ÖDEMİŞ HAYIR’A HAZIR

ÖDEMİŞ HAYIR’A HAZIR

Ödemiş İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen, Yeni anayasaya hayır söyleşisine CHP İzmir milletvekilleri Aytun Çıray ve Tacettin Bayır katıldı.

 

Gazeteci Uğur Dündar’ın gıda dokunması sebebiyle katılamayarak, telefonla bağlandığı söyleşiye, ilgi had safhadaydı. Söyleşide, referandumda niçin Hayır denmesi gerektiği Bayır ve Çıray tarafından salonda bulunan yaklaşık 1000 kişiye anlatıldı.

TÜM YETKİLER BAŞKANA VERİLİYOR

16 Nisan’da referandumda sandığa konulacak anayasa ile ilgili bilgi veren Aytun Çıray, dünyadan örnekler vererek, meclisten geçen anayasayı eleştirdi. Çıray, ‘’Amerika’da yapılacak anayasa değişikliği yüz yıl boyunca, toplumun bütün kesimlerini kapsayan kurum kuruluşların onayı alınarak, görüşülerek, tartışılarak yapılıyor. Bizde ise, kapalı kapılar ardında, kimseye sorulmadan, bilgi verilmeden alelacele yapılıyor. Anayasa; özgürlüğün, demokrasinin, varoluşun tapusudur.‘’ dedi. Hayır oyu vereceklerin terörist olarak gösterilmesine de tepki gösteren Çıray, salondakilere dönerek, ‘’Aranızda terörist var mı?’’ diye sordu. Sözlerine devam eden Çıray, ‘’Niye evet diyeceklerini açıklayamayanlar, referanduma sunulacak anayasanın, savunulacak bir tarafının olmadığını bilenler, bu tür ayrıştırıcı, suçlayıcı, psikolojik olarak baskı altında bırakacak sözlerle, halkta kutuplaşma yaratmayı sürdürüyorlar. Böylelikle memleketin tapusunu alacaklarını sanıyorlar. Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Çıray, 2011’de Mecliste gerçekleştirdiği konuşmadan alıntı yaptı ve o gün ne dediyse bugün aynısının yaşandığını söyledi. ’’Suriye’nin iç işleri ve rejimi bizim milli meselemiz değildir. Bu nedenle Suriye’nin içişlerine karışmanız nedeniyle şehit olacak her çocuğumuz cinayete kurban gidecektir. Bugün yaşanan acıların, çıkmazların hepsi, Akp’nin dış politikalarının eseridir.‘’ Dedi.

CUMHURİYET ve DEĞERLERİ İLE HESAPLAŞILMAK İSTENİYOR

Meclisten geçirilen anayasa değişikliğinin, halk izlemesin diye gece geç saatlerde oylandığını ve halktan kaçırılarak, geçirildiğini ifade eden Bayır, ‘’Mecliste duruşumuzla, örnek bir mücadele verdik. Başımız dik, alnımız açık bir biçimde, ülkemizin geleceği ve cumhuriyetin devamı için, hayır dedik, demeye de devam ediyoruz. 3 Mart 1924’te Halifelik kaldırıldı. Ülkemizi yedi düvele karşı gelerek koruyan Mustafa Kemal Atatürk’ün, padişahtan alarak halka verdiği yetki, 93 yıl sonra halktan alınıp, tek bir kişiye verilmek isteniyor. Cumhuriyet ve değerleri ile hesaplaşılmak isteniyor.’’ Dedi.

 

YEMEMİŞLER İÇMEMİŞLER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E BİLENMİŞLER

Akp’li yöneticilerin son günlerde kullandığı, ‘’İç savaşa hazırlıklı olun. Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilebilir ve Atatürk keşke olmasaydı’’ gibi söylemleri için de Bayır, ‘’Kafalarının içlerindeki düşünceler dışa vurmuş. Kendi içlerinde böyle konuşuyor olmasalar, bunları söyleyebilirler mi? Yememişler, içmemişler, Mustafa Kemal Atatürk’e bilenmişler. Bu vatan kolay kurulmadı. Cumhuriyetin yıkılmasına asla ama izin vermeyeceğiz.’’ dedi.

SİZ BİZİM AKLIMIZLA DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?

18 yaşındaki gençlerin milletvekili olması ile ilgili maddeye de değinen Bayır, ‘’Ödemiş’in Bıçakçı, Kaymakçı köyündeki gençlerimiz, doğuya gidip zor şartlar altında askerlik yapacak, ülkemizi içerden ve dışarıdan tehdit eden bölücü unsurlarla çatışacak, hatta şehit düşecek, Akp yandaşlarının oğulları, o yaşta milletvekili olacak, askerlikten muaf tutulacak. Siz bizim aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? Başkan seçilecek kişi hem Devlet başkanı hem parti başkanı hem yargı hem yürütme hem de yasamanın başkanı olacak. Peki bu durumda, valiler ve kaymakamlar, Başkanın partisinde olan il başkanından ya da ilçe başkanından talimat mı alacak? Ne de olsa devlet başkanı parti genel başkanını temsil ediyor. İl başkanı da, parti genel başkanını temsil edecek yani devlet başkanını. Böylelikle yürütme denilen bir sistem kalmayacak. Böyle bir şey olmaz. Cumhuriyete devam mı edeceğiz yoksa cumhuriyete tamam mı diyeceğiz? Bu referandum bu sorunun cevabını bize verecek’’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.