Nemli havalarda kafeinden kaçının

Nemli havalarda kafeinden kaçının

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, sıcak ve nemli hava şartlarına maruz kalmanın sıcak çarpmasını tetiklediğini ifade etti.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, sıcak çarpmasının, yüksek ateş, baş ağrısı, ter miktarının azalması gibi belirtiler gösterdiğini daha ağır durumlarda ise bilinç değişikliği, nöbet ve hatta komaya kadar giden sonuçların görülebileceğini belirtti. Sıcak çarpmasının çocuklar, yaşlılar, askerler ve atletler gibi güneşte egzersiz yapan gençlerde daha sık görüldüğünü belirten Sezer, “Sıcak ve nemli hava şartlarına maruz kalma, yetersiz sıvı alımı, alkol alımı ve sıcak ortamda uzun süreli ve yoğun egzersiz sıcak çarpmasını tetikleyen faktörlerdir” açıklamasında bulundu.

aw013298-01.jpg

Yüksek hava sıcaklığının yüksek nem ile birleşmesi durumunda sıcak çarpması olasılığının arttığını belirten Prof. Dr. Siren Sezer, nem oranının yüzde 60’ın üzerine çıktığı durumlarda vücudun kendini soğutma kapasitesinin azaldığını ve sıcak çarpması ihtimalinin arttığını duyurdu. Sıcak çarpması riskinin bazı durumlarda daha fazla olduğunu belirten Sezer şunları söyledi; “Küçük çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlarda kalp, böbrek, şeker hastalığı olan, kilolu kişilerde sıcak çarpması riski daha da artmaktadır. İdrar sökücü, diyet ilaçları, nörolojik ilaçlar, uyku ilaçları ve sakinleştirici ilaçları kullananlar özellikle dikkat etmelidir. İleri yaştaki bireylerin susama merkezi uyarısı geç olabilmekte ve susadığını fark edememektedirler. Bu nedenle yaşlı yakınlarımızın mutlaka ne kadar su içtiğini takip etmek gerekmektedir.”

“KAFEİN VE ALKOL İÇEREN İÇECEKLERDEN KAÇININ”

Sezer, yüksek sıcaklığa maruziyette ter ile yalnızca su kaybı değil tuz ve potasyum kaybı da görüldüğünü belirtti. Su tüketiminin mineral kaybını dengeleyecek içeceklerle desteklenmesi gerektiğini de belirten Sezer, “Soda, tuzlu ayran, soğuk bitki çayları da tüketmek gerekmektedir. Evde suya ek olarak hazırlayabileceğiniz basit bir sıvı karışımı önerisi olarak bir litre suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı yemek sodası ekleyerek tüketmek su ve tuz kaybını karşılayabilmektedir” önerisinde bulundu. Ayrıca Sezer, kafeinli ve alkol içeren içeceklerden de kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.