O ülkede Huawei ve ZTE'nin satış yapması yasaklandı

O ülkede Huawei ve ZTE'nin satış yapması yasaklandı

ZTE ve Huawei ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bu süreçte açıklanan yeni bir adım sonucunda iki şirketin zorlu günler yaşayacağı gözüküyor.

Pentagon tarafından açıklanan yeni karar doğrultusunda akıllı telefon üreticisi Huawei ve ZTE'nin bundan böyle satış yapması yasaklandığı açıklandı.


Pentagon tarafından açıklanan yeni karar ile Çin merkezli üretciler ZTE ve Huawei'nin satış yapması yasaklandı. Telefon üreticisi ZTE, Amerika Ticaret Bakanlığı'nın koyduğu bir ambargo ile uzun zamandır uğraşıyordu. Bu sebeple firma 7 yıl boyunca donanım satın alamayacak ve diğer servisleri de kullanamayacaktı. Bu durum firmanın Android'i kaybetme riskini de taşıyor. Aynı şekilde Huawei de artık ABD'den telefon satamıyor. 

Fakat FBI,CIA ve NSA gibi kurumların ZTE ve Huawei gibi firmalardan çıkan akıllı telefonların bilgi sızdırdığı iddia edildi. Bunu somut olarak kanıtlamayan kurumlar, firmaların işlerini zorlaştırmasına sebep oluyordu. Yaşanan bu durumların arasına bir yenisi daha eklendi. 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın ardından bu defa Pentagon Çinli akıllı telefon üreticilerine karşı ayaklandı. Pentagon, ABD üslerindeki satış mağazalarında Huawei ve ZTE markalı akıllı telefonların satışını yasakladı. Yani ABD’ye ait olan askeri üslerde bundan böyle Huawei ve ZTE markalı akıllı telefonlar satılamayacak. Yasağın nedenini ise Pentagon Sözcüsü Dave Eastburn açıkladı.

Dave Eastburn’a göre kararın arkasında potansiyel güvenlik tehditleri var. Eastburn, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamasında "Huawei ve ZTE markalı cihazların kişiler, önemli bilgiler ve görevler için kabul edilemeyecek bir risk oluşturabileceğini belirterek ’Bu nedenle askeri üslerde ilgili markaların ürünlerinin satılması güvenli olmaz." İfadelerini kullandı.

Ancak  Huawei ve ZTE tüm suçlamaları reddediyor. Tüm bunlara rağmen iki firma da kamuoyu önünde büyük prestij kaybı yaşıyor. Özellikle ZTE için çok zor günler kapıda görünüyor. Donanım değil ama Android işletim sistemini kaybetme riski firmanın akıllı telefon tarafından çıkması anlamına geliyor. Bu tehlikeye karşı Huawei de  2012 yılından beri kendi geliştirdiği sistemi üzerinde çalışıyor. 

Haber ile ilgili oluşacak gelişmeler için bizi takip etmeyi unutmayın!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.