O Ülkede Rusya Darbe Yaptırdı İddiası

O Ülkede Rusya Darbe Yaptırdı İddiası

O ülkede Rusya'nın yeni seçilen hükümete darbe yaptığı öne sürüldü.

16 Ekim Seçimleri sırasında meydana gelen isyana, Karadağ hükümetinin Rusya’nın tüm itirazlarına rağmen 19 Mayıs’ta NATO ile entegrasyon anlaşması imzalamasının neden olduğu öne sürülüyor.Geçen ayki ayaklanma bastırılırken, Sırbistan’dan gelen yaklaşık 20 aşırı milliyetçi gözaltına alındı.

İsyancılardan Aleksander Sinceliç, ayaklanmanın arkasında Rusya’nın bulunduğunu itiraf etti.
Karadağ Savcısı, Sinceliç’in ifadelerine dayanarak çok konuşulacak bazı bilgiler paylaştı.
İddiaya göre; Sinceliç, seçim gecesi Başbakan Milo Djukanoviç'i dürbünlü tüfekle öldürmeyi planladıklarını itiraf etti.

DİREKTİFLER MOSKOVA’DAN GELDİ
Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre; Sinceliç, darbe girişimi için 26 Eylül'de Moskova'da direktifler aldıklarını, kendilerine 50 otomatik silah ve aralarında görüşme yapabilmek için dinlenemeyen şifreli telefonlar temin edildiğini anlattı.
 
Sırp itirafçının verdiği bilgiler üzerine 29 Ekim'de Eduard Şirikov ve Vladimir Popov adlı iki Rus vatandaşı gözaltına alındı. Karadağ basını, bu kişilerin Rus askeri istihbaratının ajanları olduğunu yazdı.
New York Times gazetesine göre; Karadağ medyası ise Şirikov ve Popov'un, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'in Belgrad ziyareti sonrasında Moskova'ya götürüldüğünü yazdı.
 
BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ, ÇÜNKÜ…
16 Ekim’de seçimleri Başbakan Milo Djukanoviç'in Batı yanlısı partisi kazanmıştı. Seçimin sonuçları belli olmaya başlarken, başkent Podgorica'da muhalifler ayaklanmıştı.
Tüm bu gelişmelerin ışığında, Djukanoviç'in liderliğindeki Sosyalistlerin Demokrat Partisi hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamadı.
Bunun üzerine istifa eden Djukanoviç, muhalefeti Rusya ile işbirliği yapmakla suçladı.
Parti, Djukanoviç'in yerine yardımcısı Dusko Markoviç'i aday gösteriyor.
 
KARADAĞ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ
Birkaç bin asker ve az sayıda tankıyla askeri açıdan caydırıcı olmayan ve 600 bin nüfuslu küçük bir ülke olan Karadağ'ın önemi konumundan geliyor.
Karadağ'ın da NATO'ya dahil olması halinde Cebelitarık'tan Türkiye'nin doğusuna kadar Akdeniz'in kuzey sahilleri Rusya'ya tamamen kapanmış olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.