Öfke motive eder mi?

Öfke motive eder mi?

Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurmasının mümkün olmadığını ifade ederek, öfke ile uygun baş etme stratejileri uygulanmasının terapi ile sağlanabileceğini söyledi.

Öfkenin altında çoğu zaman üzüntü, hayal kırıklığı ve kaygı gibi duygular var olduğunu ifade eden uzmanlar, bu nedenle öfkelenen birini anlamaya çalışma ve öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmanın altta yatan gerçek duygusunu anlamaya yardımcı olacağına dikkat çekiyor.

255787.jpg

Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, öfkeli bir kişiyle nasıl yapıcı iletişim kurulacağına ilişkin bilgi verdi.

“Öfkeli bir kişiyle yapıcı bir iletişim kurmak istiyorsak ilk adım öfkenin şiddetinin azalmasını beklemektir.” diyen Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şunları dile getirdi:

“Çok yoğun duygular yaşarken kişinin bizi dinlemesi ve anlaması zorlaşacağı için yapıcı bir ilişki kuramayız. Bunun için o anda sakin kalmak, onu dinlemeye çalışmak, sorular sorarak anlamaya çalışmak ve sakinleştiğinde konu üzerine konuşmak istediğimizi belirtmek uygun adımlar olabilir.”

"ÖFKENİN ALTINDA BAŞKA DUYGULAR VAR"

Bhais, öfkenin ikinci bir duygu olduğunu ifade ederek, “Öfkenin altında çoğu zaman üzüntü, hayal kırıklığı, kaygı gibi duygular vardır. Bu sebeple öfkelenen birini anlamaya çalışmak, öfkesinin nedenlerini bulmaya çalışmak altta yatan gerçek duygusunu anlamamıza yardımcı olur. Bu da her iki tarafın da bir öfke girdabında kaybolması yerine gerçek duyguların ve düşüncelerin konuşulduğu gerçek bir ilişki kurmalarını sağlar” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

"SAĞLIKLI YAŞANAN ÖFKE MOTİVASYON SAĞLIYOR"

Tıpkı diğer duygular gibi öfkenin de sağlıklı ve olması gereken bir duygu olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Aslı Zeynep Başabak Bhais, şöyle devam etti:

“Burada duygu değil duyguyu nasıl dışa vurduğumuz kontrol edilmeli. Öfke yönetiminde de amaç öfkenin kişiye ya da çevresine yıkıcı sonuçları olmayacak şekilde yansıtılmasını sağlamaktadır. Bu şekilde yaşanan öfke kişiye motivasyon, irade, güç, sevdiklerini ve kendisini korumak için inanç sağlar. Ayrıca istediği ve istemediği durumları daha net ifade ettiği için çevresiyle daha sağlıklı ilişkiler kurmasını da sağlar”

ÖFKE İLE BAŞ ETME STRATEJİLERİ NELERDİR?

Öfke sorunuyla ilgili terapiye başvuran danışanların çoğu zaman sevdiklerini kırdıkları için pişmanlık hissi ya da iş, aile, sosyal ilişkilerde sorunları olduğunu ifade eden Bhais, şunları kaydetti:

“Terapide amaç kişinin öfkesinin nedenlerini anlamak ve onu durdurmaktadır. Ancak öfke çok şiddetliyken kişinin onu durdurması mümkün olmaz. Öfkenin erken aşamalarında kişinin öfkeleneceğine dair ipuçları vardır. Kişinin bu duyguyu fark etmesi ve o sırada birlikte belirlenen öfke ile uygun baş etme stratejilerini uygulamasını sağlamaktadır. İkinci amaç ise kişinin öfkesine sebep olan altta yatan ihtiyacını bulmak ve yeniden yapılandırmaktır.

Birey ya da grup olarak bu konuda sorun yaşayan kişilerin kendini tanıma, duygularını anlama ve duygularını düzenleme üzerine kitaplar okumaları, eğitim almaları da önerilebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.