Optisyenlik Müesseseleri Kapatılmamalı!

Optisyenlik Müesseseleri Kapatılmamalı!

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu 29 Nisan’da yayınlanan kararı yürürlükten kaldırmaya davet etti.

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"26 Nisan 2021’de İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi kapsamında optisyenlik müesseseleri ve optik sektörü üretici ve toptancıları muaf listesinde yer almıştı. 

30 Nisan 2021’de ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yeni bir duyuru yaparak, optisyenlik müesseselerinin muafiyetinin kaldırıldığını bildirdi.
 
Bulaşmanın önüne geçmek üzere alındığı bildirilen bu kararın, 17 gün gibi uzun bir kapatma süreci boyunca uygulanması optik sektörü mensubu olarak bizleri, aşağıda belirttiğimiz sorunların oluşmasına neden olabileceği için büyük bir kaygıya sevk etmiştir. 

•    Toplumun gözlük ihtiyacının 17 gün boyunca karşılanmaması büyük bir sağlık sorunu yaratabilir. Özellikle şu anda canla başla hizmet veren sağlık çalışanları başta olmak üzere, muafiyet kapsamında çalışan, ev-ofis ortamında çalışan ve ev-okul öğrenimleri devam eden ve özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin ihtiyaç duymaları halinde gözlük yaptıramamaları büyük sorunlara neden olacaktır. Ayrıca bu kişilerin dışında kalan Türk toplumunun her ferdinin de gözlüksüz kalmasının zorluğu göz ardı edilmemelidir.

•    Bu karar 5193 sayılı kanunun birinci maddesinde bulunan ve temel görevimiz olan toplumun ve fertlerin göz sağlığını korumak işlevimizden uzak tutacaktır. 

•    Göz hekimlerinin hizmet verdiği tam kapama süresi boyunca reçete edilen gözlüklerin SGK süresi 10 gündür. Hekimin reçete ettiği gözlüklerin yapılamaması son derece anlaşılmaz iken, 10 gün içinde süresi dolan reçeteler de ayrı bir sorun maddesi haline gelecektir.

Şu anda ülkemiz ciddi bir salgınla mücadele halindedir. Bu mücadele sırasında ekstra sorunların ortaya çıkması ekstra efor kaybına neden olacaktır. Şu anda odağımızı salgından başka sorunlara çevirmek en istenmeyen durumdur.

Optisyen/gözlükçüler 2014 yılında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından sağlık sektörü mensubu olarak belirlenmiştir. Aldıkları eğitim gereği yalnızca göz sağlığı ve hijyeni değil, sağlıkla ilgili tüm hijyen ve hassasiyetler konusunda bilgili ve deneyimlidirler. Bu nedenle tüm optisyenlik müesseselerinin pandemi boyunca 1 yıldır tüm önlemleri almış olarak hizmet verdiklerini biliyoruz. Bu tam kapatma döneminde de bulaşma riskini en aza indirerek topluma hizmet veremeye devam edeceklerine inanıyoruz.

Bu bilgiler ışığında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu konuyu hızlıca gözden geçirerek 29 Nisan’da yayınlanan kararı yürürlükten kaldırmaya davet ediyoruz. 

Türkiye Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve tüm bölgelerdeki Optisyen-Gözlükçüler Odalarının bu konuyla ilgili girişime geçmelerini bekliyoruz. Birlik ve Odalarımıza buradan sesleniyor, bu zorlu sonuçlar doğurabilecek kararın iptali için bizlere düşen bir görev olursa almaya hazır olduğumuzu da bildiriyoruz.

Optik sektörü olarak kanunla belirlenmiş temel görevimiz toplumun ve fertlerin göz sağlığıdır. Bu görevimizi layığıyla yerine getirmek için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmaya kararlı olduğumuzu tüm sektör mensupları ve halkımıza duyuruyoruz."

4da75777-861f-4abb-b18a-405b797ee4c4.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum