Okul Çağındaki Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Okul Çağındaki Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Okul çağına özel 10 etkili beslenme önerisi

Pek çok anne baba tüm çabalarına rağmen çocuklarının sağlıklı beslenmeye yanaşmadığından, özellikle sebze yemeklerini ağızlarına koymayıp günü abur cuburla geçiştirmelerinden muzdarip. Hal böyle olunca tüketmemeleri gereken içecek ve yiyecekleri iştahları açılsın diye bazen kendi elleriyle sunabiliyor ya da o esnada istemedikleri besinleri tüketmeleri için aşırı baskı yapabiliyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, "Okul çağında çocuklar sürekli ve yavaş büyür. Dengeli ve döneme uygun kalorideki besinleri tüketmeleri çok önemli. Ayrıca tüketilen besinlerin katkı maddeli ve mevsim dışı olmamasına, taze olmasına dikkat etmek ileriye yönelik sağlık problemlerini önler.

Bilinmelidir ki gelişme çağındaki yanlış beslenme erişkin dönemde diyabet, tansiyon, obezite, kalp hastalıkları ve kolesterol yüksekliğine bağlı hastalıklara da zemin hazırlar" diyor. Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi, okul çağına özel 10 beslenme önerisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Gazlı içeceklerde bulunan (E 290) yani Co2 gazı insan sağlığına zararlı bir gaz. Üstelik yoğun şekilde şeker içeriyor. Bazılarında kafein ve boya maddeleri de bulunuyor.

(E 150) içeren bu içecekler alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Çocuğunuza alması gereken sıvının başta su olduğunu öğretin, ayran ve kefire alıştırın.

ATIŞTIRMALIKLARINI EVDE KENDİNİZ YAPIN

Atıştırmalık olarak sunulan paketli market ürünleri katkı maddesi ve boya maddeleri içeriyor. Alerjik reaksiyonların yanı sıra, uzun vadede kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor. Çocuğunuzu atıştırmalık olarak kuru yemiş, kuru meyve ve kendinizin sebzelerden hazırlayabileceğiniz cipslere; muz, hurma veya pekmez kullanarak yapacağınız keklere yöneltin. Örneğin fıstık ezmesini evde kendiniz şeker kullanmadan bal, fıstık ve tereyağı kullanarak hazırlayabilirsiniz.

KAHVALTISINI PRATİK HALE GETİRİN

Çocuğunuzu 10-15 dakika erken kaldırın. Kahvaltı yapmak istemiyorsa pratik kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Ancak bunlar kesinlikle hazır ürünler olmamalı. Evde hazırlanmış sandviçler, börekler, 1 meyve yanına bir yumurta ve biraz peynir, krep, arada yulaf ezmesi ve bir bardak süt veya ayran hazırlayarak çocuğunuz kalkar kalkmaz yiyemiyorsa ilk teneffüste yemesi için çantasına koyabilirsiniz.

SEVMEDİĞİ BESİNLERDE BASKI YAPMAYIN

Çocukların da bazı sevmeyebileceği besinler olduğu kabullenilip o konuda baskı yapılmaması gerektiği bilinmeli. Örneğin bazı çocuklara bazı besinlerin kokusu itici gelebilir. Peynir ve yumurta yemek içinde dahi olsa kokabilir. Bazı sebzeler pişerken koktuğu için, bazı sebzelerin de görüntüleri çocuklara hoş gelmediği için sevilmeyebilirler. Çocuğunuza besinleri onun istediği şekilde sunmaya gayret edin. Katı yumurta yemiyorsa omlet, sıcak süt içmiyorsa soğuk veya muzlu süt, sebze yemiyorsa sebze çorbası veya köfteye sebze konarak, fırında mücver yaparak besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz.

İŞTAHSIZ DİYE TATLI GIDALAR SUNMAYIN

Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi "Çocuklara bebeklikten itibaren tatlı gıdaların sunulmasında kısıtlama getirilmesi gerekmektedir. Bir çocuk ne yemeye alıştırılırsa o tadı özler. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalı besinler çok nadir tattırılmalı, siz yanında yokken de tüketmemesi ya da çok nadir tüketmesi için sakıncaları sabırla iyi anlatılmalı" diyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.