700 bin konutun dönüşmesi gerekiyor. İzmir’de yüzde 20-30 sağlıklı konut stoğu var. 

İZMİR’İN RANTINI İZMİR’DE BIRAKMALIYIZ

İzmir’in çok hızlı bir şekilde dönüşmesi lazım. İzmir Dönüşecek. Biz İzmir’i dönüştürmek zorundayız. İzmirli müteahhitlere çok büyük işler düşüyor. Maalesef İzmir’de arsa üretilemediği için kendimizi geliştirip büyük işler yapamadık. Güçlerimizi birleştirip ortak işler yaparak İzmir’in rantını İzmir’de bırakmamız lazım. İzmir Ticaret Odası ihalelerde İzmirli firmalara öncelik veriyor ama İzmirli müteahhitler ilgilenmiyor. Örgütlü yapıya kavuşmak için dernek ve federasyonlarımızı güçlendirmemiz lazım. Bizim sektörümüzün sorunları en iyi şekilde temsil ediliyor. Her türlü sorunu kanunlara ve kamu yararına uygun çözüm önerileri ile beraber getirdiğinizde çözülmeyecek hiçbir sorun yok. TBMM’de sizleri temsil ediliyoruz. Biz bizeyiz anlayışı sona erdi. Hemşeri derneği değil, topluma yön verebilecek bir gücüz. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.