Öğrenciler, zeytin hasadı düzenledi

Öğrenciler, zeytin hasadı düzenledi

TARİŞ Tepeköy Tesisleri’ne gönderen öğrenciler, üretilen zeytinyağından elde edecekleri gelirle hem bahçedeki zeytinlikleri güçlendirecekler hem de okulun burs fonuna destek olacaklar

İzmir Amerikan Koleji’nin (ACI) öğrencileri, okulun bahçesindeki asırlık zeytin ağaçları için örnek bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdiler. Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (SEV),  çatısı altındaki Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus, İzmir ve SEV Amerikan Koleji öğrencilerine yönelik sosyal bilinci artırmaları amacıyla her yıl düzenlediği “Mission: Possible Proje Yarışması”, bu yıl da örnek projelere önayak oldu. İzmir Amerikan Koleji’nden Lise 3 öğrencileri Demir Lübiç, Deren Cengiz ve Arjen Yumuk, geliştirdikleri “ACI Zeytin Hasadı Projesi” ile okul bahçesindeki zeytinleri değerlendirerek, çevre bilinci alanında bir farkındalık yaratmayı başardı.

ACI öğrencileri, okul bahçesindeki asırlık onlarca zeytin ağacından yılın belli dönemlerinde zeytinlerin toplanarak değerlendirilmesi gerektiği fikrinden yola çıktılar. Okulda zeytin hasadı gerçekleştirmeyi planlayan öğrencilere, “Bu bir ‘şehirde tarım’ örneğidir” diyen ve kendisi de ACI mezunu olan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli de destek verdi. İTB öğrencilerin zeytin hasadına teknik destek verirken, İTB üyelerinden TARİŞ de sıkım ve şişeleme konusunda yardımcı oldu.

ZEYTİNLER ZEYTİNYAĞI TESİSİNDE

Proje lideri öğrenciler, “Son arzum yeşillik ve ağaçlık arasında olmaktır” diyen Ata’mızın anısına okulun tarihi kampüsünde zeytin hasadı düzenledi. Bir şenlik havasında geçen hasada, tüm öğrenciler, veliler, öğretmenler, okul çalışanları ve mezunlar da katıldılar. Zeytin hasadında TARİŞ’ten gelen bir ziraat mühendisi zeytinin nasıl toplanması gerektiğini ve dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Hasada katılanlar da elle dalından toplama, tırmıkla toplama ve el makinesi ile toplama yöntemleri ile zeytinleri topladı.

ZEYTİNLER BURS OLACAK

Okuldaki 151 zeytin ağacından bahçeye dökülen zeytinler toplanarak TARİŞ Tepeköy Tesisleri’ne ulaştırıldı. Orada sıkım ve şişeleme yapıldıktan sonra etiketleme için tekrar okula gönderilecek. Özel 500 ml.lik şişeler, proje lideri olan öğrencilerin sanat öğretmenleri ile birlikte ACI’ya özel tasarladıkları etiketlerle, okul etkinliklerinde veli ve mezunlara sembolik fiyatlarla satışa sunulacak. Elde edilen gelirle de yine okul bahçesindeki zeytinlerin güçlenmesi ve bakımı için bir miktar bütçe ayrılıp, kalan bütçe de okulun burs fonuna aktarılacak.

“ŞEHİRDE TARIMA GÜZEL BİR ÖRNEK”

ACI Müdürü Didem Erpulat, uzun zamandır hayalini kurdukları ACI hasadının, öğrencilerin projesiyle hayat bulduğunu vurguladı. Erpulat, “141 yıllık geçmişi olan okulumuz, kampüsünde yaşı yüz yılı geçen onlarca zeytin ağacı barındırıyor. Bizler de hem bir hayalin gerçeğe dönüşmesinden, hem de şehirde tarıma bu kadar güzel bir örnekle katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. Belki hasadın sonucunda çıkacak yağ miktarı sembolik olacaktır, ama bizim için önemli olan bu güzel hasatta öğrencisiyle, öğretmeniyle, velisiyle, mezunuyla, çalışanıyla tüm ACI ailemizin emeğinin olmasıdır” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.