Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Mutfağımızdaki şans "Yumurta"

Dünyanın en kadim geleneklerinden Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışını, baharın gelişini kutladığımız Nevruz ritüellerinde de kullanılır Yumurta. Rengarenk boyanır, iyi şansın ve kıştan sonra baharın gelişini belirten bir simge olarak kabul edilirmiş.

Sabah kahvaltıda çocukluğumuzda yumurtaları tokuşturmak da yine Nevruzun adetlerindendir aslında...

Evde yemek yoksa imdadımıza yetişir...

Bir şans bizim için...

Bir güne bir yumurta ile başlamak, 1-0 önde başlamanıza sebep olur. Bugün, günün her öğününde tüketebildiğimiz yumurtanın besin değerine ve bunun dışında ki bilgilerle sizlerle olacağım.

1 adet yumurta 6 gram protein, 5 gram yağ ve yok denecek miktarda Karbonhidrat içerir. Karbonhidrat içermemesinden dolayı diyabet diyetlerinde önemli bir yer teşkil eder. İçerdiği iyi kalite protein ve sağlıklı yağlar sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. İçeriğinde insan vücudunun gereksinim duyduğu tüm temel
aminoasitleri içerir ve bunlar vücudumuz tarafından %100 oranında kullanılır. Bu muhteşem protein kalitesinin bir faydası da tok kalmayı sağlamasıdır. 2013’ te yapılan çalışmalarda güne yumurta ile başlayan bireylerin gün içinde daha az kalori aldıkları, daha uzun süre tok kaldıkları ve de gün içinde açlık krizlerini daha iyi yönetebildiklerini gösteriyor. Akşam atıştırma probleminiz, gece yeme ataklarınız,
akşam yemeği sonrasında tatlı krizleriniz varsa gün içinde yumurta tüketmeyi denemenizde fayda var. Danışanlarımdan aldığım geri bildirimlerde, yumurta ile başladıkları günlerde daha fazla tok hissettikleri ve de daha az abur cubur yeme atakları olduğu...

Hollanda'daki Leiden ve Amsterdam üniversitelerinde, bireylerin refleksleri üzerine yapılan bir başka araştırmada ‘’tirozin’’ alanların daha canlı ve daha hızlı reflekslerinin olduğu görülmüştür. Depresyona da iyi gelen tirozin, yumurtada bulunan bir aminoasittir. Daha iyi refleks gücünüz olsun derseniz yumurtayı sofradan eksik etmeyin!

Kanada Alberta Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yaptıkları çalışmalarda ise; yumurtadaki proteinin, kan basıncını gerçekten düşürdüğünü ortaya koydu. Yumurtadaki protein, bir tür hipertansiyon ilacı olan ACE(anjiotensin- dönüştürücü-enzim) inhibitörleri ile aynı etki gösteriyor. Yüksek kan basıncı riskinin
azalması demek aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de azaltıyor. İyi kalite protein içeriğinin yanında zengin bir vitamin ve mineral deposudur. Yumurta anne sütüne en yakın besindir. İçeriğinde A, B2, B5, B6, B12 vitaminlerini; kolin, selenyum, fosfor, çinko gibi birçok gerekli mineralleri bulundurur.

mutfagimizdaki-sans-yumurta.png

Besin değeri dışında yumurta hakkında bilmemiz gerekenler ise ;

 Yumurtanın tazeliğini yitirmemesi için -1 ile +1 derece arasında saklanabilir.

 Buzdolabında yumurtayı bir iki hafta tazeliğini yitirmeden saklamak olasıdır.

 Yumurtanın tazeliğini anlamak için, hava yerine bakılır. Günlük yumurtada hava yerinin genişliği 5 mm, taze yumurtada 8 mm'dir. Hava yeri genişliği, 12 mm'yi geçiyorsa yumurta tazeliğini kaybetmiştir.

 Belirli yoğunlukta ki tuzlu suda kalan yumurta bayat sayılır.

 Dikkatle kırıldığında sarısı dağılmadan ortada, ak da onun etrafında düzgün bir şekilde duruyorsa yumurta tazedir.

 Yumurtanın proteinleri ısı etkisiyle katılaşır. Akı 60 derecede, sarısı 70 derecede pişer. 10 dk dan fazla pişirilmemelidir.

 Yumurtayı tavada pişirirken hafif ateşte 1 tatlı kaşığı su eklenip üzeri kapatılarak pişirilirse yanması önlenir.

 Yumurtaları hızlı ısı değişiminden korumak için asla buzdolabının kapak kısmında saklamamalısınız

 Yumurtanın sarısı protein değerini göstermez. Sarı renk tavuğun beslenmesi ile ilgili ipucu verir.

 Genellikle sarı mısır, yeşil otlar ve arpa ile beslenen tavukların yumurtaların sarısı, koyu sarı, turuncu hazır yem ile beslenenlerin ki açık sarı olur.

 Kabuğu beyaz olan yumurtalar kahverengiler kadar besleyicidir.

 Tazeliğini yitiren yumurta daha çabuk soyulur.

Şifanın gücü için kendine bir adım at...

Işıltınızla var olun...

Sevgilerimle...

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar